ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Μουσείο της Ακρόπολης: Η Ανακήρυξη του Ν. Σταμπολίδη σε Πρεσβευτή Δήλου'16 στην προβολή της ταινίας “Δήλος 2015”

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης εκδήλωση με θέμα το ιερό νησί της Δήλου, τον μεγαλύτερο αρχαιολογικό χώρο της Ευρώπης. Κεντρικό γεγονός απετέλεσε η προβολή της ταινίας “ΔΗΛΟΣ 2015” του Αντώνη-Θεοχάρη Κιούκα, στην οποία πρωταγωνιστεί ο διεθνούς φήμης Έλληνας ηθοποιός Γιώργος Χωραφάς. Η ταινία στοχεύει -εκτός από την παγκόσμια προβολή της Δήλου- την προώθηση και την επικοινωνία ενός νέου θεσμού, με τίτλο “Α-DELOS/DELOS”, ο οποίος θα πραγματοποιείται ετησίως στα νησιά της Μυκόνου και της Δήλου, φιλοδοξώντας, μέσα από σύγχρονες δράσεις πολιτισμού και τέχνης, να προβάλλει και να αναδεικνύει υψηλές στιγμές της ανθρώπινης δημιουργίας και διανόησης, σε διεθνές επίπεδο.

Έρικα Οικονόμου, Αλεξάνδρα Μαρτίνου

Έρικα Οικονόμου, Αλεξάνδρα Μαρτίνου

Αλέκος & Μαρίζα Φασιανού, Μαρία Βλαζάκη

Αλέκος & Μαρίζα Φασιανού, Μαρία Βλαζάκη

Μετά το τέλος της προβολής έγινε η ανακήρυξη του “Πρεσβευτή Δήλου 2016” του Διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθηγητή κ. Νικόλαου Χρ. Σταμπολίδη, από τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Νοτίου Αιγαίου κ. Στέλιο Μπρίγγο. Ο τίτλος του “Πρεσβευτή της Δήλου” απονέμεται κατ’ έτος από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με τον Δήμο Μυκόνου, σε μία εξέχουσα προσωπικότητα των γραμμάτων ή των τεχνών με διεθνή παρουσία και έχει σκοπό να προωθήσει και να προβάλει την ιδέα της Δήλου και του πανανθρώπινου πολιτισμού παγκοσμίως. “Πρεσβευτής Δήλου 2015” υπήρξε ο ηθοποιός κ. Γιώργος Χωραφάς.

Στέλιος Μπρίγγος-Νικόλαος Σταμπολίδης-Αντώνης-Θεοχάρης Κιούκας

Στέλιος Μπρίγγος, Νικόλαος Σταμπολίδης, Αντώνης-Θεοχάρης Κιούκας

Ο Αλέξανδρος Φαρνού, Διευθυντής Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής, με τη συζυγό του

Ο Αλέξανδρος Φαρνού, Διευθυντής Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής, με τη συζυγό του

Ασπασία Λεβέντη-Νικόλαος Σταμπολίδης-Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα-Στέλιος Μπρίγγος

Ασπασία Λεβέντη, Νικόλαος Σταμπολίδης, Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, Στέλιος Μπρίγγος

Θεοδόσης Πελεγρίνης, Γιώργος Κρικρής

Θεοδόσης Πελεγρίνης, Γιώργος Κρικρής

Ο κ. Σταμπολίδης κατά τη διάρκεια της ανακήρυξης του, εξήρε την ταινία ΔΗΛΟΣ 2015 και την πρωτοβουλία για την προβολή και ανάδειξη της Δήλου και είπε χαρακτηριστικά: “Η Δήλος, εμβληματικό κέντρο του αρχαίου κόσμου, άφησε ως κληρονομιά τη θρησκευτικότητά της στην Τήνο και τον κοσμοπολιτισμό της στην Μύκονο. Θεωρώ ότι η Μύκονος, που αξιοποίησε αυτή την κληρονομιά και ευημερεί, θα πρέπει να πρωτοστατήσει στην αναστήλωση και ανάδειξη αυτού του μοναδικού αρχαιολογικού χώρου-νησιού, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη. Για αυτό χρειάζονται αναστυλώσεις όπως του θεάτρου και άλλων χώρων της Δήλου αλλά και ένα νέο Μουσείο που να στεγάσει τους θησαυρούς της”. Και κατέληξε με τους στίχους του νομπελίστα Γ. Σεφέρη: “Τ’ αγάλματα είναι στο μουσείο. -΄Οχι, σε κυνηγούν, πως δεν το βλέπεις; θέλω να πω με τα σπασμένα μέλη τους, με την αλλοτινή μορφή τους που δεν γνώρισες κι όμως την ξέρεις…”, θεωρώντας ότι έτσι μόνο ησυχάζει ο αρχαιολόγος που αγωνίζεται, όπως και κάθε άνθρωπος του πολιτισμού”. Ακολούθησε μία εμπνευσμένη ομιλία του Διευθυντή Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κ. Δημήτρη Αθανασούλη, οποίος εντόπισε πρωτότυπες αναλογίες και αντιστοιχίες ανάμεσα στην Δήλο της αρχαιότητας και στην Μύκονο του σήμερα. Η βραδιά έκλεισε με συναυλία του Πλάτωνα Ανδριτσάκη, και τραγούδι της σοπράνο Μαριάνθη Σοντάκη, με τα μουσικά θέματα της ταινίας.

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

error: Content is protected !!