ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Κωνσταντίνος Έσσλιν: “One”!

Father, father, where are you going
O do not walk so fast.
Speak father, speak to your little boy
Or else I shall be lost,

The night was dark no father was there
The child was wet with dew.
The mire was deep, & the child did weep
And away the vapour flew.

William Blake, The Little Boy Lost

Τέσσερα χρόνια μετά τη δεύτερη ατομική του έκθεση, ο Κωνσταντίνος Έσσλιν, με συναρπαστική δεινότητα σχεδίου και εξομολογητική συναισθητική ευφράδεια, μεταβαίνει στην κυριολεκτική και τη συμβολική του ενηλικίωση.

Μέσα από την εικαστική ενότητα «One» ο Έσσλιν προσεγγίζει με λιτή αφήγηση και συμβολιστική ευκρίνεια, θεμελιώδη ανθρώπινα ορόσημα και καταλυτικές εμπειρίες όπως η γέννηση, ο έρωτας, ο δεσμός και η άρρητη  συνύπαρξη, ο θάνατος, ο αποχωρισμός, οι κρυφές αγωνίες ή επιθυμίες αλλά και ήσσονες μα καθοριστικές στιγμές-τομές της ανθρώπινης ζωής.

Με αλλόκοτες συνυπάρξεις ζώων και ψιθυριστικά γοητευτικά στοιχεία που παραπέμπουν σε παιδικά παραμύθια και με συνθετική ορατή αναφορά στις μυστηριακούς συνθετικούς άξονες της ζωγραφικής της αναγέννησης, ο νέος εικαστικός θέτει εκ νέου στον θεατή αλλά και στον ίδιο τον εαυτό του κάποια από τα αέναα αυτά ζωτικά για την ύπαρξη ερωτήματα.

17 ζωγραφικές ιστορίες μεσαίων και μεγάλων διαστάσεων, στιλπνής σχεδιαστικής καθαρότητας και μικτής τεχνικής με βασικό υλικό το εύθραυστο και εύπλαστο κάρβουνο που αναδύεται ποιοτικά και σχεδιαστικά μέσα από την τυχαιότητα και το λαμπερό, πλακάτο ακρυλικό χρώμα που δημιουργεί έντονα αντιφατικό περιβάλλον στο  χαρτί, προτείνουν το ανθρώπινο σώμα ως εργαλείο πνευματικής και ενστικτώδους ταυτόχρονα αναζήτησης.

Άλλοτε με την μορφή παιδιού σε προστατευτικό ρόλο ενήλικα που ιχνηλατεί το μέλλον και άλλοτε με την μορφή ευάλωτου ηλικιωμένου σε ρόλο παιδιού που βαδίζει στη λήθη, η κυρίαρχη, κεντρική φιγούρα της σύνθεσης εμπλέκεται σε ποικίλες βιωματικές απεικονίσεις στιγμών-καταστάσεων ενός απομακρυσμένου παρόντος ή μιας ανοίκειας μνήμης.

Ευλαβικά στατικές, προσευχόμενες, ίσως, σιωπηλά σε έναν δυνητικά υπαρκτό θεό, κι άλλοτε αναποφάσιστα μετέωρες μεταξύ κίνησης και ακινησίας, οι σύνθετου χρόνου φιγούρες του Έσσλιν αλλάζουν ρόλους και αναζητούν τις ριζωμένες μνήμες τους, ενώ άλλες φορές διχάζονται ανάμεσα στην κοινωνικά αποδεκτή ζωή τους και τα ταραχώδη παρορμητικά τους ένστικτα. Προτείνοντάς ενδεχομένως στον θεατή, μια αέναη και παράδοξη διαδρομή προς την απόκρυφη επιθυμία για ευτυχία.

Στη μέση πλέον ενός κύκλου ζωής, όπου η απώλεια του πατέρα εφάπτεται σχεδόν με τη δική του άνευ όρων αποδοχής του ρόλου της πατρότητας, ο Κωνσταντίνος Έσσλιν με την έκθεση «One», επιχειρεί εντέλει να δημιουργήσει μια ανοιχτή σε όλους πλατφόρμα έρευνας της ανθρώπινης φύσης, των σχέσεων και όλων εκείνων των χαρακτηριστικών που καθιστούν το ξένο και διαφορετικό του καθενός μας ένα. Επιμέλεια έκθεσης: Ίρις Κρητικού.


It’s good to know: Ο Κωνσταντίνος Έσσλιν γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982.
Κατά τα έτη 2002-2009 σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητές τους Ζαχαρία Αρβανίτη, τον Άγγελο Αντωνόπουλο, την Ρένα Παπασπύρου και τον Μάριο Σπηλιόπουλο.
Το έτος 2006 κατά την διάρκεια των σπουδών του προτάθηκε για υποτροφία. Το έτος 2009 αποφοίτησε με άριστα. Στο έργο του προσεγγίζει θεμελιώδεις ανθρώπινες εμπειρίες όπως η γέννηση, ο έρωτας, ο δεσμός, ο θάνατος, η συνύπαρξη, ο αποχωρισμός, οι κρυφές αγωνίες ή επιθυμίες αλλά και στιγμές-τομές της ανθρώπινης ζωής, σχολιάζοντας μέσω του συμβολισμού την ανθρώπινη φύση και τις συγκρουσιακές καταστάσεις που την διέπουν.

Το 2014 επιλέχτηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα με την συμμετοχή του στην 26η Biennale της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο.

Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Γιώργος Τζάνερης

Εγκαίνια: Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019 / Ώρα 20:00

Διάρκεια έκθεσης: 24 Οκτωβρίου έως 16 Νοεμβρίου 2019

Gallery Genesis

error: Content is protected !!