
Tο Σάββατο που μας πέρασε πραγματοποιήθηκαν στον Πόρο τα εγκαίνια της έκθεσης του διεθνή Έλληνα καλλιτέχνη Κώστα Βαρώτσου. Η έκθεση αποτελείται από δύο ενότητες. Η πρώτη «Διάλογοι με τον Χρόνο» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου και η δεύτερη «Γλυπτικά Παλίμψηστα» στην γκαλερί Citronne. Τα εγκαίνια ξεκίνησαν από την πρώτη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Πόρου, και συνεχίστηκαν στην γκαλερί Citronne.
Η έκθεσης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού για τον εορτασμό της Ημέρας των Μουσείων– που εφέτος έχει θέμα «Οι συλλογές των Μουσείων μας ενώνουν» – σε συνεργασία της ΚΣΤ Εφορείας Προιστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της γκαλερί Citronne. Επιμελήτριες της έκθεσης είναι οι κυρίες κυρίες Μαρία Γιαννοπούλου (αρχαιολόγος – υπεύθυνη του Αρχαιολογικού Μουσείου Πόρου ) και Τατιάνα Σπινάρη – Πολλάλη (ιστορικός τέχνης –Διευθύντρια της γκαλερί CITRONNE)
Ένα σημείωμα για τις δύο ενότητες της έκθεσης του Κώστα Βαρώτσου:
“Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου είναι χώρος μνήμης της περιοχής. Τα εκθέματα από την Αρχαία Τροιζήνα, την Καλαύρεια και τα Μέθανα, «απεικονίζουν» τον τόπο σε άλλους, προγενέστερους καιρούς. Τα έργα του Κώστα Βαρώτσου, από γυαλί και πολυεστέρα, είναι σύγχρονες δημιουργίες οι οποίες συμπαρατίθενται με τα αρχαιολογικά ευρήματα, παρεμβάσεις παλαιού και νέου. Περιστρέφονται γύρω από τον άξονα «Διάλογος/Συνέχεια/Σχόλιο».. Το παρελθόν περνά μέσα από το βάρος του υλικού: την πέτρα και το μάρμαρο. Αντίθετα, το παρόν απεικονίζεται με ελαφρά υλικά, μια «σκιά» και προέκταση του χρόνου.
Η έκθεση στην γκαλερί CITRONNE τεκμηριώνει τις επεμβάσεις του Βαρώτσου σε ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους σε διεθνές επίπεδο (Κάστρο της Ποκασκαλένια, Ιταλία (1988); Αρχαιολογικό χώρο της Κούμα, Νάπολη, Ιταλία (1991); Chateau de Prangins, Γενεύη, Ελβετία (2000) ; πλατεία Augusto Imperatore, Ρώμη, Ιταλία (2001)). Παρουσιάζεται αρχειακό υλικό: φωτογραφίες, σχέδια εφηρμοσμένων επεμβάσεων, τρισδιάστατες προτάσεις/μελέτες. Παρουσιάζονται επίσης γλυπτά του καλλιτέχνη, σε άμεση σχέση με τις επεμβάσεις αυτές.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου, τα έργα του Βαρώτσου συγκροτούν μια γέφυρα με το παρόν• στην σύγχρονη γκαλερί CITRONNE, οι δημιουργίες του καλλιτέχνη παραπέμπουν στο παρελθόν. Η Τέχνη εγγυάται την ενότητα και την συνέχεια του χρόνου…”