ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Ο Αύγουστος Βεϊνόγλου για το Yannis Sergakis Adornments!

“The artist must create a spark
before he can make a fire and before art is born,
the artist must be ready to be consumed
by the fire of his own creation”.
August Rodin

Η έμπνευση ήταν μια φωτογραφία του Μουσείου August Rodin στο Παρίσι με σπασμένα τμήματα Ρωμαϊκών και Ελληνικών γλυπτών και μια εγκατάσταση όπου ‘ψεύτικα’ αρχαιολογικά ευρήματα, κεραμικά και χώματα, συσχετίζονταν με σωρό συγχρόνων αντικειμένων. Υπήρξαν συζητήσεις, έγιναν αλλαγές, μέχρι που, εδώ και λίγο καιρό, τα έργα που ο Αύγουστος Βεϊνόγλου δημιούργησε για το Yannis Sergakis Adornments, βρήκαν τη θέση τους στο κατάστημα της οδού Βαλαωρίτου.

Πρόκειται για ταμπλό προσαρμοσμένα στην αισθητική του καταστήματος, στο μέγεθος των προθηκών, χρηστικά, για να μπορούν στα γλυπτά σπασμένα μέλη (χέρια, πόδια, βραχίονες) να «φορεθούν» κοσμήματα (δακτυλίδια, βραχιόλια, κολιέ), σε πόζες τέτοιες ώστε να τονίζεται η θηλυκότητά τους.


Όπως όλα στο κατάστημα της οδού Βαλαωρίτου, οι προτάσεις του Αυγούστου Βεϊνόγλου φέρουν πολλή σκέψη και αλλεπάλληλες δοκιμές. Έτσι, για να δοθεί η αίσθηση του μεταξιού στο ξύλο, τα ταμπλό επιστρώθηκαν με 5 στρώματα χρώματος που χρειάστηκαν επανειλημμένα να λειανθούν, έτσι ώστε να ταιριάζουν στην κομψότητα των υλικών της εσωτερικής διακόσμησης του καταστήματος, το ύφασμα, το δέρμα, αλλά και με τον χρωματισμό τους, στους τόνους του γκρίζου και του λευκού.

«Το adornment έχει να κάνει με τον τρόπο που λατρεύεις το σώμα και το πως επιλέγεις να το στολίζεις», λέει ο Γιάννης Σεργάκης.

error: Content is protected !!