ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Οι Σπέτσες στο Σταυροδρόμι της Ιστορίας: Το νησί τιμά την Επανάσταση και την Ιστορία μας!

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου Σπετσών, όπου στις 3 Απριλίου 1821, οι Σπέτσες πρώτες από όλα τα νησιά ύψωσαν τη σημαία της Επανάστασης.

Στο Ηρώο του Αγίου Νικολάου από εκεί ακριβώς που ξεκίνησε ο κατά θάλασσαν αγώνας
πριν 200 χρόνια.

Στο σταυροδρόμι της Ιστορίας, τρία νησιά που υπήρξαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα του έθνους για την ανεξαρτησία, οι Σπέτσες, η Ύδρα και τα Ψαρά, ετοιμάζονται για τις εκδηλώσεις που θα παρουσιάσουν το επόμενο καλοκαίρι.

Ο δήμαρχος Σπετσών Παναγιώτης Λυράκης, με τους τοπικούς βουλευτές και τους φορείς του νησιού.

Στις 3 Απριλίου 1821, ανήμερα των Βαΐων, οι Σπέτσες, πρώτες από όλα τα νησιά ύψωσαν τη σημαία της Επανάστασης και άρχισαν τις πολεμικές επιχειρήσεις, σηματοδοτώντας την έναρξη του κατά θάλασσαν αγώνα. Στο Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, στις 3 Απριλίου 1821, ανήμερα των Βαΐων, οι Σπετσιώτες καραβοκύρηδες, πριν αναχωρήσουν για τις πολεμικές επιχειρήσεις, ορκίστηκαν στο Ευαγγέλιο ν’ αγωνιστούν μέχρι θανάτου για την Ελευθερία της πατρίδας.
Διακόσια χρόνια αργότερα, οι απόγονοι των ηρωικών κατοίκων των Σπετσών, με ομόνοια και συνεννόηση θα έρθουν να μας θυμίσουν ξανά το ελεύθερο πνεύμα, την ανάγκη της ανεξαρτησίας σε εκδηλώσεις που θα διεξαχθούν υπό την επίβλεψη της επιτροπής “Σπέτσες 2021, στο Σταυροδρόμι της Ιστορίας”. Αξίζει να σημειωθεί πως ο σπετσιωτικός στόλος, αποτελούμενος από εμπορικά πλοία σπετσιωτών, πήρε μέρος σε μεγάλο αριθμό ναυμαχιών, όπως της Αρμάτας, καθώς και σε αποκλεισμούς οχυρών, συγκεκριμένα του Ναυπλίου και της Μονεμβασιάς. Την περίοδο αυτή κάνουν την εμφάνισή τους ηρωικά ονόματα όπως Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, Ανδρέας Μιαούλης, Χατζηγιάννης Μέξης και Κοσμάς Μπαρμπάτσης, ονόματα τα οποία σήμερα κατέχουν υψηλή θέση στην Ελληνική Ιστορία.

Ο Παύλος Δεμερτζής Μπούμπουλης πρόεδρος του μουσείου Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας και μέλος της οργανωτικής επιτροπής.

Η παρουσίαση των επιτροπών «ΣΠΕΤΣΕΣ 2021-ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή που μας πέρασε, στο προαύλιο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Σπετσών, παρουσία εκπροσώπων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας, της Ακαδημαϊκής κοινότητας και των μελών των επιτροπών, με κεντρική ομιλήτρια την ιστορικό κυρία Μαρία Ευθυμίου.
Ο Δήμαρχος Σπετσών και Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Παναγιώτης Κων. Λυράκης, ως οικοδεσπότης παρουσίασε την οργανωτική και την συμβουλευτική επιτροπή, ενώ η Αντιδήμαρχος Σπετσών και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κυρία Ευγενία Φραγγιά αναφέρθηκε στην ιστορική προσφορά των Σπετσών στον αγώνα και στις επαναστατικές τους δράσεις.

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Λυράκης ανακοίνωσε τα μέλη της οργανωτικής και συμβουλευτικής επιτροπής και δεσμεύτηκε ότι το 2021 θα γίνουν έργα υποδομής για τη μνήμη των ένδοξων προγόνων μας.

Η αντιδήμαρχος Σπετσών και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Σπέτσες 2021 στο Σταυροδρόμι της Ιστορίας Ευγενία Φραγγιά, έκανε μικρή ιστορική αναδρομή για τους Σπετσιώτες και τις επαναστατικές τους δράσεις, τονίζοντας πως πρώτοι από όλους τους νησιώτες ξεκίνησαν τον αγώνα.

Στη συνέχεια, ο καθηγητής φιλολογίας, ιστορικός και συγγραφέας κύριος Παύλος Παρασκευαΐδης παρουσίασε την κεντρική ομιλήτρια κυρία Μαρία Ευθυμίου, καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία μίλησε για την Ελληνική Επανάσταση και για την προσφορά των τριών ένδοξων ναυτικών νησιών στον Αγώνα. Εκεί, στο εντυπωσιακό βοτσαλωτό προαύλιο, η Μαρία Ευθυμίου με το γνωστό της πάθος που την καθορίζει ως ιστορικό εγνωσμένου κύρους, μίλησε για την καθοριστική συμβολή των νησιών στον αγώνα για την ανεξαρτησία.

Η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου -ένα πρόσωπο το όνομα της οποίας, μάλιστα, είχε ακουστεί μεταξύ εκείνων που σκεφτόταν προ μηνών ο πρωθυπουργός ως πιθανή υποψήφια για την Προεδρία της Δημοκρατίας- αναφέρθηκε στα γεγονότα της ελληνικής επανάστασης και στον τρινήσιο στόλο των Σπετσών της Ύδρας και των Ψαρών, με την πάντα γλαφυρή της αφήγηση, που καθηλώνει το ακροατήριο της.

Όλοι μας γνωρίζουμε πέντε πράγματα για την Επανάσταση από αυτά που έχουμε διαβάσει στα σχολικά βιβλία ή από τους λόγους των διευθυντών των σχολείων στις επετείους της Επανάστασης. Όταν όμως διαβάσει κανείς σε λεπτομέρειες την Επανάσταση του 1821, αντιλαμβάνεται άλλες παραμέτρους που ποτέ δεν τις είχε φανταστεί οι οποίες και θα τον εκπλήξουν – αρνητικά κάποιες φορές, θετικά κάποιες άλλες. Στην πορεία λοιπόν, εκπαιδεύεσαι να αποδέχεσαι ότι η Επανάσταση ήταν ένα γεγονός πραγματικό με πραγματικούς ανθρώπους, όπως εσείς κι εγώ, που βρέθηκαν σε έκτακτη περίσταση, εξαιρετικά επικίνδυνη. Είναι λογικό, κατά συνέπεια, σε τέτοιες καταστάσεις ο καθένας να βγάζει πτυχές του χαρακτήρα του, καλές ή κακές. Αυτό συνέβη και σε εκείνους τους ανθρώπους. Μελετώντας την Ιστορία της Επανάστασης θα συναντήσει κανείς ποταπές συμπεριφορές που θα τον πικράνουν μια και θα ήθελε οι ήρωές του να είναι άμεμπτοι, ηθικοί, ενάρετοι. Άλλα άτομα – μάλιστα κάποια εξ αυτών καθόλου προβεβλημένα- θα τον συγκινήσουν βαθύτατα με την ανιδιοτέλεια και την αφοσίωσή τους στην κοινή υπόθεση του Γένους. Άλλωστε, οι άνθρωποι μπορούμε να είμαστε και διάβολοι και άγγελοι μαζί, παρουσιάζοντας ανέλπιστα αντιφατικές συμπεριφορές και στάσεις” τόνισε η Μαρία Ευθυμίου.

Ο κύριος Παύλος Παρασκευαΐδης καθηγητής φιλολογίας πρώην λυκειάρχης και ιστορικός προλόγισε την παρουσίαση την κυρίας Μαρίας Ευθυμίου.

Παρουσιάστρια της ιδιαίτερα συγκινησιακής αυτής βραδιάς ήταν η Μιχαέλα Φουρναράκου.

Η μαθήτρια λυκείου Μιχαέλα Φουρναράκου παρουσίασε την εκδήλωση της παρουσίασης των επιτροπών.

It’s good to know: Στην ίδια αυτή αυλή της Μονής του Αγίου Νικολάου συγκεντρώθηκαν το βράδυ της 2ας Απριλίου 1821 όλοι οι πρόκριτοι των Σπετσών, μαζί με τους ιερείς του νησιού και μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Λίγες μέρες νωρίτερα σε πόλεις της Πελοποννήσου είχε κηρυχτεί η Επανάσταση και οι Σπέτσες καλούντο να λάβουν και αυτές μέρος, όπως είχαν κάνει σε κάθε ξεσηκωμό εναντίον των Τούρκων στο παρελθόν.
Τα ξημερώματα της Κυριακής των Βαΐων, 3ης Απριλίου 1821, κήρυξαν, πρώτοι από όλα τα νησιά, την Επανάσταση στις Σπέτσες, και στον Άγιο Νικόλαο υψώθηκε η επαναστατική σημαία του νησιού.

error: Content is protected !!