ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Μία διαδρομή της Λένας Κούτση στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη!

H Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Λένας Κούτση με τίτλο
«Μια διαδρομή», από την Πέμπτη 12 έως το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020. Θα παρουσιαστούν δύο ενότητες ζωγραφικών έργων –ακουαρέλες σε χαρτί, που δημιουργήθηκαν μέσα σε ένα μήνα -ανάμεσα στον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2019. Ακολουθώντας την παράδοση της τοπιογραφίας που πραγματοποιείται στο εξωτερικό περιβάλλον και όχι στο εργαστήριο, η Λένα Κούτση ζωγράφισε αυτή τη σειρά έργων σε μία εν κινήσει βάρκα, κάθε απόγευμα για ένα μήνα, την ίδια ώρα, 6-8 μ.μ., πριν τη δύση του ηλίου.

Στην πρώτη ενότητα κυριαρχεί το τοπίο, που ανάλογα με το φως και τις καιρικές συνθήκες αλλάζει τελείως. Η θάλασσα και οι γύρω βραχονησίδες αποτυπώνονται με έναν φευγαλέο τρόπο, σε ποικίλες αποχρώσεις. Σύμφωνα με την ίδια τη ζωγράφο «ο άνθρωπος είναι συμμέτοχος αλλά και παρατηρητής. Ο κόσμος είναι έτσι όπως είναι. Ο άνθρωπος είναι εκείνος που αποφασίζει πώς θα τον κοιτάξει. Η φύση δεν μας ρωτά τίποτα· είναι απέραντη, αλλάζει, επιβάλλεται. Η θέση του καλλιτέχνη απέναντί της, είναι αυτή που αρμόζει σε έναν παρατηρητή-ποιητή που ξέρει πώς να μετασχηματίσει τον φυσικό χώρο σε ιδέα και αίσθημα».

Στη δεύτερη ενότητα έργων που αποτελείται από 11 έργα, στο βραχώδες τοπίο εισάγεται η ανθρώπινη παρουσία. Η δυνατότητα επέμβασης του ανθρώπου στη φύση επανέρχεται ως θέμα προς διερεύνηση και προβληματισμό. «Η διαλεκτική σχέση που προκύπτει από το ημερολόγιο μιας ήπιας διαδρομής στη θάλασσα και από τον δύσκολο ρόλο του ανθρώπου να επιβιώσει όταν η διαδρομή παύει να είναι φιλική, αποτελεί το κέντρο ενδιαφέροντος αυτής της ενότητας».

It’s good to know: Μέρος των εσόδων της έκθεσης θα διατεθεί στο ΕΛΙΖΑ – Σωματείο Ενάντια στην Κακοποίηση του Παιδιού.

error: Content is protected !!