ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Νίκος Μακρόπουλος: Ο ευπατρίδης ηγέτης της ασφαλιστικής αγοράς

Ο Νίκος Μακρόπουλος, μας έχει δώσει πολλές ευκαιρίες για να διαβάσουμε μέσα από αυτές εδώ τις σελίδες, από το σύνολο του Ελληνικού και Διεθνή Τύπου τα ενδιαφέροντα κεφάλαια του εντυπωσιακού success story του ευπατρίδη δημιουργού που ηγείται ενός κορυφαίου ασφαλιστικού Ομίλου, του ανθρώπου που έμαθε τους Έλληνες τι εστί επένδυση και που έχει βάλει το δικό του λιθάρι στην ανάπτυξη της οικονομίας μας. Τα Έργα και οι Ημέρες του  ισχυρού άνδρα της Eυρώπη Aσφαλιστική  με τον ευθύ και πάντα ευγενή χαρακτήρα, που τον χαρακτηρίζει η τελειομανία, την ευελιξία, αλλά και η ταχύτητα να προσαρμόζεται στις ανάγκες των εποχών, παρουσιάζονται αυτή τη φορά μέσα από τη πένα της Έφης Καραγεώργου, στο αφιέρωμα του MonoNews, για τον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο της Eυρώπη Aσφαλιστική .

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «Eυρώπη Aσφαλιστική», Νίκος Μακρόπουλος

Πολίτης του κόσμου ο Νίκος Μακρόπουλος γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, σπούδασε στο London Academy και στο Πανεπιστήμιο του Leeds.
Αν και τον περίμενε στρωμένη δουλειά στην επιτυχημένη κλωστοϋφαντουργία του πατέρα του, Αχιλλέα, ο Νίκος έκανε την δική του επιλογή  πριν από σχεδόν 50 χρόνια. Μία απόφαση που είχε σαν αποτέλεσμα να γράψει την δική του ιστορία στον εγχώριο ασφαλιστικό κλάδο.
Στον «μαγικό κόσμο» της ιδιωτικής ασφάλισης  τον μύησε ο αείμνηστος Γιώργος Πλυτάς  – βουλευτής, υπουργός της ΝΔ, πρώην Δήμαρχος του Δήμου Αθηναίων και καταξιωμένος ασφαλιστής .
Ο νεαρός Μακρόπουλος ρίχτηκε με πάθος στη δουλειά, πούλαγε ασφάλειες πόρτα- πόρτα  και η εξέλιξη του ήταν ταχύτατη.
Το 1980 παίρνει γενικό πληρεξούσιο από τη μεγαλύτερη ασφαλιστική της Αγγλίας, τη Sun Alliance και η εταιρεία του NIMA Mεσίτες Aσφαλειών και Aντασφαλειών A.E. γίνεται ο πρώτος εξουσιοδοτημένος ανταποκριτής του διεθνούς φήμης Aσφαλιστικού Oργανισμού Lloyd’s of London στην Ελλάδα για non marine ασφαλίσεις.
Και το 1993 κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα, εξαγοράζοντας από μεγάλο Αγγλικό Ασφαλιστικό οίκο την Ευρώπη Ασφαλιστική.
Tο 1998, στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΥΡΩΠΗ εισέρχεται η Εθνική Ασφαλιστική, η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Ελλάδας, με μειοψηφική συμμετοχή αναγνωρίζοντας το κύρος, την φερεγγυότητα και την αναπτυξιακή της προοπτική.
Ο ίδιος δηλώνει περήφανος για το δημιούργημα του και όπως λέει χαρακτηριστικά «ασφαλίσαμε, καλύψαμε, αποζημιώσαμε, στηρίξαμε ό,τι σημαντικό έχει γίνει σ’ αυτήν τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες» και δεν έχει άδικο. Και ακόμα παραδέχεται: Είμαι άνθρωπος της αγοράς εδώ και 50 χρόνια και εκείνο που έχω μάθει να ξεχωρίζω είναι η ευκαιρία μέσα στην κρίση.
Η εταιρεία που διοικεί είναι παρούσα με ασφαλιστήρια συμβόλαια σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και κυρίως έτοιμη να καταβάλει τις αποζημιώσεις σε περίπτωση ζημιών χωρίς χρονοτριβή.


ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική είναι μια ασφαλιστική boutique εταιρεία που καλύπτει ασφαλίσεις περιουσίας, μεταφορών, σκαφών, αυτοκινήτων, γενικής και επαγγελματικής αστικής ευθύνης, εγγυήσεων και προσωπικού ατυχήματος.
Έχει στην πρώτη γραμμή στελέχη που χαρακτηρίζονται από υψηλού επιπέδου κατάρτιση και έχει συνδέσει το μέλλον της και το όραμά της με τις έννοιες της φερεγγυότητας, της ποιότητας, του σεβασμού και της υπευθυνότητας.
Και όπως λέει ο κ. Ν. Μακρόπουλος: Tα τελευταία χρόνια η εταιρεία, έχει καταβάλλει 32,2 εκατ. ευρώ, θεραπεύοντας ουσιαστικά 11 από τα μεγαλύτερα καταστροφικά γεγονότα που προκλήθηκαν κατά βάση στο χώρο των επιχειρήσεων, σε επιχειρήσεις που είχαν εμπιστευτεί την κάλυψη των περιουσιακών τους στοιχείων στην Ευρώπη Ασφαλιστική.

