ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Ανάμεσα στα Wellness Gardens και στο «Jardin de Bésignoles» της Ανθοκομικής της Κηφισιάς!

Αν θέλεις βρίσκεις χρόνο. Το ξέρεις, το ξέρω, όλοι το ξέρουμε, πως όσο ασφυκτικό και να είναι το πρόγραμμα, πάντα υπάρχουν εκείνα τα δέκα λεπτά που είναι απόλυτα δικά σου και μπορείς να τα διαθέσεις όπως θέλεις. Έτσι, για την αλητεία… Εγώ τα βρίσκω αυτά τα πολύτιμα δέκα λεπτά. Κι αν δεν τα βρίσκω ακριβώς, οπωσδήποτε φροντίζω να τα εφευρίσκω. Προχθές, λίγο πριν κοιμηθώ άκουσα για άλλη μία φορά το δεκάλεπτο Gratitude Meditation της Jessica Heslop, μία συνήθεια που έχω καθιερώσει, ένα δώρο που προσφέρω στον εαυτό μου να απολαύσει. Χθες, ανάμεσα σε δύο back to back ραντεβού στην Κηφισιά, τσεκάροντας στην ατζέντα μου πως έχω δέκα κατευθύνθηκα προς το υπέροχο, ιστορικό Άλσος της, για να κάνω μία βόλτα στην Ανθοκομική Έκθεση της.


Follow me…

Πρόκειται για έναν θεσμό με τεράστια ιστορία – ίσως μάλιστα να πρόκειται για την παλαιότερη διοργάνωση στη χώρα που συνεχίζεται μέχρι σήμερα αδιάλειπτα. «Ξεκίνησε το 1896», με ενημερώνει ο Δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος. Ωστόσο, η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς παρακολουθεί τις διεθνείς εκθεσιακές τάσεις και τις υιοθετεί, αποτελώντας έναν πολύ σύγχρονο θεσμό εφάμιλλο των καλύτερων ξένων, όπως είναι το Chelsea Flower Show.
Είναι αλήθεια ότι πολλοί δήμοι έχουν ζηλέψει την ανταπόκριση που έχει η Ανθοκομική της Κηφισιάς και διοργανώνουν και εκείνοι τις δικές τους. Αυτό είναι καλό, γιατί καλλιεργείται έτσι η αγάπη για την ανθοκομία.

Η Έκθεση της Κηφισιάς όμως είναι πάντα ξεχωριστή για πολλούς λόγους.
Έχει ένα πολύ μεγάλο και ξεχωριστό Εκθεσιακό κομμάτι, δηλαδή κήπους που κατασκευάζονται ειδικά για τις 3 εβδομάδες που διαρκεί η Ανθοκομική με σκοπό να μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει τις πλέον σύγχρονες τάσεις στην αρχιτεκτονική τοπίου και να εμπνευστεί ώστε να φτιάξει τον δικό του μικρό παράδεισο. Η 68η Ανθοκομική της Κηφισιάς έχει έντεκα κήπους που σχεδίασαν ισάριθμοι αρχιτέκτονες τοπίου στο θέμα που ο Δήμος Κηφισιάς έθεσε για φέτος, την Ευεξία. Οι ομάδες των αρχιτεκτόνων τοπίου, γεωπόνων, κηποτεχνών, κηπουρών και πολλών πολλών εθελοντών, συνεπικουρούμενες από τα υλικά και τον εξοπλισμό που διέθεσαν εταιρίες γεωργικών εργαλείων, φυτωριούχοι, εταιρίες επίπλων κήπου, κ.ά. δημιούργησαν έντεκα Wellness Gardens μέσα στους οποίους μπορεί ο επισκέπτης να περιηγηθεί. Ξεχώρισα τον κήπο των Χρυσών Αναλογιών, στον οποίο ο καθένας μπορεί να βρει γαλήνη και ηρεμία, έχει σχεδιαστεί όμως ειδικά για τους συνανθρώπους μας με ψυχιατρικές νόσους, τον παιδικό κήπο στον οποίο ενθαρρύνεται στα παιδιά η ανάγνωση σε ένα παραμυθένιο περιβάλλον, και τον «Jardin de Bésignoles», μια μικρογραφία του περίφημου γαλλικού κήπου. «Για να φιλοξενήσουμε τον συγκεκριμένο κήπο χρειάστηκε να πάρουμε ειδική άδεια από τον δημιουργό του», μου λέει ο Χρήστος Λαχανάς, ο πρόεδρος της Ανθοκομικής Εκθεσης Κηφισιάς και φεύγει για να υποδεχτεί τον φημισμένο Γάλλο αρχιτέκτονα τοπίου που μόλις προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο και έρχεται να επισκεφθεί την Έκθεση.

