Μελίνα Μουνδρέα -Χορν: Η οικοδέσποινα της Χώρας μας ξεσηκώνει "Don't be afraid…Jazz up your lamp stands & surroundings"!!!

Την Μελίνα Μουνδρέα -Χορν την γνωρίζω άπειρα χρόνια. Όσο μεγαλώνουμε, συνειδητοποιώ πως αυτό το “άπειρα” ακούγεται βαρύγδουπο. Ίσως επειδή είναι…
Το Μελινάκι, τους χειμερινούς μήνες του χρόνου ζει στο Λονδίνο. Τους θερινούς, στην Πάτμο. Εκεί, που συναντιόμαστε κάθε καλοκαίρι, στο ομορφότερο αρχοντικό της χώρας, το ιστορικό αρχοντικό της οικογένειας της.
Περιέγραφα σε ένα τεύχος του “Life & Style” τον Σεπτέμβριο του ’11, μετά από άλλη μία επιστροφή από από το λατρεμένο αυτό νησί…
“Δείπνο για έξι, στις 8 ακριβώς” μας λέει στην παραλία του Κάμπου για το επόμενο βράδυ, με αφορμή τα γενέθλια της, η Μελίνα Μουνδρέα-Χορν, με την εκλεπτυσμένη ευγένεια της, που μαρτυρά την αριστοκρατική καταγωγή της, καταβάλλοντας λίγη παραπάνω -αλλά επιτυχή- προσπάθεια για σωστά ελληνικά, που μαρτυρά τη μακρά και μόνιμη διαμονή της στη βρετανική πρωτεύουσα. Αυτό το “eight sharp” είναι η μόνιμη ώρα που καλούν οι οικοδέσποινες της Χώρας, μιας και πριν από κάθε κατανυκτικό δείπνο που αξίζει να αναφερθεί προηγείται πάντα ένα cocktail στην ταράτσα, την ώρα που δύει ο ήλιος.
Το cocktail που διάλεξαν για εμάς ο Δημήτρης Χορν και η σύζυγος του, Μελίνα Μουνδρέα, είναι καθαρά βρετανικό, Pimm’s, που συνηθίζεται να σερβίρεται στο Wimbledon, στο Henley Royal Regatta, στο Opera Festival του Glyndebourne και φυσικά στο σύνολο των αγώνων πόλο που διαδραματίζονται στη βρετανική εξοχή. Δοκιμάζουμε τις γεύσεις που “αναδύονται” από την κρυστάλλινη καράφα με το τζιν, τα μπαχάρια, το τζίντζερ, τα φρούτα, με μυστικιστικό φόντο την Ιερά Μονή της Πάτμου, όσο ο Δημήτρης μάς μυεί στα μυθιστορηματικά μυστικά του αρχοντικού, στην ιστορία του ανά τους αιώνες, στις προσπάθειες για την ανακαίνιση του από τους γονείς της Μελίνας, τον εφοπλιστή Μιχάλη Μουνδρέα και τη σύζυγο του Άννα και, μετά το θάνατο τους, από τους ίδιους, που το κατατάσσουν στις ομορφότερες Οικίες παγκοσμίως.
Από την είσοδο με την εσωτερική αυλή και την επιβλητική σκάλα που φωτίζεται αποκλειστικά από κεριά προστατευμένα μέσα σε φανάρια, οδηγούμαστε στη πρώτη σάλα υποδοχής, όπου δεσπόζει ο πολυέλαιος του 19ου αιώνα, ο γαλλικός τριθέσιος καναπές “Couscous” και η Aubusson ταπισερί.
“Κάποτε ήταν το κέντρο της κοινωνικής και πνευματικής ζωής του νησιού”, λέει ο Δημήτρης. Το σπίτι ήταν γνωστό ως “το σπίτι του Ντόριζα”,του προπάππου της τωρινής οικοδέσποινας, ο οποίος διετέλεσε και δήμαρχος στο “νησί της Αποκάλυψης”.
“Ήταν ένα από τα λίγα σπίτια της Χώρας που είχε δύο δικά του πηγάδια και είχε, στην κυριολεξία, σώσει πολλά νοικοκυριά του χωριού από τη μάστιγα της λειψυδρίας. Η μεγάλη σάλα γινόταν και θέατρο για τους χωριανούς, όπου το κατηχητικό των γυναικών ανέβαζε θεατρικές παραστάσεις, όπως η “Φαβιόλα”, συνεχίζει την ξενάγηση του ο Δημήτρης”. Ο προ-προπροπάππος της Μελίνας, Γεώργιος Ιπποκρατίδης, ο οποίος διετέλεσε πρέσβης της Ελλάδας στη Τσαρική Αυλή, έχτισε την καινούργια πτέρυγα το 1862. Τα έπιπλα ήρθαν κυρίως από τη Βιένη και τη Ρωσία. Ανάμεσα τους και κάποιες κασέλες που όπως μπορώ να διακρίνω περιέχουν ξεκάθαρες σφραγίδες που δηλώνουν ότι αποκτήθηκαν σε λονδρέζικους πλειστηριασμούς της βικτωριανής περιόδου.
Η ξενάγηση μας καταλήγει στην “πρόχειρη” τραπεζαρία, που φιλοξενεί τη συλλογή από μπλε βρετανικές πορσελάνες της Μελίνας. Φυσικά, καμία προχειρότητα δεν υπάρχει στη τραπεζαρία από μασίφ καρυδιά, με πολυθρόνες έργα τέχνης και κηροπήγια που θυμίζουν άλλες εποχές, ίσως μόνο στην επιλογή του γενέθλιου μενού: Δροσερή σαλάτα και μακαρόνια με φρέσκια ντομάτα και βασιλικό, μία συνταγή που θα μπορούσε να είναι βγαλμένη από το τετράδιο του Τζέιμι Όλιβερ.
“Ήταν εμπειρία ζωής”, σχολιάζουμε για την παράσταση της προηγούμενης βραδιάς, στην οποία παρακολουθήσαμε τη θεατρική απόδοση του βιβλίου της Αποκάλυψης στον υπαίθριο χώρο του Ιερού Σπηλαίου της Αποκάλυψης. “Η Μπάρμπαρα Χόφμαν και ο Τιλ Στέρντσενμπαχ έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους στην παραγωγή, τη σκηνοθεσία και τη δραματουργία, ενώ η πρωτοβουλία τους να χρησιμοποιήσουν ενήλικες και παιδιά της Πάτμου ως ερασιτέχνες ηθοποιούς ήταν, αν μη τι άλλο, ευρηματική”, καταλήγει η συζήτηση, καθώς η Μελίνα μάς προσφέρει αγγλικό τσάι μέντας και πατινιώτικο γαλακτομπούρεκο, ως άψογη οικοδέσποινα, που δεν θέλει να εντυπωσιάσει, αλλά να ευχαριστήσει τους συνδαιτυμόνες της…
H Mελίνα δημιουργεί…Η Μελίνα έφτιαξε πανέμορφα καπέλα για τα φωτιστικά του σπιτιού της…Οι φίλες της αρχίσαμε τις παραγγελίες…Οι παραγγελίες έγιναν πολλές…
Το Melodi Horne είναι γεγονός και έχει γίνει ήδη το talk of London! “Τον Απρίλιο θα φέρω κάποια κομμάτια για το Queen Calliope!” μου λέει ενθουσιασμένη, και εγώ θυμάμαι και άλλα καλοκαίρια στο νησί με τη Καλλιόπη και την Μελίνα…
Το Melodi Horne ξέρει από δημιουργίες από ύφασμα και κομψή εσωτερική διακόσμηση υψηλής ποιότητας.
Της Μελίνας της αρέσουν τα δυνατά, ενδιαφέροντα χρώματα και σχέδια για τις φόδρες των λαμπατέρ, καλυμμάτων και μαξιλαριών. Tα λατρεύω όλα…
Η συναρπαστική σειρά από φόδρες της έρχονται σε αντίθεση ή συμπληρώνουν τα εξωτερικά υφάσματα των λαμπατέρ. “Το σκεπτικό μας είναι ότι ένα λαμπατέρ δεν πρέπει να είναι ουδέτερο και απλά λειτουργικό. Θα πρέπει να είναι μια δήλωση σε ένα χώρο, έχει τη δύναμη να δημιουργήσει διάθεση και ατμόσφαιρα, και το χρώμα είναι υψίστης σημασίας” μου λέει σε ένα από τα τηλεφωνήματα μας από το Λονδίνο.
Για τη Μελίνα, μια λάμπα είναι μια κυρία που χρειάζεται ένα εντυπωσιακό καπέλο για να ξεχωρίζει από το πλήθος και ακόμα καλύτερα να έχει μια υπέροχα ταιριαστή τσάντα…Που είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο έχει δημιουργήσει ταιριαστά μαξιλάρια ! Οι ταμπέλες της κρύβονται διακριτικά μέσα στο μαξιλάρι ούτως ώστε κάποιος να μπορεί να το ευχαριστηθεί και από τις δύο μεριές.
Στις δημιουργίες της ανακαλύπτουμε ξανά και συνδυάζουμε παραδοσιακά στοιχεία του design τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν επιτυχημένα σε κάθε σύγχρονο χώρο. Όλα τα προϊόντα είναι χειροποίητα και υπάρχει πάθος με την προσοχή στη λεπτομέρεια.
Περιμένω πως και πως το καλοκαίρι μας στην Πάτμο Μελινάκι…Αλλά μέχρι τότε, έχουμε άλλο ένα ραντεβού τον Απρίλιο! Can’t wait!!!