Λαμπρά εγκαίνια της έκθεσης ”Η Μικρασιατική Εκστρατεία μέσα από το φωτογραφικό αρχείο των αδελφών Μπούμπουλη” στο Μουσείο Μπουμπουλίνας!

29/07/2022 • IT'S CHIC TO BE GREEK

Πλήθος κόσμου στα λαμπρά εγκαίνια της επετειακής έκθεσης για την Μικρασιατική Εκστρατεία στο Μουσείο Μπουμπουλίνας, στις Σπέτσες.
Το Μουσείο Μπουμπουλίνας, στα πλαίσια της εκατονταετηρίδας από την Μικρασιατική Καταστροφή, φιλοξενεί επετειακή έκθεση φωτογραφίας από το προσωπικό αρχείο των Νικολάου, Περικλή και Ιωάννη Μπούμπουλη, δισεγγόνων της ηρωίδας του ’21 Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας.


Η έκθεση παρουσιάζει σπάνιο φωτογραφικό υλικό από τις ναυτικές και στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ελλάδας στη Μικρά Ασία κατά τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1919-1922, πολλές από τις οποίες εκτίθενται στο κοινό για πρώτη φορά. Οι αδελφοί Μπούμπουλη συμμετείχαν ενεργά στην εκστρατεία ως μάχιμοι αξιωματικοί του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Ο μεν Νικόλαος ως Αντιπλοίαρχος και Αρχιεπιστολέας του Αρχηγού Στόλου επί του θωρηκτού Γεώργιος Αβέρωφ και ο Περικλής ως Πλωτάρχης και Διοικητής των Προκεχωρημένων Σμηνών Μετώπου της Ναυτικής Αεροπορίας. Ο τρίτος αδελφός, Αντιπλοίαρχος Ιωάννης Μπούμπουλης, διατέλεσε Ναυτικός Ακόλουθος Λονδίνου (1921) και Τεχνικός Σύμβουλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη Γενική Συνέλευση της Κοινωνίας των Εθνών στην Γενεύη (1921-1922).


Το φωτογραφικό αρχείο που εκτίθεται είναι χωρισμένο σε 3 θεματικές ενότητες:
*Φωτογραφίες επί του θωρηκτού Γεώργιος Αβέρωφ την εποχή που ο Νικόλαος Γ. Μπούμπουλης ήταν Αρχιεπιστολέας του Αρχηγού Στόλου, Ναυάρχου Ιωάννη Ιπίτη.
*Φωτογραφίες των Προκεχωρημένων Σμηνών Μετώπου της Ναυτικής Αεροπορίας επί διοίκησης του Πλωτάρχη Περικλή Γ. Μπούμπουλη.
*Φωτογραφίες του Θεόδωρου Νικολέρη, επίσημου φωτογράφου της 12ης Μεραρχίας Στρατού.


Ταυτόχρονα, η έκθεση του αρχείου γίνεται εφαλτήριο για να έρθουν στο προσκήνιο οι ιστορίες των προσφυγικών οικογενειών που εγκαταστάθηκαν στις Σπέτσες μετά την Καταστροφή, τις χρονιές 1922-23. Οι οικογένειες αυτές άφησαν ανεξίτηλο σημάδι στην κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική ζωή του τόπου, όντας πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας των Σπετσών. Η έκθεση είναι εμπλουτισμένη με ιστορικά τεκμήρια και κειμήλια των απογόνων των οικογενειών αυτών, ως ελάχιστος φόρος τιμής στην ιστορία τους.


Η έκθεση παρουσιάζεται στο δεύτερο όροφο του αρχοντικού της Μπουμπουλίνας, ο οποίος αποτελεί τον πλέον ιδανικό χώρο για την διενέργεια καλλιτεχνικών εγχειρημάτων, εγκαινιάζοντας κατά αυτόν τον τρόπο έναν καινούργιο και ταυτόχρονα ιστορικό χώρο πολιτισμού στις Σπέτσες.
Την επεξεργασία του ευαίσθητου αρχείου καθώς και την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει ο φωτογράφος Ηλίας Κοσίντας, ο οποίος διατηρεί ένα από τα τελευταία εργαστήρια μαυρόασπρης αναλογικής φωτογραφίας στην Ελλάδα.


Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου, είναι αφιερωμένη στη μνήμη του ιδρυτή του Μουσείου Μπουμπουλίνας, Φίλιππου Δεμερτζή-Μπούμπουλη, και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons