ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Μαριάννα Βαρδινογιάννη & Kerry Kennedy «Λένε την Αλήθεια στην Εξουσία»!

Σήμερα το πρωί, στο Υπουργείο Παιδείας, ο Υπουργός κύριος Κώστας Γαβρόγλου είχε ιδιαίτερη συνάντηση με την Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και την Πρόεδρο του «Robert F. Kennedy Human Rights», κυρία Kerry Kennedy, για θέματα σχετικά με την εφαρμογή και προώθηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα με τίτλο: «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία», στα ελληνικά σχολεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πρόγραμμα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πιλοτικά και προαιρετικά κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 σε ιδιωτικά και δημόσια Γενικά Λύκεια της Αττικής, ενώ από φέτος θα διδάσκεται στα λύκεια ολόκληρης της χώρας.

Κατά τη συνάντησή τους η κυρία Βαρδινογιάννη και η κυρία Kennedy ευχαρίστησαν τον κύριο Γαβρόγλου για τη στήριξη του στο Πρόγραμμα και τον ενημέρωσαν για την πορεία της εφαρμογής του στα σχολεία καθώς και για τη διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων για καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης που θα εντάξουν το Πρόγραμμα στη διδακτέα ύλη τους.

Εν συνεχεία η κυρία Βαρδινογιάννη και η κυρία Kennedy επισκέφτηκαν ένα από τα σχολεία στα οποία την προηγούμενη χρονιά είχε εφαρμοστεί το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία» και συγκεκριμένα το Κολλέγιο Αθηνών-Κολλέγιο Ψυχικού, όπου τις υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, κύριος Αλέξανδρος Σαμαράς, ο Διευθυντής του Κολλεγίου, κύριος Richard Jackson, και οι καθηγητές Δ. Τσελέντης, Α. Αθανασόπουλος, Δ. Καραμάνος και Ι. Παπαδόπουλος. H κυρία Kennedy μίλησε στους μαθητές για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που περιλαμβάνονται στο βιβλίο της «Λέμε την αλήθεια στην εξουσία» – πάνω στο οποίο βασίζεται και το ομώνυμο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα-, και εν συνεχεία τους προκάλεσε να μιλήσουν κι εκείνοι για τα όσα σχετικά διδάχτηκαν. Οι μαθητές μίλησαν με ενθουσιασμό για την ενασχόλησή τους με τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τις γνώσεις που αποκόμισαν από το μάθημα, για τους νέους προβληματισμούς και σκέψεις που γεννήθηκαν μέσα τους μελετώντας τα λόγια και τη δράση των ηρωικών υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την αξία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της προάσπισής της, για την κοινωνική δικαιοσύνη, για το καθήκον υπεράσπισης των αδύναμων, κ.λπ. Επίσης προβλήθηκε ένα σύντομο φιλμ με στιγμιότυπα από τη διδασκαλία του Προγράμματος.

Καθηγητές και μαθητές ευχαρίστησαν την κυρία Kennedy για τη σύντομη άλλα τόσο ενδιαφέρουσα διάλεξη της, καθώς και την κυρία Βαρδινογιάννη που ανέλαβε την πρωτοβουλία να φέρει στην Ελλάδα το Πρόγραμμα και να εκδώσει στα ελληνικά το σχετικό εκπαιδευτικό βιβλίο.

error: Content is protected !!