Μια βραδιά για τον «Ολυμπιονίκη της δημοσιογραφίας» Χάρη Λυμπερόπουλο!

23/05/2022 • LIFESTYLE

Με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση κόσμου παρουσιάστηκε το βιβλίο των εκδόσεων Πατάκη «Χάρης Λυμπερόπουλος. “Κοντά στον Αιώνα’ – Συνομιλώντας με τον πατέρα μου» της Κατερίνας Λυμπεροπούλου, στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας και στον χώρο του Café 1896. Την παρουσίαση άνοιξε με χαιρετισμό του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στην περίπτωση ενός εκ των πρωτεργατών του αθλητικού ρεπορτάζ και πρωταθλητή Ελλάδος στο άλμα εις μήκος και στο πένταθλο τα δύσκολα μετακατοχικά χρόνια, κοσμoπολίτη, επίσης Αθηναίου που «παρακολούθησε» τον ρου του 20ου αιώνα (1922-2020).

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης ανοίγει με χαιρετισμό του την εκδήλωση. Παρακολουθούν οι (από αριστερά) Κ. Λυμπεροπούλου, Τ. Αθανασιάδης, Δ. Παπανικολάου, Ν. Μπακογιάννη, Γ. Λυμπεροπούλου

Στην παρουσίαση, που συντόνισε ο αθλητικός συντάκτης Δημήτρης Παπανικολάου -ο οποίος υπήρξε στο θρυλικό team της εφημερίδας «Απογευματινή» που υπό την διεύθυνση του Χάρη Λυμπερόπουλου καθιέρωσε το πρώτο αθλητικό τετρασέλιδο στον πολιτικό Τύπο-, απηύθυνε επίσης χαιρετισμό η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου.

Στο βήμα του ομιλητή η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου

Με την ευκαιρία των 100 χρόνων από την γέννησή του Λυμπερόπουλου αλλά και τη Μικρασιατική καταστροφή, η Μαρία Αντωνιάδου διάβασε, μεταξύ άλλων από το βιβλίο την μαρτυρία του: «Στη λεωφόρο Συγγρού, στο ύψος του Intercontinental είχαν δημιουργηθεί για τους πρόσφυγες παραπήγματα – τα “Αρμένικα”, όπως τα λέγαμε. Μερικοί ανόητοι Αθηναίοι τούς αποκαλούσαν “τουρκόσπορους”… Όταν μεγάλωσα κι έγινα αθλητής, είχα δίπλα μου Μικρασιάτες συνομηλίκους μου αθλητές με σπουδαίες επιδόσεις, όπως ο πρωταθλητής στο τριπλούν, συναθλητής μου στον Εθνικό και μετέπειτα σύζυγος της Άννας Συνοδινού, Γιώργος Μαρινάκης».

Η Κατερίνα Λυμπεροπούλου υπογράφει το βιβλίο της.

Με την σειρά του, το ανέκδοτο που είχε να θυμηθεί ο Δημήτρης Παπανικολάου ήταν πώς όταν ήρθε στην πολύ δύσκολη θέση να κόψει με τρεμάμενα χέρια κομμάτι του προϊσταμένου του, βρέθηκε να δέχεται συγχαρητήρια από αυτόν. «Εσύ θα πας μπροστά» του είπε ο Χάρης Λυμπερόπουλος, ο οποίος «άνοιγε πάντα δρόμο στους νεότερους», όπως είπε ο συντονιστής της παρουσίασης.
Μίλησαν επίσης ο δημοσιογράφος και ιστορικός, Τίτος Αθανασιάδης, η Ολυμπιονίκης (άλμα εις ύψος), Νίκη Μπακογιάννη, η δημοσιογράφος, Γκρέτα Λυμπεροπούλου και η συγγραφέας.

Η Ολυμπιονίκης Νίκη Μπακογιάννη στο βήμα του ομιλητή μίλησε για τον αθλητή Χάρη Λυμπερόπουλο

«Σήμερα τιμούμε τον “Ολυμπιονίκη της δημοσιογραφίας”, είπε ο Τίτος Αθανασιάδης για τον Χάρη Λυμπερόπουλο, αναδεικνύοντας, μεταξύ άλλων, την διάσταση του ρεπόρτερ στην περίπτωση του τελευταίου που, νέος συντάκτης της «Αθηναΐκής», επισκέφθηκε το Βελιγράδι για να οργανώσει συνάντηση του Ερυθρού Αστέρα με ελληνική ομάδα και βρέθηκε να παίρνει συνέντευξη από τον πανίσχυρο Στρατάρχη Τίτο το 1952, έντονη ψυχροπολεμική περίοδο, κάτι που δεν είχε καταφέρει να κάνει ούτε ο πρώην Υφυπουργός Τύπου και Πληροφοριών της Ελλάδας, αξιοποιώντας την ιδιότητα του δημοσιογράφου, Γιώργος Δρόσος.
Με την σειρά της η Νίκη Μπακογιάννη, μίλησε για τα ινδάλματα του Χάρη Λυμπερόπουλου, τον εμποδιστή Χρίστο Μάντικα και τον δισκοβόλο Νίκο Σύλλα που του εμφύσησαν στην αγάπη στον κλασσικό αθλητισμό, «βασιλιά» της δεκαετίας του ’30, κι ανέφερε πώς ο Χάρης Λυμπερόπουλος που υπήρξε, μεταξύ άλλων, αθλητής του στίβου, ποδοσφαιριστής, κι οδηγός αυτοκινήτων Ράλλυ αποτέλεσε, «συλλεκτική» για τις μέρες μας, περίπτωση πολυαθλητή.

