ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Τα Armonia Craft είναι εμπνευσμένα από την Ελληνική λαογραφία!

“Τα Κοσμήματα έχουν να κάνουν με το συναίσθημα. Αυτή η θεωρία των κοσμημάτων είναι που πραγματικά με ενδιαφέρει”Ann Demeulemeester

Η περίφημη παραδοσιακή μαντήλα της Καρπάθου, σε μακραμέ χειροποίητο σχέδιο, δεμένο στο τρίγωνο σχήμα της. Την στολίζουν τα φλουριά που απεικονίζουν το λουλούδι του νησιού. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε δύο χρωματικούς σχεδιασμούς.

Η Ελληνική λαογραφία στην πιο σύγχρονη μορφή της. Κοσμήματα που μαρτυρούν την Ελληνικότητα τους, τα οποία αγαπιούνται για την μοναδικότητα τους. Λοιπόν, η Γιώτα και η Κατερίνα, -τις οποίες γνώρισα το περασμένο Σάββατο και μου είπαν την ιστορία του Armonia Craft, πάνω από κούπες αχνιστού καφέ-, μελετάνε τις φορεσιές, τα ήθη και τα έθιμα, ακόμη και τα αντικείμενα ενός τόπου και στη συνέχεια αντλούν στοιχεία που “πειράζουν”, για να δώσουν μία διαφορετική, πιο σύγχρονη χροιά στο κάθε κόσμημα. Ωστόσο, το κάθε κομμάτι είναι μοναδικό, όσο και η ιστορία που βρίσκεται πίσω από αυτό.

Πέλαγος. Το απέραντο ελληνικό αιγαιοπελαγίτικο μπλε που περιβάλλει τα περισσότερα από τα νησιά μας, στάθηκε αφορμή για να στολίσουμε το εσωτερικό των ήλιων μας. Σε τρία μεγέθη, ενωμένα με αλυσίδα, ένα μπλε που δε χορταίνει το μάτι.

Κοσμήματα που μαρτυρούν την Ελληνικότητα τους, τα οποία αγαπιούνται για την μοναδικότητα τους.

Οι δύο δημιουργοί, εμπνεύστηκαν από την Ελλάδα, από Μεσολόγγι και από την Κάρπαθο, και σχεδίασαν μοναδικά κοσμήματα, που ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα τους.

Ένα από τα αρχαία ονόματα του νησιού της Καρπάθου, το «Τετράπολις», στάθηκε αφορμή να ονοματίσουμε αυτό το κολιέ που το σχέδιό του εμπνευστήκαμε από παραδοσιακή φορεσιά της Καρπάθου.

“Λαογραφία είναι ο κοινός τρόπος έκφρασης μιας ομάδας ανθρώπων, συνήθως ενός έθνους.  Όλες οι παραδόσεις που περιλαμβάνουν θρησκευτικές τελετουργίες, ιστορίες, παροιμίες, τραγούδια, αντικείμενα ακόμη και ανέκδοτα τα οποία περικλείονται σε μια κουλτούρα, είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμούς, συνθέτουν τη λαογραφία ενός τόπου” ξεκινάει το ταξίδι η Γιώτα και συνεχίζει…

Ο χρυσαφένιος ελληνικός ήλιος δίνει τη λάμψη του μέσα από τα σκουλαρίκια και το μενταγιόν που δημιουργήθηκαν ως έμπνευση από το φως της Καρπάθου. Σε τρία μεγέθη για να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει περισσότερο. Ακριβώς τα ίδια μεγέθη θα βρείτε και σε μενταγιόν για να σετάρετε την εμφάνισή σας.

“Η «Αρμονία» μας γεννήθηκε μέσα από την αγάπη μας για τη λαογραφία και το κόσμημα.  Πήρε το όνομά της από τη σύζυγο του βασιλιά Κάδμου, που ήταν κόρη Ολύμπιων Θεών.  Στους γάμους τους, τα δύο πιο γνωστά και σπουδαία δώρα της, ήταν η Εσθήτα (επίσημο ένδυμα-φόρεμα) που ύφαναν οι Χάριτες και το Περιδέραιο που φιλοτέχνησε ο θεός Ήφαιστος”.

Την Γιώτα και την Κατερίνα τις δένει μια μακροχρόνια φιλία που αποφάσισαν να επεκτείνουν και σε συνεργασία.  Μέσα από τις δημιουργίες τους, προσπαθούν να δένουν τις ιδέες τους σε μέταλλα, πέτρες και κλωστές παντρεύοντας την ιστορία με τη μόδα, αρμονικά.

