ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Katayoun Karami & Neda Razavipour:The House of Sleep

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα στο Ψυχικό εγκαινιάζει τον Ιανουάριο μία σειρά συνεργασιών με σύγχρονους εικαστικούς από όλο τον κόσμο ξεκινώντας με την έκθεση των Katayoun Karami και Neda Razavipour από την Τεχεράνη με τον τίτλο The House of Sleep. Οι δύο καλλιτέχνιδες ζουν και εργάζονται στο Ιράν.

elizaFIRST

Η Katayoun Karami και η Neda Razavipour θα παρουσιάσουν στην Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα ένα έργο που θα σχετίζεται με την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα – το οποίο θα δημιουργήσουν από την αρχή μέσα στο χώρο της πινακοθήκης.
Παράλληλα θα παρουσιάζουν και κάποια έργα από προηγούμενες δουλειές που σχετίζονται άμεσα με το θέμα της έκθεσης.

Η Katayoun Karami και η Neda Razavipour είναι εννοιολογικές εικαστικοί.
Τα έργα τους παρουσιάζουν κοινωνικά θέματα που σχηματίζονται γύρω από τις εμπειρίες τους στο σημερινό κόσμο όπως τις βιώνουν μέσα από τα ΜΜΕ, χρησιμοποιώντας απλή καθημερινή γλώσσα και γνωστά σύμβολα. Χρησιμοποιούν μικτά μέσα και τεχνικές, ανάλογα με την «έννοια» που θέλουν να παρουσιάσουν, που τους επιτρέπουν μία ελευθερία προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη ενότητα στο έργο τους, μέσα από έναν μοναδικό τρόπο έκφρασης, απαλλαγμένο από κάθε είδους πλαίσια.

eliza1

Στο έργο τους στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα, θα εργαστούν πάνω στην επίκαιρη έννοια του «προσφυγικού» και του «πρόσφυγα».
Το σπίτι και η γη θα είναι το κύριο θέμα. Για τους περισσότερους το να έχουν μαζί τους ένα κομμάτι της γης τους, τους κάνει να αισθάνονται ότι κουβαλάνε ένα πολύτιμο κομμάτι από το σπίτι τους.
Θα εργαστούν επίσης πάνω στην ιδέα του νερού και του εδάφους δεδομένου ότι είναι οι δύο κύριες προκλήσεις για τους πρόσφυγες.
Το σημείο εκκίνησης είναι η ιδέα και η απώλεια του σπιτιού σε συνδυασμό με τις ειδήσεις και τις πληροφορίες από όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, για τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες παράλληλα με τα οικονομικά προβλήματα και την ανασφάλεια για τα οποία οι Έλληνες πλέον πρέπει να αγωνίζονται.
Και οι δύο αυτές θεματικές αποτελούν για χρόνια μέρος της καθημερινής ζωής στο Ιράν και φαίνεται ότι οι δύο λαοί αντιμετωπίζουν τους ίδιους προβληματισμούς σε ένα διαφορετικό πλαίσιο.

eliza SECOND

H ιδέα του σπιτιού, θα συνδέεται με το αίσθημα της ανασφάλειας: το “σπίτι”, έννοια συνυφασμένη με την ασφάλεια και την προστασία που μας παρέχει από τα προβλήματα που προέρχονται από έξω, θα εμφανίζεται εξίσου επικίνδυνο και ανασφαλές. Ο διαχωρισμός του μέσα από το έξω δεν προστατεύει, ο μόνος τρόπος είναι να αποδεχθούμε αυτή την ομοιότητα.
Φοβόμαστε τους άλλους, επειδή είμαστε τόσο όμοιοι και μας διακατέχει η ίδια ανασφάλεια.

eliza3

Οι δύο εικαστικοί έχουν παρόμοιες ιδέες και την ίδια στιγμή μια διαφορετική προσέγγιση απέναντι σε αυτήν την ανασφάλεια και στον κίνδυνο που μας παραμονεύει πίσω από τη γωνία.
Σήμερα, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή, είναι απαραίτητη μια έκθεση με ένα τόσο απαιτητικό πλαίσιο. Απεικονίζοντας και αναγνωρίζοντας την κατάσταση που βιώνουμε τόσο στην Ελλάδα όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο με ένα δημιουργικό τρόπο είναι μοναδικό – ειδικά όταν αυτό το «πορτρέτο» προέρχεται από δύο γυναίκες καλλιτέχνιδες από το Ιράν.
Η έκθεση των Katayoun Karami και Neda Razavipour θα είναι μια ισχυρή δήλωση σε αυτόν τον κόσμο της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής αναταραχής – σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο στον οποίο όλοι μας «παλεύουμε» να προσαρμοστούμε.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Αθήνα οι δύο εικαστικοί θα μιλήσουν για το έργο τους και την εμπειρία τους σαν γυναίκες εικαστικοί στο σημερινό Ιράν.
Η ομιλία θα οργανωθεί σε συνεργασία με την: ATHENS BIENNALE 2015 – 2017 OMONOIA

eliza2

Η έκθεση οργανώνεται με την ευγενική υποστήριξη του «Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Προστασίας Πολιτισμού και Αθλητισμού» του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού(Ο.Κ.Α.Π.Α) και του SCHWARZ FOUNDATION.

Επιμέλεια Έκθεσης: Ελίζα Γερολυμάτου, Ιστορικός Τέχνης

ΕΓΚΑΙΝΙΑ: ΤΡΙΤΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016, 8 μ.μ.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ – 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΕΦΑ
ΚΟΚΚΩΝΗ 15, 154 52 ΨΥΧΙΚΟ / Τηλ. 210-6717097
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 10-6 / Τετάρτη 1-8

error: Content is protected !!