Οι επώνυμοι με τον ιό και το «εύκολο θύμα», ο κύριος Σωτήρης του “Blue Pine”!

01/04/2020 • PEOPLE

Ο κύριος Σωτήρης Κώτσης, μετρ και ιδιοκτήτης του γαλλικού ρεστοράν Blue Pine, το οποίο βρίσκεται στην οδό Παναγή Τσαλδάρη, στην Κηφισιά, μια ανάσα από την οικία των Μπενάκηδων (νυν Σαμαρά), δεν γεννήθηκε σε σπίτι με… τζάκι.

Από τον Μανώλη Κοττάκη
Από το 1961, οπότε άνοιξε την επιχείρησή του, σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της Κηφισιάς (πεντακόσια μέτρα από τον ιστορικό τροχονόμο), «ταΐζει» (δεν βρήκα καλύτερο ρήμα, συγγνώμη) όλα τα τζάκια των Αθηνών: Πρωθυπουργούς, πολιτικούς, τραπεζίτες, εφοπλιστές, εκδότες, χρηματιστές, κατασκευαστές δημόσιων έργων, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες. Τους ίδιους, τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους.
Τον χειμώνα μέσα σε ένα περιβάλλον sixties -λες και ο χρόνος σταμάτησε στο 1961- και το καλοκαίρι σε έναν κήπο που κάποτε γυρίστηκε μέρος της ταινίας «Η Αλίκη στο Ναυτικό», με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, και τον Λάμπρο Κωνσταντάρα.
Σερβίρει με φινέτσα, σε ροτόντες με καρέκλες φερ φορζέ (υπάρχουν και σήμερα), οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν και στον γάμο του βασιλέως Κωνσταντίνου με την Άννα Μαρία στο Τατόι. Φερ φορζέ ιστορικές. Ευθυτενής, ψηλός, με κύρος και σοβαρότητα, ο κύριος Σωτήρης δίδει ρεσιτάλ όταν πρόκειται να παρασκευάσει μπροστά στον πελάτη «κρεπ σουζέτ».

Παρά ταύτα γνωρίζει να σέβεται και να μην καταργεί τις αποστάσεις. Λαϊκής καταγωγής, «παλαιάς κοπής», έμαθε τη γαλλική κουζίνα μαζί με τον εξάδερφό του (ιδιοκτήτη του Αμπρεβουάρ) εργαζόμενος στις κουζίνες της Πεσινέ, στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, στη δεκαετία του ‘50 μετά τον πόλεμο, οικισμό όπου αναπαύονταν οι Γάλλοι εργάτες έπειτα από κάθε κοπιαστική μέρα στα αλουμίνια.
Όλα τα χρόνια που τον γνωρίζω -τι δεν έχω ζήσει στην αυλή του, ακόμη θυμάμαι τον Αχιλλέα Καραμανλή τον Ιούνιο του 2015 να μου προφητεύει ότι ο «μικρός» (Τσίπρας) κάτι σκαρώνει, μάλλον δημοψήφισμα- ο Σωτήρης Κώτσης σέβεται πάντοτε τους πελάτες του. Δεν λέει ποτέ μυστικά τους. Δεν θέλει να ακούγεται γενικώς. Μόνο για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη μού έκανε μια εξαίρεση-αποκάλυψη: Ο επίτιμος πήγαινε μέχρι βαθέος γήρατος τις Κυριακές εκεί μαζί με τον Κυριάκο, που έμενε Κηφισιά και, μερακλής ων, απολάμβανε μπιφτέκι μπιντόκ αλά ρους.
Τελευταία φορά είδα τον κύριο Κώτση αρχές της χρονιάς σε ένα δείπνο που παρέθεσαν εκεί οι αγαπημένοι μας Ελένη και Γιώργος Δαλακούρας μαζί με την καθηγήτρια κόρη τους στο LSE Κατερίνα και το ζεύγος Καιρίδη.