Νίκος Μακρόπουλος

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μεγάλη αποζημίωση για την καταστροφή του εργοστασίου της Sunlight στη Θράκη (συνολικό ποσό 66 εκατ. ευρώ) με την εταιρεία να καταβάλει άμεσα το  20%, δηλαδή  13,2 εκατ. ευρώ.
Και ακόμα θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ευρώπη Ασφαλιστική συμμετείχε συνασφαλιστικά με ποσοστό 40% και στην μεγάλου ύψους ζημιά, συνολικού ποσού 12 εκατ., στο στέγαστρο του αρχαιολογικού χώρου στο Ακρωτήρι Σαντορίνης, ενώ αποζημιώσεις κατέβαλε και για ζημιές που προκλήθηκαν τόσο από τις πλημμύρες στην περιοχή της Μάνδρας, όσο και από την  πυρκαγιά στο Μάτι. Η συνέπεια της «Ευρώπη Ασφαλιστική» είναι αδιαμφισβήτητη στην αγορά.
Και πλεονέκτημα της είναι η  συνεργασία της με παγκοσμίως γνωστούς για την οικονομική τους ευρωστία Aντασφαλιστικούς Οίκους, αξιολογημένους με rate A, οι οποίοι στηρίζουν την εταιρία όλα αυτά τα χρόνια με το υψηλό τους capacity.
Θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφέραμε πως η «Ευρώπη Ασφαλιστική» είναι μία από τις ελάχιστες εταιρείες που εκδίδει εγγυητικές επιστολές, με άδεια της Τράπεζας της Ελλάδος.
Οι εγγυητικές επιστολές εκδίδονται σε συνδυασμό με την ασφάλιση των περιουσιακών στοιχείων του πελάτη, προκειμένου να έχει πλήρη κάλυψη.
Ο όμιλος ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική έχει, από τον πρώτο χρόνο της ίδρυσης του, πάντα κερδοφόρα αποτελέσματα.
Ο δείκτης φερεγγυότητας (SCR) της εταιρείας διατηρείται σε κορυφαία επίπεδα και κατά την 31/12/2020 διαμορφώθηκε σε 218% , ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, γεγονός που την κατατάσσει στις πλέον αξιόπιστες και φερέγγυες εταιρείες του κλάδου της.
Έχει αξιολογηθεί επανειλημμένως, σύμφωνα με τον ετήσιο οδηγό της Icap True Leaders in Greece, μεταξύ των 200 ομίλων με την υψηλότερη απόδοση επί των Ιδίων Κεφαλαίων της (Return on Equity), με μεγαλύτερη εκείνη για τη χρήση του 2014 με ποσοστό 40%, ενώ αντίστοιχα τα Ασφάλιστρα & τα Δικαιώματα ανήρθαν σε € 19.707.423,00. και τα  Κέρδη προ Φόρων σε € 4.003.333,00.
Σήμερα την εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού ο Νίκος Μακρόπουλος έχει επενδύσει στη δημιουργία ενός πλήρους data center, εφαρμόζει σύγχρονα ηλεκτρονικά πρωτόκολλα, εκδίδει -φυσικά – online συμβόλαια, ενώ προσφέρει και υπηρεσίες e-underwriter, με κάθε πελάτη να ενημερώνεται σε real time για το συμβόλαιό του, να πληρώνεται και να πληρώνει online.
Ο Νίκος Μακρόπουλος εστιάζει στο μέλλον και η «Ευρώπη Ασφαλιστική» καινοτομεί.
Τι πιστεύει όμως ο ίδιος για την εξέλιξη της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα;
Όπως λέει η χώρα μας είναι υπασφαλισμένη και σημειώνει πως, εάν ακολουθήσουμε την τάση στη διεθνή αγορά, τα δεδομένα στην ελληνική οικονομία θα αλλάξουν σημαντικά. Θεωρεί αυτονόητο ότι «οι Έλληνες σήμερα χρειάζονται καλύτερες υπηρεσίες υγείας και οπωσδήποτε χρειάζονται συμπλήρωμα στη σύνταξη που θα πάρουν στο τέλος του εργασιακού τους βίου. Yγεία και Σύνταξη είναι οι δύο μεγάλοι πυλώνες για την ανάπτυξη της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς» Και συμπληρώνει: Eίμαστε υποχρεωμένοι να ξεκινήσουμε μια ουσιαστική και εποικοδομητική συνεργασία με την Πολιτεία και να αναζητήσουμε μια σωστή λύση προς όφελος των πολιτών και των ασφαλιστικών ταμείων. H διείσδυση της ιδιωτικής ασφάλισης στην ελληνική κοινωνία θα πρέπει να εκτιναχθεί από το 2% του AEΠ που βρίσκεται καθηλωμένη τα τελευταία χρόνια, σε υπερτετραπλάσια ποσοστά αφού στις χώρες του OOΣA είναι στο 9% του AEΠ, ενώ στις HΠA και πολλές Ευρωπαϊκές χώρες ξεπερνά το 10%.
O Νίκος Μακρόπουλος  χαρακτηρίζει το δημιούργημα του, την  Eυρώπη Aσφαλιστική «παραδοσιακή εταιρία με πρόθεση να στηρίζει και να ενισχύει τα δίκτυα και τους συνεργάτες της». Ωστόσο παντρεύει το παραδοσιακό με τις σύγχρονες απαιτήσεις και δημιουργεί προγράμματα που καλύπτουν τις ανάγκες της αγοράς, όπως ειδικά προγράμματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τα ξενοδοχεία,  τις κατοικίες που ενοικιάζονται και μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης όπως το Airbnb, τις επαγγελματικές αστικές ευθύνες, αλλά  και τα drones. Ενώ, λόγω της μεγάλης του αγάπης στα ζώα συντροφιάς λανσάρει ασφαλιστήρια συμβόλαια κατοικίδιων.

