ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Κρεμμυδοντολμάδες αυγολέμονο: Από την Τζιά στις Σπέτσες με αγάπη!

Καταρχήν ξεκινώντας να πω πως αυτή η συνταγή είναι της αγαπημένης μου Καθλίν Μακροπούλου, η οποία με την βοήθεια της πολύτιμης Βασιλικής της στη συγκλονιστική κουζίνα της στο σπίτι της Τζιας, μεγαλούργησε για να μας την προσφέρει στο γεύμα μίας υπέροχης Κυριακής του Αυγούστου, μετά τη θάλασσα. Την μεγάλη πιατέλα με τους βελούδινους Κρεμμυδοντολμάδες αυγολέμονο τους συνόδεψε με μία δροσερή σαλάτα από ζουμερή ντομάτα και φρέσκια burrata, φυλλαράκια βασιλικού και ένα ολόχρυσο ελαιόλαδο που ανέδυε και πάντρευε συγχρόνως όλα τα εξαιρετικά αρώματα.
Η Καθλίν είναι από τις σπάνιες πλέον αυτές οικοδέσποινες που με την ίδια άνεση που θα υποδεχθεί και θα φιλοξενήσει την αφρόκρεμα της εγχώριας και ευρωπαϊκής κοινωνικής ελίτ στο σπίτι της, ακριβώς με την ίδια θα ανοίξει τα χειρόγραφα τεφτέρια της, θα σηκώσει τα μανίκια της, θα επιμεληθεί το μενού και θα μαγειρέψει η ίδια για αυτούς. Και όταν λέω θα μαγειρέψει, εννοώ και τα hors d’œuvres , και το πρώτο πιάτο και τη σαλάτα, και το κυρίως γεύμα και σαφώς και το γλυκό. Με μεγάλη χαρά. Ενώ συγχρόνως θα δημιουργεί τις ομορφότερες συνθέσεις με τα λουλούδια καθώς τα τοποθετεί στα βάζα αλλά και μερικά από τα πιο κομψά αλλά και ευφάνταστα art de la table, απόλυτα εναρμονισμένα με το γεύμα της κάθε περίστασης. Το έζησα προσωπικά και το ξέρω.

Η Καθλίν είναι από τις σπάνιες πλέον αυτές οικοδέσποινες που με την ίδια άνεση που θα υποδεχθεί και θα φιλοξενήσει την αφρόκρεμα της εγχώριας και ευρωπαϊκής κοινωνικής ελίτ στο σπίτι της, ακριβώς με την ίδια θα ανοίξει τα χειρόγραφα τεφτέρια της, θα σηκώσει τα μανίκια της, θα επιμεληθεί το μενού και θα μαγειρέψει η ίδια για αυτούς.


Αυτοί οι θεσπέσιοι Κρεμμυδοντολμάδες αυγολέμονο λοιπόν, είναι μία συνταγή της Καθλίν, η οποία, μόλις της εξομολογήθηκα πως είχα πάρα πολύ καιρό να φάω ένα τόσο νόστιμο φαγητό, ζήτησε από την πολύτιμη Βασιλική της να μου δώσει αμέσως τη συνταγή. Επίσης σπάνιο πλέον.
Το πρώτο γεύμα μας για μετά τη θάλασσα μόλις επέτρεψα στις Σπέτσες ήταν αυτό, βγήκε με την πρώτη τέλειο, έτσι χθες, την πρώτη Κυριακή του Σεπτέμβρη που υποδέχθηκα την μητέρα του Νικόλα με την αδελφή της, τη Λίλα στο νησί, όχι μόνο ήταν οι συγκεκριμένοι Κρεμμυδοντολμάδες αυγολέμονο που έφτιαξα για να τιμήσω την άφιξη τους, άλλα έβγαλα και φωτογραφίες για να μοιραστώ μαζί σας τη συνταγή. Steb by step, όπως πάντα.