To ιστορικό αυτό ρεστοράν με τους ευγενείς, ηλικιωμένους σεβιτόρους με τα παπιγιόν και τα νέα παιδιά στην είσοδο (πρέπει να απασχολεί 15 άτομα προσωπικό, όλοι τους προκομμένοι άνθρωποι του μόχθου) βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας αυτές τις ημέρες λόγω δύο δείπνων που παρέθεσε εκεί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Δημόπουλος για την ονομαστική εορτή της συζύγου του. Ένα δείπνο Σάββατο και ένα Τρίτη.
Δείπνα μετά τα οποία βρέθηκαν στο νοσοκομείο με κορωνοϊό προσκεκλημένοι όπως ο εφοπλιστής Σίμος Παληός, ο ιδιοκτήτης της Βιοϊατρικής Ευάγγελος Σπανός, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου, η σύζυγος του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, οι διευθυντές της «Καθημερινής» και του «Βήματος» Αλέξης Παπαχελάς και Αντώνης Καρακούσης, αντίστοιχα, και άλλοι.


Ο κύριος Σωτήρης βρέθηκε στο πρώτο από τα δύο δείπνα, πρόσεξε τους πελάτες του, αλλά πολύ φοβάμαι ότι οι πελάτες του -δεν εννοώ τους συγκεκριμένους- δεν πρόσεξαν και δεν σεβάστηκαν τον κύριο Σωτήρη, ο οποίος νοσηλεύεται σήμερα με κορωνοϊό στην Παμμακάριστο. Εκτός κινδύνου, μαθαίνω. H κρίση, βλέπετε, αποκαλύπτει τους χαρακτήρες σε όλο τους το μεγαλείο. Φέρνει στην επιφάνεια τις καλύτερες και τις χειρότερες εκδοχές της ανθρώπινης ύπαρξης.
Κάποιος λαμπρός νέος της καλής κοινωνίας, από εκείνους οι οποίοι συνέχαιραν τις καλές μέρες τον κύριο Σωτήρη για το άψογο «αντρεκότ Cafe De Paris» και το δυσεύρετο παγωτό «Σικάγο», αποφάσισε να παίξει με τη φήμη της επιχείρησής του, με τις δουλειές 15 ανθρώπων του μόχθου και να σπείρει ένα απαράδεκτο sms στα smartphones του πλούτου για να ενημερώσει τα «boys» (φράση του) ότι «ο γέρος έχει κορωνοϊό» και πως «κόλλησε διακόσια άτομα» (τα μέτρησε… ο μπαγάσας). Είναι το «ευχαριστώ» προς τον κύριο Σωτήρη.
Όμως, απηχεί και μια γενικότερη αντίληψη: Για την όποια διάδοση του ιού φταίνε αποκλειστικώς οι αδύναμοι του συστήματος και οι οπισθοδρομικοί. Δεν φταίνε οι «γραμματιζούμενοι» ιατροί, που αψήφησαν τον κίνδυνο και δείπνησαν ανά δεκάδα δίπλα δίπλα. Δεν φταίει ο ισχυρός της ναυτιλίας -άλλο συμβάν αυτό-, που έκανε πάρτι στην οικία του εν μέσω κορωνοϊού και κόλλησαν «σελέμπριτις» και λοιποί. Δεν φταίει ο υιός του ισχυρού, που ταξίδεψε από το Λονδίνο για την Ικαρία. Για όλα φταίνε μόνο οι τελευταίες «τρύπες του ζουρνά». Οι ανόητοι, που πήγαν στις παραλίες, οι τρομαγμένοι, που πέρασαν τα διόδια με προορισμό τα χωριά τους, οι γριές, που πήγαν στις εκκλησίες και μεταλαμβάνουν, ο κύριος Σωτήρης, που -από ό,τι φαίνεται- «κόλλησε» από πελάτη του στο πρώτο από τα δύο δείπνα του πρυτάνεως. Αυτοί.


