ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

O Robert Rauschenberg στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη

Ο Αμερικάνος Robert Rauschenberg υπήρξε ένας εμβληματικός καλλιτέχνης του 20ου αιώνα, συνεργάστηκε με πολλούς πρωτοπόρους εικαστικούς, επιστήμονες, χορευτές, συνθέτες και ακτιβιστές και δημιούργησε πολυδιάστατα και πολυμορφικά έργα τέχνης που εξύψωναν την έννοια του εφήμερου και του καθημερινού.

Τα πολλαπλά έργα που παρουσιάζονται στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη, αποτελούν εξαιρετικά δείγματα από τις συλλογές Bones & Unions, Horsefeathers Thirteen Series και Hoarfrost Editions που δημιούργησε ο καλλιτέχνης στο εργαστήριο Gemini G.E.L. την δεκαετία του 1970. Τα συγκεκριμένα έργα παρουσιάστηκαν στην Γκαλερί για πρώτη φορά το 1977.

Η πίστη του Rauschenberg στη δύναμη της τέχνης ως καταλύτη θετικών κοινωνικών αλλαγών ήταν η κύρια αιτία της συμμετοχής του σε πολλαπλά διεθνή εικαστικά δρώμενα και εκθέσεις. Ιδιαίτερα τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 ο καλλιτέχνης συνεργάζεται με κατασκευαστές χειροποίητων χαρτιών στη Γαλλία, την Ινδία και την Κίνα. Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του συγκέντρωσε ένα μεγάλο πλήθος από διαφορετικά υλικά με σκοπό να τα χρησιμοποιήσει μετέπειτα στα έργα του. Το αποτέλεσμα ήταν να ενσωματωθεί στη δουλεία του η βαθιά κατανόηση που είχε για τους διαφορετικούς πολιτισμούς και η ιδιαίτερη ανάμειξη εικόνων και υλικών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα έργα της σειράς Bones & Unions (1975) που αποτελούνται από ένα μείγμα λάσπης και χαρτοπολτού μαζί με διάφορα καρυκεύματα που χαρίζουν στα έργα μια χαρακτηριστική μυρωδιά κάρυ.

Η σημασία των γνήσιων πολλαπλών αντιτύπων, ως μοναδικά έργα και όχι ως απλά αντίγραφα πρωτότυπων έργων, αναγνωρίστηκε και αναδείχθηκε από την Γκαλερί Ζουμπουλάκη μέσω της συνεργασίας της με το εργαστήριο Gemini G.E.L. και μιας σειράς εκθέσεων που συνδιοργάνωσαν μαζί στην Αθήνα.

Διάρκεια έκθεσης: 27 Απριλίου – 13 Μαΐου 2017
Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Κολωνακίου 20

error: Content is protected !!