Αυτοί οι θεσπέσιοι Κρεμμυδοντολμάδες αυγολέμονο λοιπόν, είναι μία συνταγή της Καθλίν, η οποία, μόλις της εξομολογήθηκα πως είχα πάρα πολύ καιρό να φάω ένα τόσο νόστιμο φαγητό, ζήτησε από την πολύτιμη Βασιλική της να μου δώσει αμέσως τη συνταγή. Επίσης σπάνιο πλέον.

Υλικά:

8 Λευκά Κρεμμύδια

Για τη Γέμιση:

2 Ξερά Κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1/2 Κιλό Μοσχαρίσιο Κιμά
1 1/2 Φλιτζάνι Ρύζι Καρολίνα
1 Ντομάτα ώριμη
2 κσ Μαϊντανό
1κγ Κύμινο ή Πιπέρι
1 Φλιτζάνι Ελαιόλαδο

Αυγολέμονο:

2 Αυγά
2 μεγάλα Λεμόνια
1κγ αλεύρι

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε και χαράσσουμε τα κρεμμύδια κάθετα από τη ρίζα ως το κοτσάνι ώστε η τομή να φτάσει έως το κέντρο τους.


Τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα γεμάτη με νερό που κοχλάζει και τα αφήνουμε να βράσουν 10 με 15 λεπτά. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν τόσο ώστε να μπορέσουμε να τα γεμίσουμε με τον κιμά.


Ξεχωρίζουμε τα φύλλα τους ένα ένα κρατώντας τα μεγαλύτερα φύλλα για να γεμίσουμε τους ντολμάδες μας. Βάζουμε τον κιμά σε ένα μπολ μαζί με το κρεμμύδι, τα μυρωδικά, το κύμινο, το ρύζι και τα αυγά, το ελαιόλαδο, αλατίζουμε και ζυμώνουμε καλά για πέντε λεπτά.

Γεμίζουμε με μία κουταλιά από το μείγμα ένα ένα τα φύλλα και τυλίγουμε έως να κλείσουν καλά.

Σε μία κατσαρόλα τοποθετούμε τους ντολμάδες τον έναν δίπλα στον άλλον, με το άνοιγμα προς τα κάτω. Εγώ, τον πάτο της κατσαρόλας τον καλύπτω πάντα με φύλλα από σαλάτα, για να μην τοποθετηθούν οι ντολμάδες σε γυμνό πάτο και αρπάξουν.
Αλατοπιπερώνω λίγο ακόμα, περιχύνω με λίγο ελαιόλαδο και προσθέτω ένα ποτήρι νερό, ενώ πάνω από τους ντολμάδες τοποθετώ ένα πιάτο -όπως ακριβώς και στους λαχανοντολμάδες- για να μην ανοίξουν στο μαγείρεμα.
Βράζω σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 50 λεπτά περίπου, μέχρι στο φαγητό να μείνει αρκετό ζουμί που θα χρησιμοποιήσουμε για το αυγολέμονο. Αποσύρουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά. Για το αυγολένομο, χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά, το αλεύρι και τα λεμόνια. Με μία κουτάλα, παίρνουμε καυτό ζουμί από το φαγητό και το ρίχνουμε σιγά σιγά στα αυγά χτυπώντας διαρκώς. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και περιχύνουμε τους Κρεμμυδοντολμάδες με το αυγλολέμονο, ανακινώντας την κατσαρόλα ώστε να παει παντού.

Τους σερβίρω στο τραπέζι κάτω από την πέργκολα και συνοδεύω με ροζέ κρασί και μία σαλάτα από tomato cherries, τοπικό τυρί και ολόφρεσκα φυλλαράκια μέντας.

Μα πάνω από όλα, το σερβίρω σε όσους αγαπάω. Όπως όλα τα “μπελαλίδικα” Ελληνικά φαγητά, που αξίζει να ασχοληθείς λίγο παραπάνω μαζί τους.

Καλή εβδομάδα, καλή επιτυχία!

error: Content is protected !!