Δεν πάει έτσι. Αυτές οι οπτικές προσβάλλουν την παλαιά, καλή αστική τάξη της πατρίδας μας, που βάζει πλάτη με δωρεές αυτό τον καιρό στην Πολιτεία και, βεβαίως, προσβάλλει τη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού, ο οποίος εφαρμόζει αγόγγυστα τα μέτρα. Εκτός από τα σαλιγκάρια Βουργουνδίας που σερβίρει στους πελάτες του ο κύριος Κώτσης, υπάρχουν δυστυχώς και οι έρποντες σαλίγκαροι Εσπερίας. Ολίγα ανήθικα διδακτορικά.
Κάποια στιγμή, όταν λήξει η κρίση, οφείλεται μια συγγνώμη σε όλους τους κυρίους Σωτήρηδες αυτής της χώρας. Αντί να τους ζητείται και ο λόγος από τους ανευθύνους. Είναι το ελάχιστο, για να είμαστε εξηγημένοι.
Αναδημοσίευση από το newsbreak.gr

17 Responses to Οι επώνυμοι με τον ιό και το «εύκολο θύμα», ο κύριος Σωτήρης του “Blue Pine”!

 1. Ρένα says:

  Αληθές και συγκλονιστικά διατυπωμένο. Εύγε στον συνάδελφο και εύγε και σε σένα, Φαίη. για την αναδημοσίευση.

 2. Μάρθα says:

  Συγχαρητήρια που το αναφέρατε!Το επίπεδο του καθενός αργά ή γρήγορα φαίνεται..Ο σεβασμός προς όλους…διδάσκεται πρώτα από την οικογένεια κ μετά από το σχολείο. Χαιρετισμούς από τις όμορφες Σπέτσες!

 3. Λωρα μολυβιατη says:

  Ευχομαι ολόψυχα γρήγορη ανάρρωση στον κύριο Σωτήρη!!
  Λωρα Μολυβιατη

 4. Afroditi Argiropoulou says:

  Θεσατε εξαιρετικα το ολο ζητημα κ. Μπαιη και πραγματικά μας συγκινήσατε, αλλωστε και ο καθηγητής Τσιοδρας έθιξε με ιδιαίτερη ευαισθησία το φαινόμενο της στοχοποιησης των πολιτών.Πολύ λυπηρές όλες αύτές οι αντιλήψεις και οι συμπεριφορές. Ευχόμαστε όλοι ταχεία αποκατάσταση της κανονικότητας, επιστροφή στην ευλογημένη εν τέλει ρουτίνα, υγεία, αγάπη και σεβασμό. Η ζωή μας είναι τόσο σύντομη και εύθραυστη. Εμείς πάντως, όταν με το καλό παρέλθει η δίνη, με την πρώτη ευκαιρία, Αθήνα και Blue Pine!!! Nα είστε καλά!!!

 5. Debbie Sid says:

  Αυτός που ενημέρωσε τους υπόλοιπους , δεν ενημέρωσε αντίστοιχα για την παρέα του που ενώ ήταν κάποιοι από αυτους θετικοί , βόλταραν βάζοντας σε κίνδυνο όποιον τους συναντούσε!!!
  Περιμένουμε τον κο Σωτήρη να αναρρώσει με το καλό κι όταν όλα περάσουν εμείς πάλι στον υπέροχο κήπο του θα περνάμε τα βραδιά μας…

 6. Eleni says:

  Και μια φορά να έχει πάει κανείς στο Blue Pine δεν μπορεί να μην έχει αγαπήσει τον κύριο Σωτήρη. Του ευχόμαστε καλή ανάρρωση και ανυπομονούμε να τελειώσει όλο αυτό με το καλό για να ξαναπάμε να φαμε εκει με τα παιδιά μας και τους φίλους μας.

 7. Melina Travlou says:

  Συγχαρητήρια για το άρθρο !! Και περαστικά στον κύριο Σωτήρη! Είναι σπάνιας ποιότητας και εκείνος και το αγαπημένο μας blue pine !

