ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

O Αλέξανδρος Βέργης στην Ομαδική Έκθεση «naturalis» στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή!

A landscape, a place, an eternal state of place…

Ο μαθητής των Τ. Χριστάκη, Γ. Ψυχοπαίδη, και Β. Τσαλαματά στην Χαρακτική και Σ. Αλαμάνο, Ν. Χατζιδάκη και Τζ. Δημητράτο στη Ζωγραφική, Αλέξανδρος Βέργης λέει στο Fay’s Control, με αφορμή τη συμμετοχή του στην Ομαδική Έκθεση«naturalis», τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν αύριο στις 19:00′ στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή: «Ένα τοπίο, ένας χώρος, μια αιώνια κατάσταση. Η ανθρώπινη μορφή που βρίσκεται εκεί, δεν μπορεί, παρά να είναι μια υποσημείωσή της. Μια ζωγραφική μονόχρωμη φόρμα, τόσο περιεκτική, με σχεδιαστική ακρίβεια, μπαίνει στην καίρια θέση, σε ένα έργο με πλούτο ζωγραφικών αξιών, από τα πιο αξιόλογα της Επτανησιακής Τέχνης. Όπως στο ακριβό χαρτί της υδατογραφίας, που απορροφά σε βάθος την ημιδιάφανη πινελιά του ζωγράφου, έτσι τυπώθηκε βαθιά στο μυαλό μου, αυτή η ανθρώπινη μορφή. Κύριο θέμα στην δουλειά μου, είναι ο άνθρωπος, που η παρουσία του, δεν είναι κυρίαρχη στην ζωγραφική επιφάνεια, αλλά υπακούει στους κανόνες του κόσμου που δημιουργείται στα έργα μου. Είναι μια συνομιλία με το έργο «Βράχια» του Γιαλλινά, μια σπουδή, μια περαιτέρω επεξεργασία σε ένα έργο των αρχών του 20ου αιώνα».

Τίτλος : Τοπίο
Διαστάσεις: τρίπτυχο, 39.5 χ 72.5 εκ. έκαστο
Υλικά: Βαθυτυπικά τυπώματα, μολύβια, εκολίνες σε ξύλο με λευκή επίστρωση.
2015 Βέργης Αλέξανδρος.

«Μέσω μιας αφαιρετικής διαδικασίας, συνδυάζω τη ζωγραφική και την χαρακτική τέχνη, πάνω στην καλογυαλισμένη σκληρή, σαν μάρμαρο, λευκή επίστρωση του ξύλου. Ημιδιαφανείς φόρμες, σχήματα, γραφές, σκιές ανθρωπίνων μορφών και σύμβολα, καλούνται να επικοινωνήσουν και να συνυπάρξουν μεταξύ τους. Επιδιώκω έτσι να δημιουργήσω έναν κόσμο με αφαιρετικές φόρμες αλλά, και ανθρώπινες μορφές, που άλλοτε σαν κεντήματα, και άλλοτε σαν σπινθηρισμοί, αλληλοκαλύπτονται και διαπερνούν τη ζωγραφική επιφάνεια δίχως να υπακούουν σε συμβάσεις, αναζητώντας νέους κανόνες. Γραφές από μολύβια, χαρακτικά τυπώματα, μελάνια, και αέρινες χρωματικές κηλίδες, γίνονται τα μέσα για να αναπαρασταθεί ένας ζωγραφικός κόσμος, που σκοπό έχει, να ανακαλέσει τα βαθύτερα συναισθήματά και μνήμες, στον θεατή» λέει ο καλλιτέχνης.

Βέργης Αλέξανδρος

Η επιμελήτρια της έκθεσης Θέτις Μαριανού και το Fay’s Control σας προσκαλούν στα εγκαίνια της Ομαδικής Έκθεσης, που θα πραγματοποιηθούν αύριο Δευτέρα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή.

Μία υπέροχη πρόταση-πρόσκληση για την πρώτη ημέρα της εβδομάδας!

error: Content is protected !!