ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Μαρία Φραγκουδάκη “BedSheets”: Τα εγκαίνια!

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης της Μαρίας Φραγκουδάκη, στην SG Art Gallery, στο Ξενοδοχείο “Saint George Lycabettus”, όπου το φιλότεχνο κοινό ανταποκρίθηκε, με παρουσίες συλλεκτών, σημαντικών προσώπων από τον επιχειρηματικό κλάδο και την ναυτιλία. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τα έργα της καλλιτέχνιδος έως τις 31 Μαΐου.
Στην έκθεση παρουσιάζονται 14 έργα μικτής τεχνικής σε καμβά, τα οποία, συνδέονται άρρηκτα με το δρώμενο της Πλατείας Συντάγματος στις 27 Απριλίου. Η Φραγκουδάκη πραγματοποιεί μια ατέρμονη αναδιαπραγμάτευση και μετάθεση των ορίων του έργου τέχνης, μέσα από τις διαδοχικές κινήσεις αποπλαισίωσης και επαναπλαισίωσής του: από το δημόσιο χώρο της πόλης στο εσωτερικό της γκαλερί, από τον περιορισμό του έργου τέχνης στη δισδιάστατη επιφάνεια του καμβά στην γλυπτική του ανάπτυ-ξη εκτός πλαισίου.

ΙΛΕΑΝΑ ΙΣΜΥΡΙΔΗ, ΜΑΡΙΑ ΦΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ, ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, ΜΥΡΤΩ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

«Ένα σεντόνι οριοθετεί και μεταδίδει κίνηση ή προσλαμβάνει κίνηση από το σώμα που τυλίγει; Το περιτύλιγμα βοηθάει ή εμποδίζει; Εμπνέει ή περιορίζει; Σχηματίζει και προστατεύει; Ή σχίζεται και αποκαλύπτει;»
Μ.Φ.

Τ. ΜΑΥΡΟΤΑΣ, Ε. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Μ.ΦΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ, Λ. ΜΗΣΙΑΚΟΥΛΗ, Γ. ΒΟΓΑΝΑΤΣΗΣ

Χρησιμοποιώντας υλικά, όπως ύφασμα, γύψος, μελάνι, ακρυλικό χρώμα και bubble wrap, η καλλιτέχνιδα επικεντρώνεται στην υλικότητα και εξερευνά τον ενδιάμεσο τόπο ανάμεσα σε ζωγραφική και γλυπτική. Παλεύοντας να χωρέσει την τρίτη διάσταση πάνω στον δισδιάστατο παραδοσιακό καμβά, αψηφά όρια και περιορισμούς και δίνεται εξ ολοκλήρου στο κυνήγι της ελευθερίας. Η ελευθερία αυτή εφορμά από τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τη ζωγραφική πέρα από την εικόνα, αλλά και πέρα από τα στενά όρια του τελάρου.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ , ΜΑΡΙΑ ΞΥΤΑΚΗ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΙΧΑΛΑΡΙΑΣ, ΕΙΡΗΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΤΕΤΗ ΜΙΧΑΛΑΡΙΑ

ΜΑΡΙΑ ΦΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ

ΝΕΛΛΥ ΙΓΓΛΕΣΗ, ΛΟΥΙΖΑ ΚΑΛΛΙΓΑ, ΜΑΡΙΑ ΦΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ

ΜΑΡΙΑ ΦΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ, ΜΑΡΙΝΑ ΒΑΣΙΛΑΡΑ

ΤΖΟΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΕΝΙΟΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΠΙΤΤΑΣ

ΘΟΔΩΡΟΣ ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ, ΕΙΡΗΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΛΟΥΒΑΤΟΣ


Η Μαρία Φραγκουδάκη, επηρεασμένη από τη φιλοσοφία του Πλάτωνα, εξετάζει τις δύο έννοιες της Ελευθερίας: αυτό που υφίσταται και εκείνο που φαίνεται. Ερευνά ακατάπαυστα τα διπλά νοήματα. Παίζει με το συνειδητό και το υποσυνείδητο, το θετικό και το αρνητικό, αφήνοντας την τελική κρίση στους θεατές της. Η εικαστικός αναλύοντας σε μια πνευματική και ψυχική διαδρομή το υποσυνείδητο του ανθρώπου και τις δυο πλευρές της ελευθερίας επιδιώκει με αφαιρετική διάθεση να διεμβολίσει τον χώρο ανάμεσα σε ίχνος και σκιά, σώμα και πνοή, λογική και πείραμα, μελέτη και ατύχημα, συνειδητότητα και υποσυνείδητο, χρησιμοποιώντας ως όχημα το σεντόνι ως ύλη, εικόνα, έννοια.

error: Content is protected !!