 8. Anastasia says:

  Λυπάμαι που δεν θα συμφωνήσω.. Οι επιστήμονες μας έχουν επαναλάβει δεν ξέρω κι εγώ πόσες φορές ότι ο κορωνοιος είναι μία λοίμωξη ύπουλη που δίνει αρχικά συμπτώματα 14 μέρες μετά την έκθεση στον ιό. Ολοι οι “πλούσιοι” και οι “ιδιώτες που στηρίζουν με τις δωρεές τους” την Ελλάδα μας, και που σήμερα νοσηλεύονται και οι ίδιοι όπως λέτε στο άρθρο σας, όταν παρατέθηκαν τα εν λόγω δείπνα σίγουρα δεν γνώριζαν ότι είχαν τον ιό. Η λογική λέει ότι όποιος γνωρίζει για τον ιό σίγουρα τον απασχολεί η πορεία της υγείας του (ειδικά στις ηλικίες όσων αναφέρεται παραπάνω) και όχι το αν θα παρεβρεθεί στα γεύματα του κου Δημόπουλου. Επίσης επειδή ακριβώς στο γεύμα παραβρέθηκαν επιφανή άτομα της ιατρικής κοινότητας όπως λέτε, οι άνθρωποι αυτοί είναι σίγουρο πως θα προσέχαν πολύ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο. Τέλος θα πρέπει να πούμε πως όταν έγιναν τα γεύματα δεν ίσχυε απαγόρευση κυκλοφορίας που ως πολίτες ενός έννομου κράτους οφείλουμε να σεβαστούμε ακόμη και αν δεν συμφωνούμε. Η πλειοψηφία των Ελλήνων έκανε αστεία για τον κορωνοιό πιστεύοντας πως δεν θα έρθει ποτέ εδώ…
  Θα κλείσω λέγοντας πως το συγκεκριμένο άρθρο περισσότερο ως διαφήμιση για το blue pine αποτελεί και είναι ανευ ουσίας, ανευ ειλικρίνειας και αντικειμενικότητας. Εύχομαι σε όλους τους ανθρώπους που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή και δίνουν μάχη για την ζωή τους ταχεία ανάρρωση και γρήγορα πάλι κοντά μας γιατί ο τόπος μας τους χρειάζεται.
  Λύπη.. βαθιά λύπη… τίποτα άλλο..

 9. Depy Chandris says:

  Perastika agaphte kyrie Sothrh mas!
  Thymame otan oi goneis mou erhontousan elegan ta kalytera gia sas
  Kai to exaireto BLUE PINE!
  Perasame mia zwh tote ekei!
  Efhomai ta kalytera,
  Depy Chandris

 10. Thanassis Tombras says:

  Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλευεται. Και ο νοών νοειτω…

 11. Τις τελευταιες εβδομαδες η εμφανιση και εξαπλωση του ιου SARS-CoV-2 σε συνδυασμο με τη συνεχιζομενη απειλη που που προερχεται απο την επελαση της πανδημιας μας εχουν προκαλεσει εντονα και αρνητικα συναισθηματα όπως Φοβο,αγχος,θλιψη,ανια,θυμο,εκνευρισμο και στγματισμο.
  Αρθρα που με το «δαχτυλο» δειχνουν ανθρωπους και συμπεριφορες οχι μονο δε βοηθανε αλλα μεγενθυνουν τα αρνητικα συναισθηματα. Που ωφελει να αποστιγματισουμε τον αγαπημενο μας κ.Σωτηρη και να στιγματισουμε καποιους αλλους; Επαναλαμβανουμε το ιδιο αρνητικο συναισθημα με αλλους πρωταγωνιστες!! Δε βοηθαει κανενα να ψαχνει να αποδωσει «ευθυνες» αυτες τις δυσκολες στιγμες!
  Αυτες τις στιγμές που ειμαστε σε κατασταση σοκ! Αυτες τις στιγμες που παρακολουθουμε και τις πιο απλες βεβαιοτητες της ζωης μας να υπονομευονται, που εχουμε χασει τις ισορροπιες μας ,που ειμαστε ολοι (αλλος λιγοτερο αλλος περισσοτερο) μουδιασμενοι..
  Ας ευχηθουμε περαστικα σε οποιον νοσει κι ας προσπαθησουμε (οσο μπορει ο καθενας) να επενδυσουμε στη κατανοηση, στην αλληλεγγυη, στη συμπαρασταση, στο καλο λογο, στην ενθαρρυνση και οχι στη κριτικη!
  Συναισθηματα που μας ζεσταινουν ,μας αγκαλιαζουν και ισως να αποτελουν σπουδαια «μασκα» προστασιας. εναντια στη λοιμωξη COVID-19.
  Εμμανουελα Φουσιανη