Ο Νίκος Μακρόπουλος με τη σύζυγο του Katleen -που αποτελούν ένα από τα πιο όμορφα ζευγάρια της κοινωνικής ζωής της Αθήνας- και την κόρη τους Λαβίνια -η οποία διαπρέπει στην ιππασία, έχοντας ήδη διακριθεί ως χρυσή Βαλκανιονίκης

Σήμερα σχεδόν 50 χρόνια μετά ο Νικόλας Μακρόπουλος είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «Eυρώπη Aσφαλιστική», έχοντας αφήσει στην μακρόχρονη και επιτυχημένη πορεία του μεγάλη παρακαταθήκη προσφοράς στα κοινά της ιδιωτικής ασφάλισης.
Ενδεικτικά, το 1973  εκλέχθηκε για πρώτη φορά μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (Ε.Α.Ε.Ε.), έχει διατελέσει μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και Προέδρος της Επιτροπής Διεθνών & Δημοσίων σχέσεων Σχέσεων.
Το 1988 αποτέλεσε ορόσημο στην καριέρα του, καθότι υπήρξε ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ) και έχει ανακηρυχθεί  επίτιμος Πρόεδρος ως αναγνώριση της συνεισφοράς του στο θεσμό των μεσιτών ασφαλίσεων.
Το έτος 2018 βραβεύθηκε με την τιμητική διάκριση του «Ηγέτη στην Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά» για την προσφορά του στον θεσμό της Ιδιωτικής Ασφάλισης, ενώ το 2021 με την ιδιότητά  του  Επίτιμος Πρόεδρος του ΣΕΜΑ βραβεύθηκε  με την Τιμητική Διάκριση «Διακεκριμένος Ηγέτης στην Ελληνική Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση».
Ανήσυχο πνεύμα και πολυπράγμων, όπως είναι, δραστηριοποιείται και διακρίνεται και εκτός του ασφαλιστικού κλάδου.
Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος στον Αθλητικό Όμιλο Παναθηναϊκός καθώς και μέλος του Δ.Σ. της Παναθηναϊκός Π.Α.Ε. , Αντιπρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου, ενώ πρόσφατα εξελέγη Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου της Ελληνο- Κινεζικής Συνεργασίας.
Θέλοντας να προσφέρει στον τόπο που αγαπά, διαμένει και δραστηριοποιείται επαγγελματικά, την Αθήνα, λαμβάνει μέρος στις δημοτικές εκλογές του 2019 κατά τις οποίες εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων με το Συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη «ΑΘΗΝΑ ΨΗΛΑ».
Τον Σεπτέμβριο του 2019 ορίστηκε Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας και Επενδύσεων, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2021 ορίζεται  Εντεταλμένος Σύμβουλος παρά τω Δημαρχω για την Ανάπτυξη, την Επιχειρηματικότητα, τις Επενδύσεις και τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις του Δήμου Αθηναίων.
Ο Νίκος Μακρόπουλος από νεαρή ηλικία ακολούθησε τη ρήση του Τζον Ροκφέλερ «μη φοβάσαι να παρατήσεις το καλό για να κυνηγήσεις το τέλειο»…και αυτός, όπως δείχνει η πορεία του το έκανε πράξη.
Ως προσωπικότητα ο Νίκος Μακρόπουλος είναι χαμηλών τόνων, τον διακρίνει η αστική ευγένεια του, είναι χαρακτηριστική η αψεγάδιαστη εμφάνιση του, όπως και το  σεβαλιέ στο δεξί χέρι.  Είναι πατέρας τριών παιδιών, του Γιώργου και της Μαρίας που απέκτησε από τον πρώτο του γάμο με την Εύα Γ. Πλυτά και της Λαβίνια -η οποία διαπρέπει στην ιππασία, έχοντας ήδη διακριθεί ως χρυσή Βαλκανιονίκης- που απέκτησε από το γάμο του με την Katleen Wagner.

error: Content is protected !!