ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

«Ο κώδικας του Διαδικτύου» & «Τα κλειδιά του Διαδικτύου»: Δύο βιβλία που πρέπει να διαβαστούν από όλους μας!

«Φως» σε θέματα διαδικτύου έδωσαν οι συγγραφείς Εμμανουήλ Σφακιανάκης και Ιωάννης Μακρυπούλιας στην παρουσίαση – συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» χθες, με αφορμή την έκδοση των βιβλίων «Ο κώδικας του Διαδικτύου» του Εμμανουήλ Σφακιανάκη και τα «Τα κλειδιά του Διαδικτύου» των Εμμανουήλ Σφακιανάκη και Ιωάννη Μακρυπούλια.
Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ κος Πάνος Χαρίτος συντόνισε την παρουσίαση – συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν πέραν των συγγραφέων και εξέχοντες ειδικοί του νομικού, δικαστικού και τραπεζικού κλάδου. Οι κ.κ. Γεώργιος Βασιλειάδης (Γενικός Γραμματέας Διαφθοράς), Δημήτριος Γκύζης (Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, Προϊστάμενος Ποινικής Δίωξης Εισαγγελίας Αθηνών, Επόπτης Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος), Ευάγγελος Κασαλιάς (Αντιεισαγγελέας Εφετών, Αντιπρόεδρος Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων), Μιχαήλ Μαυροφοράκης (PhD, Δ/ντή Διακυβέρνησης Πληροφορικής – CISCO Ομίλου Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ)), ΛίλιανΜήτρου (Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Αιγαίου), Βικτώρια Μπάντη (Δικηγόρος, Διδάκτωρ Νομικής Σχολής), Χρίστος Μυλωνόπουλος (Καθ. ΕΚΠΑ, Νομική Σχολή, Μέλος Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών), Νικόλαος Α. Νικολάου (Αντιεισαγγελέας Εφετών) συζήτησαν, σχολίασαν και έθεσαν προβληματισμούς μαζί με τους συγγραφείς γύρω από θέματα που αφορούν στη διαδικτυακή συκοφαντία, στους ψηφιακούς βανδαλισμούς και τις καταστροφές υπολογιστικών συστημάτων, στα προσωπικά δεδομένα και την προστασία τους στα κοινωνικά δίκτυα, στην παιδική κακοποίηση και στην παιδική πορνογραφία, καθώς και στο πως η υφιστάμενη νομοθεσία καλύπτει τα εγκλήματα που τελούνται μέσω του διαδικτύου.

GVF_6776 (2)
Την εκδήλωση – παρουσίαση τίμησαν με την παρουσία τους σημαίνοντα πρόσωπα από τον πνευματικό, πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο, καθώς και η ηγεσία και ανώτατα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κος Παναγιώτης Κουρουμπλής.

GVF_6868 (2)
Λίγα λόγια για τα βιβλία:
Το βιβλίο «Ο Κώδικας του Διαδικτύου» παρουσιάζει όσο πιο απλά γίνεται τις μοναδικές εμπειρίες του κου Εμμανουήλ Σφακιανάκη στην έρευνα των διαδικτυακών εγκλημάτων αλλά και των νέων τεχνολογιών, μέσα από την πορεία του στην Ελληνική Αστυνομία όλα αυτά τα χρόνια, από το 1995 μέχρι και σήμερα (2016) και τη διερεύνηση 10.000 και πλέον σοβαρών υποθέσεων. Διαβάζοντας τον διαδικτυακό κώδικα, αρχικά, κάποιος κατανοεί τις βασικές έννοιες του διαδικτύου μέσα από τους βασικούς κανόνες που το ορίζουν, όπως: «Χαρακτηριστικά γνωρίσματα του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο (cybercrime)”, “ποιος είναι ο hacker και ποιος ο cracker, ποιοι οι δρόμοι που τους χωρίζουν αλλά και ποιοι τους ενώνουν». Επίσης στο βιβλίο παρουσιάζονται όλες οι νέες τεχνολογίες που έχουν ήδη έρθει, αυτές που έρχονται, όπως και για το τι μέλλει γενέσθαι στον νέο αιώνα. Στη συνέχεια μέσα από πραγματικά περιστατικά και πάντα σε συνδυασμό με την ποινική νομοθεσία, περιγράφεται η μετάλλαξη των παραδοσιακών εγκλημάτων σε ηλεκτρονικά.
Το βιβλίο “Τα Κλειδιά του Διαδικτύου” απευθύνεται τόσο στον απλό χρήστη του διαδικτύου, ο οποίος επιθυμεί να επεκτείνει τις γνώσεις του σχετικά με την καθημερινή χρήση του, κατανοώντας βασικές έννοιες και τον τρόπο που λειτουργούν τα αντικείμενα του διαδικτύου, με τα οποία έρχεται σε επαφή κατά την πλοήγησή του. Επιπλέον είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε όσους ασχολούνται επαγγελματικά με το διαδίκτυο, είτε επιστημονικά, είτε εκπαιδευτικά καθώς και σε όλους τους εμπλεκόμενους στη δικαστική διαδικασία, περιλαμβάνοντας τους δικαστές, τους εισαγγελείς, τους δικηγόρους αλλά και τους αστυνομικούς, ανακριτικούς υπαλλήλους κατά τη διενέργεια έρευνας και προανακριτικής διαδικασίας. Στο βασικό κορμό του βιβλίου καταγράφονται οι διαδικτυακές ορολογίες με αλφαβητική ταξινόμηση, με σκοπό ο αναγνώστης να μπορεί να τις αναζητήσει εύκολα και γρήγορα. Το τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου περιλαμβάνει 6 πολύ χρήσιμες ενότητες, ως συμπλήρωση της ορολογίας, οι οποίες περιγράφουν με απλά βήματα τις βασικές διαδικασίες που πραγματοποιούνται στο διαδίκτυο.

Τα βιβλία εκδίδονται από τις Εκδόσεις AllAboutInternet.

error: Content is protected !!