“Στη χώρα μας, ο κάθε τόπος έχει την δική του λαογραφία που κείτεται ανεξάντλητη στα βάθη των χρόνων.  Συνεπαρμένες από την απεικόνισή της σε φορεσιές, υφαντά, και αντικείμενα οικιακά, επαγγελματικά και πολεμικά, μελετάμε προσεκτικά το κάθε τι και αντλούμε έμπνευση για τα σχέδιά μας.  Αυτό είναι που τα κάνει μοναδικά και πρωτότυπα.  Η φιλοσοφία μας είναι απλή – τα κοσμήματα αντανακλούν κομμάτι της προσωπικότητάς μας γι’ αυτό ένα κόσμημα οφείλει να είναι τόσο μοναδικό και ξεχωριστό όσο και η αύρα του ανθρώπου που επιλέγει να το φορέσει.  Μόνο τότε, στην εικόνα, υπάρχει Αρμονία” εξηγεί η Κατερίνα.

Το βράδυ της Εξόδου, όλοι οι Μεσολογγίτες φόρεσαν τα καλά τους με στόχο να οδηγηθούν στην ελευθερία ή στον θάνατο.

“Το Μεσολόγγι, είναι μία πόλη της επαρχίας Αιτωλοακαρνανίας που ανήκει στην Κεντροδυτική Ελλάδα.  Περιβάλλεται από θάλασσα, σαν νησί και ενώνεται με την υπόλοιπη περιφέρεια μέσω μιας χερσαίας λωρίδας.  Η πόλη που αγαπήθηκε από τον Βρετανό ποιητή και φιλέλληνα λόρδο Βύρωνα, γνωστή και ως Ιερά Πόλις του Μεσολογγίου, θαυμάζεται παγκοσμίως λόγω των δραματικών γεγονότων που εκτυλίχθηκαν εκεί, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.  Οι κάτοικοι του Μεσολογγίου αντιστάθηκαν σθεναρά σε δύο πολιορκίες των Οθωμανών κατά το 1822 και 1824.  Η τρίτη πολιορκία, ξεκίνησε στις 15 Απριλίου 1825 και διήρκεσε έναν χρόνο πριν οι, εξαθλιωμένοι από την πείνα, κάτοικοι αποφασίσουν να αφήσουν την πόλη τους, τη νύχτα της 10ης Απριλίου 1826 πραγματοποιώντας την ηρωική Έξοδο.  10.500 άνθρωποι, από τους οποίους μόνο οι 3.500 ήταν οπλισμένοι, αντιμετώπισαν με σθένος 40.000 Οθωμανούς και Αιγύπτιους, θυσιάζοντας την ίδια τη ζωή τους για την ελευθερία τους…”

Το όμορφο βραχιόλι μας εμπνευσμένο από τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου. Έχει 18 εκατοστά μήκος και 7 εκατοστά πλάτος ενώ είναι ανοικτό για να προσαρμόζεται εύκολα.

“Η Ελένη Στάικου, ήταν μία 20χρονη κοπέλα.  Εκείνη την τραγική νύχτα, φόρεσε το γιλέκο που είχε η ίδια φιλοτεχνήσει για να φορέσει την ημέρα που θα γινόταν νύφη και ακολούθησε τις οδηγίες των οπλαρχηγών που ουσιαστικά, κατεύθυναν τους ανθρώπους σε έναν αξιοπρεπή θάνατο.   Έχει γίνει γνωστό ότι έπεσε στα χέρια των πολιορκητών, την τύφλωσαν και στα δύο μάτια, δεν παντρεύτηκε ποτέ και πέθανε περίπου 15 χρόνια αργότερα.  Η οικογένειά της από τότε, σε κάθε δεύτερο κορίτσι που γεννιόταν, έδινε το όνομα «Ελένη» προς τιμήν της.  Το ιερό κειμήλιο, πέρασε από γενιά σε γενιά και τώρα βρίσκεται ασφαλές στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης-Μουσείο «Διέξοδος» (www.diexodos.com.gr) όπου το δώρισαν οι απόγονοί της.
Η συγκλονιστική ιστορία του Μεσολογγίου, η Ελένη Στάικου και το πανέμορφο γιλέκο της, που εκτίθεται κάθε χρόνο στα ερείπια του Ιερού Τείχους στους εορτασμούς για την ηρωική Έξοδο, μας ενέπνευσαν να σχεδιάσουμε την πρώτη μας συλλογή.  Αφού μελετήσαμε προσεκτικά και με σεβασμό τις φορεσιές και το γιλέκο, είμαστε περήφανες να σας συστήσουμε την Αρμονία μας!” εξιστορούν τα κορίτσια.

Το «αίμα» και το «πάθος» πολιορκούνται σε αυτό το σχέδιο που εμπνευστήκαμε από φορεσιά του Μεσολογγίου, μου εξηγούν τα κορίτσια

“Η Κάρπαθος είναι ένα σημείο συνάντησης λαϊκής παράδοσης και ολύμπιας ενέργειας αφού εκεί, έζησε ένα μέρος της ζωής του ο Προμηθέας, που έκλεψε τη φωτιά από τον θεό Ήφαιστο, για να την προσφέρει ως δώρο, στην ανθρωπότητα. Το δεύτερο, σε έκταση, νησί των Δωδεκανήσων, βρίσκεται στη μέση του καταγάλανου πελάγους στο οποίο έχει δώσει το όνομά της, ανάμεσα από τη Ρόδο και την Κρήτη.  Στην Κάρπαθο γεννήθηκε ο βασιλιάς Πρωτέας και ανατράφηκε η Ολύμπια θεά Αθηνά.
Η Κάρπαθος δεν κατοικήθηκε ποτέ από τους Τούρκους κατακτητές.  Ωστόσο, πήρε μέρος στην Ελληνική Επανάσταση που ξεκίνησε το 1821, προσφέροντας τη γη της ως καταφύγιο για τους πρόσφυγες και δωρίζοντας λεφτά για τους μαχητές της Επανάστασης και την επισκευή των ελληνικών πλοίων.  Καταλήφθηκε από τους Ιταλούς το 1912 και τους Γερμανούς, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το 1943.  Οι Γερμανοί έφυγαν από το νησί στις 4 Οκτώβρη του 1944 και ακριβώς την επόμενη μέρα, οι κάτοικοι ξεκίνησαν επανάσταση ενάντια στους Ιταλούς, καταφέρνοντας τελικά να απελευθερώσουν το νησί τους στις 17 Οκτώβρη 1944.
Πλούσιος τόπος σε έθιμα και παραδόσεις τα οποία οι κάτοικοι φροντίζουν ευλαβικά να τηρούν μέχρι τις μέρες μας.  Ένα από τα παλαιότερα και πιο αξιοσημείωτα έθιμα είναι  εκείνο των Εφτά (7)!  Αναφέρεται στην έβδομη ημέρα από τη γέννηση ενός παιδιού, όπου συγγενείς και φίλοι, χωρίς πρόσκληση, επισκέπτονται το βρέφος φέρνοντας δώρα και γλυκίσματα.  Η μητέρα ή η γιαγιά του νεογέννητου (παλιότερα η μαία), του φοράνε το καλό πουκάμισο του πατέρα –αν είναι αγόρι ή της μητέρας –αν είναι κορίτσι, το βάζουν σε ένα μεταξωτό σεντόνι και το κουνούν ημικυκλικά, νανουρίζοντάς το.  Μετά το τραγούδημά του, η μητέρα ή η γιαγιά ανάβει 7 κεριά στο όνομα της Παναγίας, του Χριστού και Αγίων του νησιού και οι παρευρισκόμενοι παρακολουθούν με αγωνία ποιού Αγίου το κερί θα σβήσει πρώτο.  Αυτός θα είναι και ο προστάτης του παιδιού σε όλη την υπόλοιπη ζωή του.  Στην κουζίνα του σπιτιού, ετοιμάζεται το παραδοσιακό γλυκό «αλευρά», από το οποίο θα φάνε όλοι από εφτά πιρουνιές ενώ το υπόλοιπο θα μείνει για τις Μοίρες, που θα έρθουν να χαράξουν το μέλλον του νεογέννητου, εκείνο το έβδομο βράδυ της ζωής του” μου εξηγούν και συνεχίζουν…

Εμπνευσμένο από το Κάστρο Βωλάδας ή Κάστρο Απερίου, εκεί όπου λέγεται ότι βρισκόταν η αρχαία ακρόπολη της Καρπάθου.

“Ο αριθμός 7, σύμβολο της νέας ζωής στο νησί της Καρπάθου, είναι το κύριο στοιχείο μιας συλλογής, εμπνευσμένης από αυτόν τον τόπο.  Τα υπόλοιπα κομμάτια της, έχουν κάτι από τη φωτιά του Προμηθέα που καίει μέσα μας… βρείτε κι εσείς την δική σας…”

Το γλυκό έθιμο που μας ενέπνευσε να μετατρέψουμε σε κόσμημα, πήρε το όνομά του από τον αριθμό που θεωρείται ιερός και συμβολικός και αναφέρεται στα τελετουργικά που λαμβάνουν χώρα την έβδομη ημέρα γέννησης ενός παιδιού. Σε τρία σχέδια (με χάραξη, με σμάλτο και διάτρητο) για να μπορείτε να επιλέξετε αυτό που σας εκφράζει περισσότερο.

Μπείτε στον μαγικό κόσμο των κοριτσιών, στο Armonia Craft της Γιώτας και της Κατερίνας, και ξεναγηθείτε στα ήθη και στα έθιμα της Ελληνικής λαογραφίας μας, στα μοναδικά σύγχρονα σχέδια των αυθεντικών κοσμημάτων τους, που αποτυπώνουν ιστορίες, παροιμίες, τραγούδια, αντικείμενα ακόμη και ανέκδοτα, τα οποία περικλείονται σε μια κουλτούρα, είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμούς, και συνθέτουν τη λαογραφία της Ελλάδας.

Πιστεύω πως θα ξετρελαθείτε και θα τα λατρέψετε, όπως τα λάτρεψα και εγώ….

error: Content is protected !!