ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Ο Γιώργος Κούμπας μέσα από τις λέξεις του στενού του φίλου, Νικόλαου Μακρόπουλου

Ο Νικόλαος Μακρόπουλος, ο στενότερος φίλος του Γιώργου Κούμπα, έγραψε “Δυο ακόμα… σκέψεις για τον αξέχαστο φίλο μου”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε για τον γνωστό money maker που τον Οκτώβριο που μας πέρασε έχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο.
Το τελευταίο τεύχος του περιοδικού Broker’s Time, του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων που είχε αφιέρωμα στον Γιώργο Κούμπα, ζήτησε από τον Επίτιμο Πρόεδρο του ΣΕΜΑ, Πρόεδρο & Διευθύνων Σύμβουλο της Ευρώπη Ασφαλιστική, Αντιδήμαρχο Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας & Επενδύσεων του Δήμου Αθηναίων, Νικόλαο Μακρόπουλο, να συμμετάσχει και να γράψει για τον γνωστό επιχειρηματία, καθώς η φιλία τους, η συνεργασία τους, και η συμπόρευση τους από τις αρχές του 70΄είναι γνωστή. Το κείμενο που ακολουθεί είναι όσα έγραψε ο Νικόλαος Μακρόπουλος για τον στενό του φίλο.

Νικόλαος Μακρόπουλος, Γιώργος Κούμπας

Με τον Γιώργο Κούμπα συνδεθήκαμε με μια μακρόχρονη φιλία, που στέριωσε γερά και κράτησε ακλόνητη επί 50 ολόκληρα χρόνια. Με την παρότρυνσή μου γνώρισε την ιδιωτική ασφάλιση, την οποία αγάπησε και πάντα μου αναγνώριζε το πόσο είχα συμβάλει σε αυτό. Η γνωριμία μας ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 70. Αφορμή ήταν η ενασχόλησή μου με τα ασφαλιστικά, καθώς ήμουν κοντά στον αείμνηστο δήμαρχο της Αθήνας, Γιώργο Πλυτά, ο οποίος εκτός από πεθερός μου ήταν και μέντοράς μου στον ασφαλιστικό χώρο. Η ασφαλιστική εταιρεία του Γ. Πλυτά ήταν από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα και στην προσπάθεια ανάπτυξης των εργασιών της, πήρα στο πρακτορείο μου τον Γιώργο Κούμπα. Από την πρώτη κιόλας στιγμή, φάνηκε το ταλέντο του. Ήταν ξεχωριστός, χαρισματικός και δυναμικός χαρακτήρας. Τα πρώτα χρόνια, μέσα από την συνεργασία μας κατορθώσαμε και κλείσαμε πολλές δουλειές. Όταν τελείωσε το Πολυτεχνείο, έπρεπε πλέον να αποφασίσει αν θα ασχοληθεί με το αντικείμενο που σπούδασε ή αν θα γίνει ασφαλιστής. Τον κέρδισε το δεύτερο και κρίνοντας από όσα επακολούθησαν, πήρε προφανώς τη σωστή απόφαση.
Επί θητείας μας στον Σύνδεσμο Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων θεσπίσαμε τον θεσμό του μεσίτη ασφαλίσεων στην ελληνική αγορά. Αυτό ήταν κάτι που του αναγνωρίστηκε όταν με ομόφωνη γνώμη των μελών του διοικητικού συμβουλίου, ανακηρύχθηκε Επίτιμος Αντιπρόεδρος του ΣΕΜΑ. Ο Γιώργος πολύ σύντομα μετά την κοινή μας εκκίνηση, το 1973, δημιούργησε τη δική του εταιρεία. Στη συνέχεια, ακολούθησε καταιγισμός εξελίξεων. Στο πρόσωπο, την πορεία και την ιστορία του διακρίνουμε απολογιστικά μια αξιοζήλευτη, εντυπωσιακή και ανοδική επιχειρηματική διαδρομή τόσο στον ασφαλιστικό όσο και ευρύτερα στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Το ταλέντο του ήταν πηγαίο, καθώς προχωρούσε ασταμάτητα, περνούσε αντιξοότητες και υπερπηδούσε εμπόδια, το ίδιο νηφάλια όπως υποδεχόταν επιτυχίες, διακρίσεις και νίκες. Παρά την μειλίχια συμπεριφορά του, η οποία σου προκαλούσε την εντύπωση ότι θα είχε μια πιο ήπια αντιμετώπιση των πραγμάτων, ήταν μάλλον το αντίθετο. Γρήγορος, αποφασιστικός και με πάντα ριψοκίνδυνος. Προκαλούσε τα γεγονότα και ερχόταν αντιμέτωπος με αυτά. Τις περισσότερες φορές κέρδιζε, όμως και όταν έχανε ακόμα δεν φοβόταν. Ξεκινούσε από την αρχή.

Οι δύο άντρες με την σύζυγο του Γιώργου Κούμπα, Άννα Κούμπα, σε παλαιότερες ευτυχισμένες στιγμές, που έχει δημοσιεύσει το Fay’s Control

Όλα αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, τον ανέβασαν ψηλά επιχειρηματικά. Εισήγαγε δύο εταιρείες στο Χρηματιστήριο. Χαρακτηρίστηκε πρωτοπόρος σε πολλά πράγματα. Και στη ζωή του θα έλεγα ότι ήταν σταθερά περιπετειώδης. Δεν έχασε όμως, ποτέ την ανθρωπιά του. Σε προσωπικό επίπεδο ο Γιώργος, δημιούργησε έναν επιχειρηματικό κολοσσό για τα δεδομένα της αγοράς μας και ότι στόχο έβαλε τον πέτυχε. Δεν είχε ανταγωνιστές σε αυτή την πορεία, μιας και όπως αποδείχθηκε υπήρξε αξεπέραστος ηγέτης και οραματιστής. Έτσι, ακούραστος και οξυδερκής, με επιχειρηματικό και ανήσυχο πνεύμα, κατάφερε και εισήγαγε δύο εταιρείες στο Χρηματιστήριο, δημιουργώντας ιστορία.. Στα χρόνια της φιλίας μας συμπορευθήκαμε και συνεργαστήκαμε πολλές φορές με σταθερή εκτίμηση, σεβασμό και συμπάθεια. Ο Γιώργος Κούμπας παραμένει ένας αξέχαστος φίλος, που με διάφορες αφορμές έρχεται στην καθημερινότητά μου. Τον αναπολώ μέσα από τις αμέτρητες στιγμές που ζήσαμε. Κλείνοντας την αναφορά μου σε αυτόν, θέλω να επισημάνω ότι ήταν ένας καλός σύζυγος, πατέρας, αδελφός και φίλος. Πιστεύω ότι η μνήμη του παραμένει άσβεστη σε όλους όσους τον γνώρισαν. Σε όλους εκείνους που είχαν την χαρά να νιώσουν την ζεστασιά του, να διαπιστώσουν το χιούμορ του και να αντιληφθούν την αλύγιστη, ζεστή και θετική σε όλα προσωπικότητά του.

Ο Νικόλαος Μακρόπουλος είναι Επίτιμος Πρόεδρος του ΣΕΜΑ, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Ευρώπη Ασφαλιστικής, Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας & Επενδύσεων του Δήμου Αθηναίων

error: Content is protected !!