Με τον Πρόεδρο της Ανθοκομικής, Χρήστο Λαχανά, ο οποίος με ξενάγησε στα πιο κομψά παρτέρια και στα ομορφότερα λουλούδια της Κηφισιάς!

Η Ανθοκομική έχει όμως και ένα πραγματικά τεράστιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων. Από το φημισμένο Ράλι Αντίκα που ξεκινά από την Εκάλη και καταλήγει στο κέντρο της Κηφισιάς, μια παρέλαση μοναδικών αντικών αυτοκινήτων που οι ιδιοκτήτες τους συντηρούν με τεράστιο μεράκι, μέχρι μαθήματα mindful κηπουρικής. Και από Στέλλα Κονιτοπούλου και δημοτικά τραγούδια μέχρι παρέλαση παιδιών υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής. Δεν γνωρίζω καμία άλλη έκθεση να έχει τόσο ευρύ πρόγραμμα εκδηλώσεων, πραγματικά!


Η Ανθοκομική Κηφισιάς έχει όμως και παιδευτικό ρόλο, αφού έχει ένα πολύ καλά δομημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ώστε να μυήσει τα παιδιά στην προστασία του περιβάλλοντος. Εφέτος, το πρόγραμμα έχει τίτλο «Κλιματική Αλλαγή» και όσοι έχετε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας πρέπει οπωσδήποτε να το επισκεφθείτε!

Στην υπέροχη αυτή βόλτα μου στην Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς συναντώ την φίλη μου και αεικίνητη Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου του αριστοκρατικού προαστίου, Λίλλη Γαλλή.

Φυσικά, οι 70 παραγωγοί και τα 2.500 φυτά και λουλούδια που εκτίθενται προς πώληση στο Άλσος είναι το δυνατό σημείο της Ανθοκομικής Κηφισιάς. Μπορεί να βρει κανείς από τις καλύτερες ορτανσίες φερμένες κατευθείαν από το Πήλιο μέχρι μπονσάι καλλιεργημένα χρόνια ολόκληρα μέχρι να πάρουν τη μορφή τους. Και από ινσταγκραμικά παχύφυτα, κάκτους ή φυτά εσωτερικών χώρων, μέχρι εξωτικά Acer ή σαρκοφάγα φυτά!

Είχα την ευκαιρία να επιλέξω ανάμεσα σε μία μεγάλη και υπέροχη ποικιλία από τα φυτά και τα λουλούδια που ήθελα για το σπίτι και για τον κήπο μου!

Ευχαριστώ πολύ τον Πρόεδρο της Ανθοκομικής, Χρήστο Λαχανά, για την προσωπική ξενάγηση που μου επιφύλαξε!

Εν τέλει, θα συμφωνήσω με τον Δήμαρχο, Γιώργο Θωμάκο που λέει «Ανθοκομικές υπάρχουν πολλές· της Κηφισιάς όμως, είναι μία».

Λοιπόν, η 68η Ανθοκομική Έκθεση είναι ανοιχτή μέχρι και αυτή την Κυριακή 15 Μαϊου, οπότε προλαβαίνετε ακόμη και τώρα να την επισκεφθείτε, μην μου πείτε πως δεν σας ενημέρωσα, θα είναι κρίμα να τη χάσετε!

Καλημέρα! 🦋

error: Content is protected !!