Οι ομιλητές της παρουσίασης του βιβλίου των εκδόσεων Πατάκη (από αριστερά): η δημοσιογράφος και συγγραφέας Κατερίνα Λυμπεροπούλου, ο δημοσιογράφος και ιστορικός, Τίτος Αθανασιάδης, η Ολυμπιονίκης, Νίκη Μπακογιάννη, κι η δημοσιογράφος, Γκρέτα Λυμπεροπούλου. Στο μέσον ο συντονιστής, αθλητικός συντάκτης, Δημήτρης Παπανικολάου

Τέλος, η Γκρέτα Λυμπεροπούλου με συγκίνηση θυμήθηκε τον τρυφερό πατέρα της, ενώ η συγγραφέας μίλησε για την 15χρονη μακρόπνοη συνέντευξη που του πήρε, την απαιτητική επεξεργασία του υλικού και το πόσοι άνθρωποι συνεργάστηκαν για την δημιουργία του βιβλίου των εκδόσεων Πατάκη.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, η Πρόεδρος του Μοντέρνου Πεντάθλου, Ντόρα Πάλλη, κι οι Γκρέτα, Κατερίνα και Αθηνά Λυμπεροπούλου με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών, χρυσό και χάλκινο Παραολυμπιονίκη του Boccia, Γρηγόρη Πολυχρονίδη

Η εκδότρια Αννα Πατάκη, ο ποιητής Χάρης Βλαβιανός, η ΓΓ Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ, Ελένη Δουνδουλάκη, η Κατερίνα Λυμπεροπούλου, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Γραμμάτων του ΥΠΠΟΑ, Σίσσυ Παπαθανασίου, κι η Ελένη Σαμαράκη

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, Βούλα Ζυγούρη, (άρση βαρών) η παγκόσμια πρωταθλήτρια, Μαρία Χριστοφορίδη, (άρση βαρών), οι Ολυμπιονίκες Νίκη Μπακογιάννη (άλμα εις ύψος), Εύη Μωραΐτίδου (πόλο), η Πρόεδρος του Μοντέρνου Πεντάθλου, Ντόρα Πάλλη, η πρωταθλήτρια και μεσογειονίκης, Αγη Κασούλη (σκοποβολή), και η εθελόντρια Βιργινία Τσέκερη.

Η δωρήτρια της βιβλιοθήκης της ΕΣΗΕΑ, Ελένη Καρκαζή – Πουρνάρα με το ζεύγος Τίτου και Ελλης Αθανασιάδη.

Ο Ευάγγελος Χρόνης με την Λίζα Εβερτ

Ο Κώστας Βαρώτσος με τον Σταύρο Σάββα

Η Υφυπουργός Μετανάστευσης κι Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, ο Διονύσης Τσιλιμίγκρας, η γενική Εφορος  της Ενωσης Αναποκριτών Ελληνικού Τύπου του Εξωτερικού, Ανθή Πίκουλα κι ο Γιάννης Τσιλιμίγκρας.

Χάρης Βλαβιανός, Μαρία Παπαϊωάννου, Αννα Πατάκη

Ο Πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος κι η σύζυγός του Κατερίνα με την Αθηνά Λυμπεροπούλου

Ο ΓΓ της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Εμμανουήλ Κολυμπάδης κι η σύζυγός του με την Ελένη Σαμαράκη και την Κατερίνα Λυμπεροπούλου

Ο τρεις φορές Παραολυομπίκης (ιστιοπλοΐα) Θοδωρής Αλεξάς με τους Γκρέτα Λυμπεροπούλου, Στέλιο Μιχαλόπουλο και Ντόρα Πάλλη.

Μαζί με τον Τίτο Αθανασιάδη (μέσον) αθλητικοί συντάκτες που συνεργάστηκαν με τον Χάρη Λυμπερόπουλο, (από αριστερά) Δημήτρης Παπανικολάου, Νίκος Κατσαρός, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών και και Γιώργος Βλαβιανός.

Κωστής Χατζηδάκης, Κατερίνα Λυμπεροπούλου, Αλέκα Μπρατάκου

Ο πρέσβης Ιωάννης Τζεν με την σύζυγό του και την Αθηνά Λυμπεροπούλου

Φωτογραφίες: Χάρης Ακριβιάδης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons