ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Το νησί είναι γεμάτο. Τελικά άδειασε ποτέ; Ναι, έκλεισε ο κινηματογράφος, έφυγε και η Έκθεση Βιβλίου από την πλατεία, χθες βράδυ γύρω στις 22.00′ όλα τα παιδιά του νησιού -και η κόρη μου μαζί τους- ήταν ακόμη γύρω από το άγαλμα της Μπουμπουλίνας. Τραγουδούσαν, χόρευαν αγκαλιά, πανηγύριζαν την γιορτή της Αρμάτας πάνω στα ποδήλατα και στα πατίνια τους. Έπαιζαν. Ναι, έπαιζαν όπως παίζαμε και εμείς κάποτε. Δεν θα έπρεπε να είναι από ώρα στα κρεβάτια τους, αναρωτιέμαι. Σήμερα το πρωί ξεκίνησαν τα σχολεία! Όχι. Γιορτάζουν την Αρμάτα, ζουν καλύτερα και από το καλύτερο όνειρο που θα έβλεπαν στον ύπνο τους…
Ο κόσμος είναι ακόμη πολύς λοιπόν, σήμερα αναμένεται να έρθει ακόμη περισσότερος, δύο από τις καλύτερες εκθέσεις που πρωταγωνιστούν στις Σπέτσες, συνεχίζονται με ακόμη περισσότερο ενθουσιασμό…Summer is not over yet! 

Το Wild Flower cuff σχεδιασμένο από την Μαίρη Σαμόλη, που δεν έβγαλα όλο το καλοκαίρι από τον καρπό μου

Το Wild Flower cuff σχεδιασμένο από την Μαίρη Σαμόλη, που δεν έβγαλα όλο το καλοκαίρι από τον καρπό μου

Η έκθεση A JEWEL MADE IN GREECE που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων τον Φεβρουάριο του 2014 και συνεχίστηκε ως θεσμός τον Φεβρουάριο του 2015, συγκεντρώνοντας περισσότερους από 7.000 επισκέπτες και ξεπερνώντας και την πιο αισιόδοξη προσδοκία τόσο των διοργανωτών όσο και των συμμετεχόντων δημιουργών, φιλοξενείται έως τις 18 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο POSEIDONION GRAND HOTEL, στις Σπέτσες ακολουθώντας το δυναμικό της ταξίδι στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό με τελευταίο πετυχημένο σταθμό το World Trade Center στο Dubai. Η έκθεση συγκεντρώνει και αυτήν τη χρονιά τις περισσότερες από τις πιο έγκυρες υπογραφές των δημιουργών του σύγχρονου ελληνικού κοσμήματος.

Sarina Beza

Sarina Beza

Η έκθεση ξεκίνησε και υλοποιήθηκε ως ιδέα της εικαστικής σχεδιάστριας Μαίρης Σαμόλη, ενώ την επιμέλειά της έχει η διακεκριμένη Ιστορικός Τέχνης, Ίρις Κρητικού.

Marilina Deligiannopoulou

Marilina Deligiannopoulou

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Enterprise Greece, του Νομισματικού Μουσείου & του Μουσείου Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, με κύριο ζητούμενο να εξαχθεί και να παρουσιαστεί σε άλλες χώρες του κόσμου, έχοντας ήδη κερδίσει «εισιτήρια» για τις Βρυξέλλες στο μεγίστης προβολής κτήριο του Ευρωκοινοβουλίου.

Vally Kontidis

Vally Kontidis

Σκοπός της έκθεσης είναι η δημιουργία μιας ευέλικτης και καλαίσθητης πλατφόρμας που θα φιλοξενήσει σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες που εκπροσωπούν το Δημιουργικό Κόσμημα, σε μία χρονική στιγμή που ο ελληνικός πολιτισμός αποτελεί το μέγιστο εφόδιό μας για την εξωστρέφεια και τη σύγχρονη αισθητική παρουσία της χώρας μας.
Στην παρουσίαση-αποτύπωση αυτής της «στιγμής» του ελληνικού κοσμήματος, είναι απαραίτητη η αναφορά και στην ιστορία του. Αυτό δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την τιμητική συμμετοχή των Μουσείων μας με αντιπροσωπευτικά κοσμήματα-αντίγραφα. Στο πλαίσιο της παρουσίας στο Ποσειδώνιο θα φιλοξενηθεί έκθεση φωτογραφίας με κοσμήματα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, Eπιγραφικό & Νομισματικό Μουσείο, και Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης.

Voula Karampatzaki

Voula Karampatzaki

Συμμετέχουν οι σχεδιαστές:
Μυρτώ Αναστασοπούλου, Μάριος Βουτσινάς, Ελένη Δασκαλάκη, Μαριλίνα Δεληγιαννοπούλου, Μάξιμος Ζαχαριάδης, Σταυρούλα Καζιάλε, Σπύρος Κανάκης, Μαρία Καπρίλη, Τίνα Καραγεώργη, Απόστολος Κλειτσιώτης, Βάλλυ Κοντίδη, Βούλα Καραμπατζάκη, Φωεινή Κωστούλη, Ιλεάνα Μακρή, Σαρίνα Μπέζα,    Ντόλυ Μπουκογιάννη, Δάφνη Παπαθανασσοπούλου, Βένια Μητροπάνου, Ελένη Ορφανού, Μαριλού Προκοπίου, Μαίρη Σαμόλη, Πολίνα Σαπουνά Έλλις, Χριστίνα Σούμπλη.

Eleni Daskalaki

Eleni Daskalaki

Στο πλαίσιο της έκθεσης φιλοξενείται και η ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο Greek Treasures σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού στην οποία συμμετέχουν:
Εριέττα Βορδώνη, Μαρία Γιαννακάκη, Δικαία Δεσποτάκη, Τάνια Δημητρακοπούλου, Αννίτα Καλημέρη, Μηνάς Καμπιτάκης, Μίνα Κορδαλή, Αλίνα Μάτσα, Γεωργία Μπλιάτσου, Στέλιος Παναγιωτόπουλος, Γεύσω Παπαδάκη, Δημήτρης Σκουρογιάννης, Μαρίνα Στελλάτου, Ζέφη Συρίβλη, Βάσω Τρίγκα, Αθηνά Χατζή.

«BLUE HOUR / L’HEURE BLEUE»
ομαδική εικαστική έκθεση

Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού

Olga Goulandri

Olga Goulandri

Με έμπνευση την “μπλε ώρα” και τις χιλιάδες μυστηριακές αποχρώσεις της, η ομαδική εικαστική έκθεση BLUE HOUR/L’HEURE BLEUE σχεδιάστηκε ειδικά για τους κοινόχρηστους χώρους του Ξενοδοχείου Poseidonion Grand Hotel στις Σπέτσες, προσκαλώντας σημαντικούς Έλληνες εικαστικούς, ζωγράφους και γλύπτες. Η έκθεση θα συνεχιστεί έως τις 18 Οκτωβρίου παράλληλα με τις εκθέσεις «A Jewel Made in Greece» και «Greek Treasures», που σε οργάνωση της Μαίρης Σαμόλη και επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού, που φιλοξενούνται σε ξεχωριστό εκθεσιακό χώρο του ξενοδοχείου.

Tania Dimitrakopoulou

Tania Dimitrakopoulou

Ο όρος blue hour/l’ heure blueu σηματοδοτεί το διάστημα του ημίφωτος κάθε πρωί και κάθε δειλινό, την ώρα που ο ήλιος βρίσκεται σε μακρινή απόσταση κάτω από τον ορίζοντα και το έμμεσο ηλιακό φως αποκτά μια έντονη μπλε απόχρωση. Κατά τη διάρκεια της “μπλε ώρας” (τυπικά η περίοδος αυτή διαρκεί περίπου 40 λεπτά), το κόκκινο φως περνά απευθείας στο διάστημα καθώς το μπλε φως σκορπίζεται στην ατμόσφαιρα και φτάνει μέχρι την επιφάνεια της γης. Εξαιτίας της ποιότητας του φωτός, το χρονικό αυτό διάστημα λατρεύεται από τους καλλιτέχνες.

Irini Iliopoulou

Irini Iliopoulou

Η “μπλε ώρα” είναι διάσημη κυρίως στους καλλιτεχνικούς κύκλους για τις ρομαντικές της υποδηλώσεις. Ένα λαϊκό γαλλικό ρητό χαρακτηρίζει την “μπλε ώρα” ως μια χρονική περίοδο σύγχυσης και μυστηρίου, καθώς είναι αδύνατο να προσδιορίσει κανείς αν στην πραγματικότητα είναι νύχτα ή μέρα.
Ως αφετηρία έμπνευσής της η έκθεση BLUE HOUR/L’HEURE BLEUE έχει την ίδια την τοποθεσία και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, στο επίκεντρο της οποίας δεσπόζει το ιστορικό οίκημα στο νησί.

Vasso Triga

Vasso Triga

Συμμετέχουν:
Όλγα Αλεξοπούλου, Εριέττα Βορδώνη, Γιώργος Βορρές, Μάριος Βουτσινάς, Μαρία Γιαννακάκη, Ελένη Γκινοσάτη, Όλγα Γουλανδρή, Τάνια Δημητρακοπούλου, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Μιχάλης Μαδένης, Αλίνα Μάτσα, Γεωργία Μπλιάτσου, Γεύσω Παπαδάκη, Δημήτρης Πολυχρονιάδης, Γιώργος Σαλταφέρος, Μαίρη Σαμόλη, Δημήτρης Σκουρογιάννης, Βάσω Τρίγκα, Γιώργος Χαδούλης, Αθηνά Χατζή

Οργάνωση: Ξενοδοχείο Poseidonion Grand Hotel Σπέτσες
Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού

error: Content is protected !!