ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Λαμπερή παρουσίαση του βιβλίου «ΜΕΤΖΙΚΩΦ Ενδύματα και Διηγήματα» στο Μουσείο Μπενάκη!

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη ΠΕΙΡΑΙΩΣ 138, πραγματοποιήθηκε, η παρουσίαση του βιβλίου «ΜΕΤΖΙΚΩΦ Ενδύματα και Διηγήματα» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καπόν, με την υποστήριξη του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας και της Συλλογής Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτώρια Γ. Καρέλια».

Ο σημαντικός σκηνογράφος και ζωγράφος Γιάννης Μετζικώφ, με το βιβλίο «ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΕΤΖΙΚΩΦ: ΕΝΔΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καπόν.

Χρησιμοποιώντας μολύβια με ευφράδεια πινέλου και κεντώντας με λιγοστό χρώμα τέμπερας το χαρτί, ο Γιάννης Μετζικώφ, βασιζόμενος σε προσωπική μακροχρόνια έρευνα, έπλασε 200 και πλέον περίτεχνα σχέδια ανθρώπων και παραδοσιακών φορεσιών, χαρίζοντάς μας ένα πανόραμα ακριβών κειμηλίων από το παρελθόν του τόπου μας. Οι εκατοντάδες μορφές σμίγουν στις σελίδες του βιβλίου με είκοσι τρεις ιστορίες που εξέρχονται από τα κασελάκια της μνήμης του, κουβαλώντας ολόκληρα κομμάτια της αλλοτινής ζωής στον ελλαδικό χώρο, για να μας αφηγηθούν, με εναλλασσόμενο δέος και χιούμορ, προξενιά και πολέμους, θανάτους, γάμους, γέννες και φονικά.

Ο Γιάννης Μετζικώφ με την ηθοποιό Μαριάνθη Σοντάκη που διάβασε αποσπάσματα από τα διηγήματα του βιβλίου.

Η ερμηνεύτρια Ηρώ Σαια με δύο γυναίκες ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές από το Λύκειο των Ελληνίδων.

Στη συγκινητική ατμόσφαιρα της εκδήλωσης, που παρακολούθησαν δεκάδες παρευρισκόμενοι, φίλοι και θαυμαστές του γνωστού σκηνογράφου και ζωγράφου, συνέβαλαν η ηθοποιός Μαριάνθη Σοντάκη, που διάβασε αποσπάσματα από τα διηγήματα, και η Ηρώ Σαΐα, που ερμήνευσε παραδοσιακά τραγούδια, με το Νεοκλή Νεοφυτίδη στο πιάνο.

Ο Βαγγέλης Χρόνης, ο Γιάννης Μετζικώφ και η Τζίνα Καρέλια

Ο Βαγγέλης Χρόνης και ο Ιωάννης Μάνος

Η ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού και ο Γιάννης Μετζικώφ.

Γιάννης Μετζικώφ, Βασίλης Θεοχαράκης

Η Φάνη Πάλλη Πετραλιά, η Ραχήλ και ο Μωυσής Καπόν, η Αγάπη Πολίτη, ο Γιάννης Μετζικώφ, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Μίνως Μάτσας

Η Ειρήνη Νταϊφά και ο Γιάννης Μετζικώφ

Ο Μωυσής Καπόν, η Ελίζα Σούση, η Ραχήλ Καπόν

Ο Κώστας Βαρώτσος, ο Μάκης Μάτσας, ο Γιάννης Μετζικώφ, η Εύη Κυριακοπούλου

Για τη μοναδική έκδοση μίλησαν η Κατερίνα Δασκαλάκη, μέλος του Δ.Σ. του Λυκείου των Ελληνίδων, η εκδότρια Ραχήλ Καπόν, ο δημιουργός του Γιάννης Μετζικώφ, η αρχαιολόγος- ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού και η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας, Τζίνα Καρέλια.

error: Content is protected !!