ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

“Λόγος περί Ελευθερίας” στη γκαλερί Σκουφά

*Διατί να μην στρέψωμεν και μίαν φοράν τους οφθαλμούς μας εις τα απελθόντα, διά να καταλάβωμεν ευκολώτερα και τα μέλλοντα; 

Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, η γκαλερί Σκουφά παρουσιάζει την ομαδική εικονική έκθεση «Λόγος περί Ελευθερίας», μία αφιερωματική έκθεση που εστιάζει στα ιδανικά και τους ανθρώπους που συνετέλεσαν στον αγώνα της εθνικής ανεξαρτησίας.

Εκκινώντας από την επέτειο συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 αλλά και από την τοποθεσία της γκαλερί επί της πλατείας Φιλικής Εταιρείας στο Κολωνάκι, στην οδό που φέρει το όνομα ενός εκ των ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας, του Νικολάου Σκουφά, η ομαδική έκθεση, μέσα από τα έργα των έξι καλλιτεχνών που συμμετέχουν, επιχειρεί τον αναστοχασμό πάνω στο πολυσύνθετο ιστορικό γεγονός καθώς και να αναδείξει τους τρόπους που μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για το σήμερα.

Η έκθεση δανείζεται τον τίτλο από το λογοτεχνικό έργο «Ελληνική Νομαρχία – ήτοι Λόγος περί Ελευθερίας» του Ανωνύμου του Έλληνος, που εκδόθηκε στην Ιταλία το 1806. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα κείμενα του νεοελληνικού διαφωτισμού, το οποίο θεωρήθηκε από τους ιστορικούς των νεότερων χρόνων ως «πνευματικός κρίκος» που οδήγησε στην δημιουργία της Φιλικής Εταιρίας και συνέβαλε στις μετέπειτα κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες που προετοίμασαν το έδαφος για την Εθνεγερσία.
Εμπνεόμενοι από την γραφή του ανώνυμου συγγραφέα του λογοτεχνικού έργου, η οποία συνδέει το εθνικό στοιχείο με τις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας και της κριτικής σκέψης, οι καλλιτέχνες παρουσιάζουν νέα ζωγραφικά έργα που ανοίγουν τον διάλογο για την σημασία της ελληνικής επανάστασης σήμερα.

Μαρία Γιαννακάκη, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, 25×25 εκ. ξυλομπογιά, ακρυλικό και φύλλο χρυσού σε ξύλο, 2021

Η Μαρία Γιαννακάκη παρουσιάζει πορτρέτα πέντε φημισμένων αγωνιστών του ’21, ενώ ο Θανάσης Μακρής εμπνέεται από τον αυτοδίδακτο, λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο και τις θεατρικές παραστάσεις στις οποίες πρωταγωνιστούσε ως ήρωας της ελληνικής επανάστασης. Ο Τάσος Μαντζαβίνος (έργο εξωφύλλου) δημιούργησε μία νέα σειρά ζωγραφικών έργων υπό τον γενικό τίτλο «Ελευθερία ή Θάνατος», το εθνικό σύνθημα – σύμβολο και πολεμική ιαχή του Αγώνα που πυροδότησε τις απελευθερωτικές δράσεις. Ο Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος φιλοτέχνησε τρεις προσωπογραφίες σημαντικών φυσιογνωμιών της Εθνικής Ανεξαρτησίας, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του στρατιωτικού και πολιτικού Δημήτριου Υψηλάντη και του φιλέλληνα Βρετανού αξιωματικού Richard Church. Τέλος, τα έργα του Μανώλη Χάρου εστιάζουν στην ατμόσφαιρα της ηρωικής εξόδου του Μεσολογγίου τον Απρίλιο του 1826. Το Μεσολόγγι, ο αγώνας, ο πόνος, και τα μυστικά σινιάλα στη λιμνοθάλασσα, σε όλη τη διάρκεια του αποκλεισμού. Το τέλος, η σφαγή, ο χαλασμός, και η βοήθεια που δεν έφτασε ποτέ.

Μανώλης Χάρος, Δύο φωτιές, μικτές τεχνικές σε χαρτί, επικολλημένο σε αλουμίνιο,90χ120, 2020

Παράλληλα με τις νέες αναθέσεις έργων, η έκθεση περιλαμβάνει και το μπρούτζινο γλυπτό «Οδυσσέας Ανδρούτσος» του Θανάση Απάρτη, που δημιούργησε το 1958.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Θανάσης Απάρτης, Μαρία Γιαννακάκη, Θανάσης Μακρής, Τάσος Μαντζαβίνος, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Μανώλης Χάρος.

*Aνωνύμου του Έλληνος, Ελληνική Νομαρχία ήτοι Λόγος περί Ελευθερίας

Μπορείτε να περιηγηθείτε εικονικά στον χώρο:

error: Content is protected !!