Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας: Τα εγκαίνια!

23/06/2016 • IT'S CHIC TO BE GREEK, LIFESTYLE

Με εξαιρετική επιτυχία και παρουσία εκατοντάδων παρευρισκόμενων τελέστηκαν τα εγκαίνια του Μουσείου αρχαίας Ελεύθερνας, στην Ελεύθερνα του Ρεθύμνου. Τα εγκαίνια του έργου-σταθμού για τον πολιτισμό της Ελλάδας πραγματοποιήθηκαν από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο, σε μια εντυπωσιακά λιτή αλλά ουσιαστική τελετή. Παρόντες, επίσης, ήταν κορυφαίοι εκπρόσωποι της πολιτικής, διπλωματικής, ακαδημαϊκής, επιστημονικής, επιχειρηματικής και καλλιτεχνικής διεθνούς σκηνής αλλά και εκπρόσωποι από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, καθιστώντας τα εγκαίνια του Μουσείου αρχαίας Ελεύθερνας το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός της χώρας μας για το 2016.

ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΜΠΟΛΙΔΗΣ, ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΜΠΟΛΙΔΗΣ, ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΟΔΥΣΣΕΑΣ-ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΩΡΑΣ

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΟΔΥΣΣΕΑΣ-ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΩΡΑΣ

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς από την Α.Ε. Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο, τον Υπουργό Πολιτισμού κο Αριστείδη Μπαλτά που απουσίαζε στο εξωτερικό εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κα Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης κο Σταύρο Αρναουτάκη, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης κο Οδυσσέα Ιωάννη Ζώρα, τον Δήμαρχο Ρεθύμνου κο Γιώργο Μαρινάκη και την Προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, κα Αναστασία Τζιγκουνάκη, οι οποίοι τίμησαν τα εγκαίνια με την παρουσία τους και τόνισαν τη μοναδικότητα του έργου. Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο επιστημονικός υπεύθυνος και δημιουργός του έργου, Καθηγητής Νικ. Χρ. Σταμπολίδης, ο οποίος σε μια συγκινητική ομιλία ξεδίπλωσε την τριαντάχρονη πορεία των ανασκαφών και την υλοποίηση του μεγαλόπνοου έργου του αρχαιολογικού πάρκου και του Μουσείου.

ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΜΠΟΛΙΔΗΣ ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΜΠΟΛΙΔΗΣ, ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ, ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ακολούθησε δρώμενο με απόσπασμα από τους «Κρήτες» του Ευριπίδη, σε απαγγελία της ηθοποιού Κατερίνας Διδασκάλου, καθώς και Χορός Κουρητών από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανωγείων, υπό τη συνοδεία της λύρας του Βασίλη Σκουλά. Η τελετή ολοκληρώθηκε με τα εγκαίνια του Μουσείου από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο, και αποκλειστική ξενάγηση από τον Καθηγητή Νικ. Χρ. Σταμπολίδη.

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

ΡΑΝΙΑ ΤΟΥΠΟΓΙΑΝΝΗ ΜΙΜΙΚΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΡΑΝΙΑ ΤΟΥΠΟΓΙΑΝΝΗ, ΜΙΜΙΚΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΑΙΤΑΝΟΥ ΜΑΡΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΥ ΣΤΕΦΑΝ ΣΑΛΟΖ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΑΙΤΑΝΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΥ, ΣΤΕΦΑΝ ΣΑΛΟΖ

ΕΛΕΝΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΕΛΕΝΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΑΡΡΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΑΡΡΑ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ

ΧΟΡΟΣ ΚΟΥΡΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΝΩΓΕΙΩΝ

ΧΟΡΟΣ ΚΟΥΡΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΝΩΓΕΙΩΝ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ ΝΙΚΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ, ΝΙΚΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ, ΑΝΝΑ ΝΤΑΛΑΡΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ, ΑΝΝΑ ΝΤΑΛΑΡΑ

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛΕΝΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ, ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΜΠΟΛΙΔΗΣ ΜΙΛΕΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΜΠΟΛΙΔΗΣ, ΜΙΛΕΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

ΜΠΕΤΤΥ ΚΑΖΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ ΖΑΝΝΙΑ

ΜΠΕΤΤΥ ΚΑΖΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΥΡΙΑΚΗ ΖΑΝΝΙΑ

ΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ ΜΑΡΙΝΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ-ΠΛΑΚΑ ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ

ΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ, ΜΑΡΙΝΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ-ΠΛΑΚΑ, ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ

ΣΗΦΗΣ & ΜΙΝΑ ΒΑΛΥΡΑΚΗ

ΣΗΦΗΣ & ΜΙΝΑ ΒΑΛΥΡΑΚΗ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΛΑΜΠΗΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ, ΛΑΜΠΗΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ

ΑΝΝΑ ΝΤΑΛΑΡΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ

ΑΝΝΑ ΝΤΑΛΑΡΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ

Έπειτα από 30 χρόνια συστηματικής αρχαιολογικής ανασκαφικής έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Μουσείο άνοιξε τις πύλες του προκειμένου να παρουσιάσει στην παγκόσμια κοινότητα μια σειρά από τα σημαντικότερα ευρήματα και τους θησαυρούς από την νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας και την πόλη της αρχαίας Ελεύθερνας. Στόχος του Μουσείου, που αποτελεί το πρώτο μουσείο αρχαιολογικού χώρου στην Κρήτη και το τέταρτο ανάλογο στην Ελλάδα, είναι να ταξιδέψει όλους τους επισκέπτες στην αυγή του ελληνικού πολιτισμού και τον Όμηρο, να τους δώσει την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά το πλήθος των ευρημάτων της μακροχρόνιας αρχαιολογικής ανασκαφής η οποία συνεχίζεται. Μέσα σε ένα αλώβητο, φυσικού κάλλους τοπίο τόσο το αρχαιολογικό πάρκο όσο και το Μουσείο αποτελούν πόλο έλξης πολύμορφου τουρισμού από όλο τον κόσμο. Η υλοποίηση του Μουσείου έγινε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007-2013» (ΕΣΠΑ) από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι οποίοι είναι και οι φορείς λειτουργίας του. Η προσπάθεια ενισχύθηκε και από την ιδιωτική πρωτοβουλία, το Ίδρυμα Ωνάση – το οποίο στο πλαίσιο της ευρείας δράσης του στον τομέα της διάσωσης κι ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, έχει στηρίξει με συνέπεια και διάρκεια το έργο στην αρχαία Ελεύθερνα, προκειμένου ο πλούτος των ευρημάτων να περάσει στο προσκήνιο και να γίνει γνωστός και προσβάσιμος από το ελληνικό και το διεθνές κοινό -, την Alpha Bank και τη Grecotel, (και οι τρεις οργανισμοί αποτελούν μαζί με άλλα φυσικά πρόσωπα τα Αριστίνδην μέλη της Μεσογειακής Αρχαιολογικής Εταιρείας), καθώς και από άλλους Οργανισμούς, Ιδρύματα, Φορείς και φυσικά πρόσωπα.

Φωτογραφίες: Papadakis Press

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons