ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

O Martino Gamper μιλάει για την έκθεση “100 καρέκλες σε 100 ημέρες”

Το Μουσείο Μπενάκη, στο κτήριο Πειραιώς 138, εγκαινίασε την πολύ αναμενόμενη έκθεση του Martino Gamper “100 καρέκλες σε 100 ημέρες: Μία πλατωνική ερμηνεία”, την επιμέλεια της οποίας έχει η Αλεξία Αντσακλή-Βαρδινογιάννη.

Αλεξία Αντσακλή-Βαρδινογιάννη, Martino Gamper, Γιώργος Μήλιος

Αλεξία Αντσακλή-Βαρδινογιάννη, Martino Gamper, Γιώργος Μήλιος

Πρόκειται για μία από τις σπουδαιότερες εκθέσεις worldwide που από το 2007 έως και σήμερα έχει παρουσιαστεί σε μερικά από τα μεγαλύτερα Μουσεία του κόσμου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 Ιουλίου, ενώ η δημιουργία της από μόνη της κουβαλάει μία άκρως γοητευτική ιστορία…

Γιώργος Μήλιος, Martino Gamper

Γιώργος Μήλιος, Martino Gamper

Οι 100 καρέκλες του Gamper δημιουργήθηκαν -όπως λέει και ο τίτλος της έκθεσης- σε 100 ημέρες, με υλικά από παλιές καρέκλες που βρήκε ο καλλιτέχνης σε σπίτια φίλων του ή που ο ίδιος αγόρασε από παζάρια ή μάζεψε από δρόμους του Λονδίνου.

Για την ακρίβεια, πρόκειται για 99 καρέκλες , καθώς την 100η την έφτιαξε εδώ στην Αθήνα, λίγες μόλις ημέρες πριν την έκθεση.
Σκοπός του Martino Gamper ήταν δημιουργώντας τις καρέκλες του, να μετατρέψει τον χαρακτήρα και τη λειτουργικότητα τους, και να δημιουργήσει νέα χρήσιμα σχέδια αναμιγνύοντας τα στιλιστικά και τα κατασκευαστικά στοιχεία που διέθεταν οι καρέκλες που περισυνέλεξε.

Martino Gamper, Αλεξία Αντσακλή-Βαρδινογιάννη, Άγγελος Δεληβοριάς

Martino Gamper, Αλεξία Αντσακλή-Βαρδινογιάννη, Άγγελος Δεληβοριάς

Ο ίδιος, λέει χαρακτηριστικά: “Η ανακατασκευή κάθε καρέκλας , ήταν για μένα ένα “τρισδιάστατο σκίτσο” που έπρεπε να ολοκληρώσω σε μία ημέρα. Λόγω του περιορισμένου χρόνου υπάρχουν αφενός στοιχεία συμπτωματικά και αυθόρμητα και αφετέρου η υβριδική τους μορφολογία κρύβει στοιχεία γεωγραφικά, ιστορικά και κοινωνιολογικά, που αποκαλύπτουν πράγματα για το Λονδίνο και για τους παλαιότερους ιδιοκτήτες τους. Οι ιστορίες πίσω από τις καρέκλες είναι τόσο σημαντικές όσο το στυλ και η λειτουργικότητα τους”.

Μέρος από τα έσοδα της έκθεσης θα διατεθούν στον Σύλλογο “ΕΛΠΙΔΑ”.

error: Content is protected !!