ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

«Οι Ήρωες των ΜΕΘ – Ήρωες της Καρδιάς μας»: Διαδικτυακή Εκδήλωση από τον Σύλλογο ΕΛΠΙΔΑ

Η ευγνωμοσύνη, η ελπίδα, η αγάπη για τον συνάνθρωπο και η αλληλεγγύη που φωτίζουν το σκοτάδι της πανδημίας, πλημμύρισαν τη Διαδικτυακή Εκδήλωση με τίτλο

«Οι Ήρωες των ΜΕΘ – Ήρωες της Καρδιάς μας» που πραγματοποίησε προχθές, το Σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο».
Με πρωτοβουλία της Προέδρου του κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, ο Σύλλογος θέλησε να απευθύνει ένα μεγάλο «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» στους γιατρούς και νοσηλευτές των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, στους Ήρωες εκείνους που εδώ και έναν χρόνο δίνουν έναν σκληρό αγώνα απέναντι στην πανδημία.
«Μέσα σε αυτό το βαθύ σκοτάδι, οι καρδιές και οι ψυχές όλων μας ζητούν απεγνωσμένα το φως και την ελπίδα.  Την ελπίδα πως θα τα καταφέρουμε, και πως σύντομα η μεγάλη αυτή περιπέτεια θα τελειώσει.  Την ελπίδα αυτή, που για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, δεν είναι μια απρόσωπη έννοια, αλλά έχει πια αποκτήσει πρόσωπο: Το πρόσωπο κάθε γιατρού και κάθε νοσηλευτή που καθημερινά αγωνίζεται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για την νίκη τής ζωής. ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΠΡΟΣΩΠΟ! Στα μάτια μου είστε πραγματικοί ήρωες. Γιατί έχετε ξεπεράσει τον ρόλο που σάς έχει δώσει η επιστήμη.   Έχετε γίνει οι συμπαραστάτες, το στήριγμα, η οικογένεια, για τους ανθρώπους εκείνους που καλούνται να δώσουν μόνοι, μακριά από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, την δυσκολότερη ίσως μάχη τής ζωής τους.
ΕΣΕΙΣ αυτή τη στιγμή κρατάτε τις κοινωνίες μας όρθιες, και το παράδειγμά σας, δίνει σε όλους μας, δύναμη και κουράγιο.
Υποκλινόμαστε ταπεινά μπροστά σας. Εκ μέρους  ολόκληρης τής οικογένειας τής ΕΛΠΙΔΑΣ, θέλω να σας εκφράσω  την ευγνωμοσύνη και τον θαυμασμό μας», ανέφερε συγκινημένη η κυρία Βαρδινογιάννη στην έναρξη της εκδήλωσης.
Μάλιστα, η κυρία Βαρδινογιάννη ανακοίνωσε πως το Σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ» αποφάσισε να αποστείλει σε όλους τους γιατρούς και νοσηλευτές των ΜΕΘ ολόκληρης της χώρας ένα συμβολικό «Μετάλλιο Αγάπης και Ευγνωμοσύνης» για να τους ευχαριστήσει και να τους τιμήσει για το μεγάλο τους αγώνα.

«Η απόφαση του Συλλόγου μας να προσφέρει σε όλους τους εργαζομένους των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ολόκληρης της χώρας, ένα συμβολικό «Μετάλλιο Αγάπης και Ευγνωμοσύνης», είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής για όλα όσα καθημερινά κάνετε.  Μια μικρή αναγνώριση της μεγάλης δικής σας προσφοράς. Θέλω να πιστεύω πως κάθε μετάλλιο δικό μας, της «ΕΛΠΙΔΑΣ», κλείνει μέσα του και ένα μεγάλο «ευχαριστώ» της ελληνικής κοινωνίας. Μέσα από την καρδιά μου, και εκ μέρους ολόκληρης της οικογένειας της «ΕΛΠΙΔΑΣ», και κυρίως των παιδιών μας και των οικογενειών τους που ξέρουν τι σημαίνει «αγωνίζομαι για τη ζωή», σας ευχαριστώ!» είπε η κυρία Βαρδινογιάννη.

Συγκινημένη η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ευχαρίστησε τους Ήρωες που δίνουν καθημερινά την μάχη με την πανδημία

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος, κύριος Ιερώνυμος, καθώς και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, κύριος Αναστάσιος, έστειλαν χαιρετισμό στην εκδήλωση εκφράζοντας τις θερμότερες ευχαριστίες τους στους «Ήρωες των ΜΕΘ». Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο μήνυμά του τόνισε πως οι εργαζόμενοι στις ΜΕΘ ενσαρκώνουν την πραγματική έννοια της φιλανθρωπίας. Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, αναφερόμενος και στην προσωπική του περιπέτεια υγείας, ευχαρίστησε το προσωπικό της ΜΕΘ του Νοσοκομείου «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ». Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής κύριος Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος αφού συνεχάρη την κυρία Βαρδινογιάννη για τη σπουδαία πρωτοβουλία, ευχαρίστησε από καρδιάς τους εργαζομένους στις ΜΕΘ για την προσφορά τους, μιλώντας και για τη δική του εμπειρία κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του με κορωνοιό: «Η εκδήλωση αυτή αποτελεί μια ελάχιστη αναγνώριση στους πραγματικούς ήρωες αυτής της υγειονομικής κρίσης: γιατρούς, νοσηλευτές, υποστηρικτικό προσωπικό, όλους αυτούς που με αυταπάρνηση βρίσκονται εδώ και μήνες στην πρώτη γραμμή της μάχης για να σώζουν ζωές. Αυτό σας το λέει κάποιος, που όπως δυστυχώς πολλοί άλλοι συνάνθρωποί μας, βίωσε την περιπέτεια του κορωνοϊού από το κρεβάτι του νοσοκομείου… Σε εσάς που όταν γυρνάτε σπίτι σας τα χαράματα, μετά από ανεξάντλητες ώρες εφημερίας και ούτε μια αγκαλιά δεν μπορείτε να δώσετε στους δικούς σας. Όλους εσάς ευχαριστώ για την ανυπολόγιστη συνεισφορά ανθρωπιάς και αλληλεγγύης… Η Ευρώπη είναι δίπλα σας».

Μαργαρίτης Σχοινάς

Ο Υπουργός Υγείας κύριος Βασίλης Κικίλιας στον χαιρετισμό του συνεχάρη την κυρία Βαρδινογιάννη και εξέφρασε τις ευχαριστίες του εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας, ενώ την ευχαρίστησε για την συμβολική κίνηση της «ΕΛΠΙΔΑΣ» να αποστείλει ένα «Μετάλλιο Ευγνωμοσύνης και Αγάπης» στους γιατρούς και νοσηλευτές όλης της χώρας: «Θα ήθελα να χαιρετίσω με ιδιαίτερη τιμή την πρωτοβουλία της κυρίας Βαρδινογιάννη. Τη σέβομαι και την τιμώ για το έργο της και το έργο του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» όλα αυτά τα χρόνια δίπλα στα παιδιά που έχουν ανάγκη, δίπλα στις οικογένειές τους, δίπλα στον ανθρώπινο πόνο, δίπλα σε αυτούς που δεν μπορούν ή δεν έχουν. Κυρία Βαρδινογιάννη, σας ευχαριστούμε πολύ εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας για όλη σας την ευγενική προσφορά όλα αυτά τα χρόνια. Σήμερα κάνετε ένα ακόμα βήμα λέγοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εργαζομένους των ΜΕΘ όλης της χώρας και στέλνοντας αυτό το συμβολικό «Μετάλλιο Ευγνωμοσύνης και Αγάπης». Ένα μεγάλο μπράβο και ευχαριστώ σε εσάς και βέβαια σε όλους τους ανθρώπους που δίνουν αυτή την μάχη απέναντι σε έναν αόρατο εχθρό».

Βασίλης Κικίλιας

Από την πλευρά του, ο Καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας Επικεφαλής του LSE Health κύριος Ηλίας Μόσιαλος αναφερόμενος στο έργο της κυρίας Βαρδινογιάννη και του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ» τόνισε πως αυτά «αναγνωρίζονται από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας».
Ο Καθηγητής Αιματολογίας-Ογκολογίας, Πρύτανης ΕΚΠΑ κύριος Αθανάσιος-Μελέτιος Δημόπουλος στον χαιρετισμό του μίλησε για τα σημαντικά αποτελέσματα των ΜΕΘ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ την περίοδο της πανδημίας: «Η περίοδος αυτή δοκίμασε το σύστημα υγείας της πατρίδας μας, αλλά ανέδειξε και την δύναμη που έχει η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. Οι τρεις ΜΕΘ της Ιατρικής Σχολής έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο να βρούμε τις θεραπευτικές προσεγγίσεις αυτής της ασθένειας. Για να φτάσουμε σήμερα σε ένα σημείο να μπορούμε να πούμε πως ναι οι ασθενείς που θα χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ, μπορεί να ανταπεξέλθουν και να έχουμε ποσοστά επιβίωσης ασθενών που μπορούν και συγκρίνονται με τα καλύτερα αποτελέσματα σε όλο τον κόσμο», ενώ παράλληλα ο κύριος Δημόπουλος συνεχάρη τους εργαζομένους στις ΜΕΘ ολόκληρης της χώρας για την προσφορά τους.

Αναστασία Κοτανίδου

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ κυρία Αναστασία Κοτανίδου η οποία πραγματοποίησε ομιλία με θέμα: «Ο κόσμος των ΜΕΘ: Στοιχεία-εμπειρίες-ανάγκες. Η επόμενη ημέρα». Η κυρία Κοτανίδου, εκ μέρους όλων των εργαζομένων στις ΜΕΘ ολόκληρης της χώρας, ευχαρίστησε την κυρία Βαρδινογιάννη και τον «Σύλλογο ΕΛΠΙΔΑ» για την πρωτοβουλία τους και μίλησε αναλυτικά για τον τρόπο λειτουργίας των ΜΕΘ, για τις οποίες είπε πως είναι «η καρδιά ενός νοσοκομείου, χωρίς τις οποίες δεν μπορούμε να έχουμε ένα ισχυρό σύστημα υγείας». «Αυτό που μου έκανε εντύπωση από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας ήταν το αίσθημα καθήκοντος, η έλλειψη φόβου και η ευθύνη με την οποία αντιμετώπισαν την κατάσταση, αυτή την άγνωστη κατάσταση, όλοι οι συνάδελφοι: γιατροί, νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές», είπε η κυρία Κοτανίδου αναφερόμενη στους εργαζομένους των ΜΕΘ, οι οποίοι όπως χαρακτηριστικά είπε αυτό το διάστημα εργάζονται σε «συνθήκες εκστρατείας».

Βασίλης Κικίλιας, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Ηλίας Μόσιαλός, Μιχάλης Κεφαλογιάννης, Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος

Αμέσως μετά τον λόγο πήραν γιατροί και νοσηλευτές από Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ολόκληρης της χώρας οι οποίοι μίλησαν για τις εμπειρίες, τις αγωνίες και τις προσδοκίες τους προκαλώντας βαθύτατη συγκίνηση με τη δύναμη της ψυχής τους και τον αγώνα που δίνουν εδώ και έναν χρόνο απέναντι στον «αόρατο εχθρό». Συγκινημένη, ακούγοντας τα λόγια καρδιάς όλων των προσώπων, η κυρία Βαρδινογιάννη ευχαρίστησε κάθε έναν ξεχωριστά για όλα όσα καθημερινά κάνουν γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε πως μας «διδάσκουν τι σημαίνει Άνθρωπος». Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος κύριος Μιχάλης Κεφαλογιάννης.

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

error: Content is protected !!