 12. Penny says:

  Αγαπητή Φαίη , αξίζεις συγχαρητήρια για την αναδημοσίευση γιατί νοιάζεσαι για την αλήθεια και την σωστή διάσταση των πραγμάτων. Η αλλοίωση της πραγματικότητας δυστυχώς συνεχίζεται αλλά διαβάζοντας το αρθρο σου αισθάνθηκα ικανοποίηση. Εύχομαι γρήγορη ανάρρωση στον Κ. Σωτήρη μας καθώς και σε ολους τους ανθρώπους ποε εχουν πληγεί,

  Πέννυ Κιολείδη

 13. Χριστινα says:

  Αγαπητή κυρία Μπέη καλημέρα και Χριστός Ανέστη. Συγχαρητήρια για την αναδημοσίευση του θαυμάσιου άρθρου, δυστυχώς άκουσα μόλις ότι ο κύριος Σωτήρης δυστυχώς έχασε τη μάχη με τον ιό.
  Μετά τον Κ. Σπανό είναι το δεύτερο θύμα του μοιραίου αυτού δείπνου, ενώ ο κ. Κρεμαστινός παραμένει στην εντατική. Μαζί με τον κο Σωτήρη είχαν νοσήσει ακόμα 2 γκαρσόνια των οποίων η τύχη δεν είναι γνωστή.

  • faybei says:

   Αγαπητή κυρία Χριστίνα χρόνια πολλά Χριστός Ανέστη.
   Δυστυχώς ακούμε πολλά που σχετίζονται με τα θύματα του ιού, ευτυχώς κάποια από αυτά είναι fake news.
   Κακόγουστες μεν, ψεύτικες -και μακάβριες- ειδήσεις δε.
   Ευτυχώς, η περίπτωση του κύριου Σωτήρη είναι μία από αυτές, ο άνθρωπος ξεπέρασε εντελώς την περιπέτεια του και βγήκε νικητής στην μάχη με τον Κορωνοϊό.
   Μιας και μιλήσαμε μόλις πριν λίγο, έχει ξεπεράσει κάθε κίνδυνο και υγιέστατος πλέον, ξεκουράζεται σπίτι του.

 14. Sotiropoulos says:

  Ta batheia kai eilikrini syllhphthria STin oikogeneia tou kyriou sotiri

 15. ΜΑΡΙΑ ΕΓΚΟΛΦΟΠΟΥΛΟΥ says:

  Και απο εμενα Κυρια Μπεη θερμα συνχαρητηρια για το αρθρο σας. Μπραβο σας. Βεβαια οι Υπαιτειοι εμειναν ατιμωρητοι!!!! Ισως γιατι ηταν ΕΠΩΝΥΜΟΙ. Τεσπα το καλο ειναι να αναρρωσει ο Κος. Σωτηρης να γινει καλα., να περασει ΟΛΟ ΑΥΤΟ., και να ξαναπαμε στο BLUE PINE., οπου ρεει ολη η ΠΑΛΙΑ ΚΗΦΙΣΣΙΑ., να ξαναφαμε το τελειο
  cafe de Paris., και να φτιαξει εκει μπροστα μας το tartar του στον Νικολαο μου!!!!!
  Περαστηκα κυριε Σωτηρη και συντομα να τα πουμε απο κοντα ευχομαι!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons