ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Μοναδικές καλοκαιρινές βραδιές στο Μουσείο Μπουμπουλίνας!

Αναμφισβήτητα, η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα αποτελεί μία κορυφαία μορφή της Ελληνικής Επανάστασης, η οποία μεταθανάτια έλαβε τον τίτλο του ναυάρχου από τη Ρωσία, πρωτοφανής τιμή για γυναίκα. Μόλις πέρυσι, ήταν η σειρά της πατρίδας της να την τιμήσει και να της απονεμηθεί ο βαθμός του υποναυάρχου επί τιμή, ο Πολεμικός Σταυρός Α ‘ Τάξεως και το Μετάλλιο Εξαίρετων Πράξεων, για «τον απαράμιλλο ηρωισμό της, την αυτοθυσία και την αφοσίωση που επέδειξε προς το Ελληνικό Έθνος, τα οποία την κατέστησαν στη μνήμη όλων των Ελλήνων και Ελληνίδων ως Εθνικό ιδεώδες», σύμφωνα με το αιτιολογικό της απόφασης.
Όμως, για όλους εμάς που παραθερίζουμε στις Σπέτσες, η μορφή της Καπετάνισσας σημαίνει πολλά πολλά παραπάνω.
Τα παιδιά μας μεγάλωσαν σκαρφαλώνοντας στην ποδιά της, στην κεντρική πλατεία μπροστά στο Ποσειδώνιο, ενώ τα μεσημέρια τα παίρνει γλυκά ο ύπνος ακούγοντας ιστορίες που αφορούν την ηρωική της δράση. “Πες μου άλλη μία ιστορία μαμά…”. Γνωρίζουν απέξω κάθε λέξη από την αφήγηση του εορτασμού της Αρμάτας, ενώ οι βραδιές που εξελίσσονται στον κήπο του Αρχοντικού της μυρίζουν γιασεμί, βασιλικό, λεμόνι και ζάχαρη άχνη.


Για εμάς που διατηρούμε τις θερινές μας κατοικίες στις Σπέτσες, αυτές οι βραδιές είναι τα ίδια τα καλοκαίρια μας.
Αυτό είναι το φετινό μας καλοκαίρι.

Το Μουσείο Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες στεγάζεται στον πρώτο όροφο του τριών και πλέον αιώνων αρχοντικού της ηρωίδος του 1821 και λειτουργεί από τον Μαίο του 1991. Ιδρύθηκε από τον τετρασέγγονό της Φίλιππο Δεμερτζή-Μπούμπουλη, στην προσπάθειά του να διασώσει το κτήριο από σίγουρη κατάρρευση. Έκτοτε το έχουν επισκεφθεί πάνω από 1.000.000 επισκέπτες (εκ των οποίων οι 300.000 είναι μαθητές σχολείων). Το αρχοντικό χτίστηκε στα τέλη του 17ου αιώνα -περί το 1670 κατά οικογενειακή παράδοση- για λογαριασμό της οικογενείας Μπούμπουλη.


Η Λασκαρίνα ήρθε εις δεύτερο γάμο με τον πλοικτήτη Δημήτριο Μπούμπουλη το 1801 και έζησε στο αρχοντικό μέχρι την τραγική δολοφονία της το 1825.


Ο επισκέπτης, αφού ακούσει μια σύντομη εξιστόρηση της ζωής της ηρωίδας στον προαύλιο χώρο, ακολουθεί την ξενάγηση στους χώρους του μουσείου για να θαυμάσει προσωπικά αντικείμενα της Μπουμπουλίνας.

Έγραφα της επανάστασης, όπλα, πορσελάνες, ελαιογραφίες, σπάνια βιβλία, ευρωπαική, αραβική και οθωμανική επίπλωση καθώς και το πασίγνωστο σκαλιστό ταβάνι από την Φλωρεντία που διακοσμεί την μεγάλη σάλα, η διάσωση του οποίου αποτελεί έναν από του κύριους λόγους ιδρύσεως του Μουσείου το 1991.


Η επίσκεψη στο μουσείο γίνεται μόνο με ξενάγηση σε προκαθορισμένες ώρες οι οποίες αναγράφονται στις πινακίδες του μουσείο έξω από το αρχοντικό καθως και σε σημεία στο λιμάνι της Ντάπιας και λειτουγεί από 25η Μαρτίου μέχρι 28η Οκτωβρίου.

Μία επίσκεψη στο Μουσείο της Μπουμπουλίνας αποτελεί πάντα ένα συναρπαστικό ταξίδι στο ίδιο μας το DNA, και όσοι σκοπεύετε να επισκεφτείτε αυτό το καλοκαίρι το νησί, σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να απολαύσετε όλα τα αρώματα του.

Φωτογραφίες: Ιωάννα Νικολαρεΐζη

error: Content is protected !!