Το Σάββατο εγκαινιάστηκε με μεγάλη επιτυχία η ετήσια αθηναϊκή διοργάνωση της έκθεσης “A JEWEL MADE IN GREECE” στον εκθεσιακό χώρο «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων. Περισσότεροι από 1.500 διακεκριμένοι προσκεκλημένοι θαύμασαν τις λαμπερές δημιουργίες των 36 σημαντικών Ελλήνων σχεδιαστών καθώς και τις συμμετοχές των ελληνικών Μουσείων και άλλων σημαντικών φορέων που τίμησαν επίσης τη διοργάνωση με την παρουσία τους. Η έκθεση που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Τεχνόπολη τον Φεβρουάριο του 2014, συγκεντρώνοντας περισσότερους από 7.000 επισκέπτες και ξεπερνώντας και την πιο αισιόδοξη προσδοκία τόσο των διοργανωτών όσο και των συμμετεχόντων δημιουργών, επανέρχεται για μία εβδομάδα στον ίδιο χώρο, στην Αίθουσα “Νέοι Φούρνοι”, συγκεντρώνοντας 36 από τις πιο έγκυρες υπογραφές των δημιουργών του σύγχρονου ελληνικού κοσμήματος, με επαγγελματική παρουσία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Enterprise Greece, και του Μουσείου Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, με κύριο ζητούμενο να εξαχθεί και να παρουσιαστεί σε άλλες χώρες του κόσμου, έχοντας ήδη κερδίσει «εισιτήρια» για τις Βρυξέλλες στο μεγίστης προβολής κτήριο του Ευρωκοινοβουλίου και για το Dubai στο World Trade Center με τη στήριξη του Enterprise Greece. Παράλληλα, το καλοκαίρι του 2015 η έκθεση θα φιλοξενηθεί ξανά στο Ξενοδοχείο Grand Resort Lagonissi. Η έκθεση ξεκίνησε και υλοποιήθηκε ως ιδέα της εικαστικής σχεδιάστριας Μαίρης Σαμόλη, ενώ την επιμέλειά της έχει η Ιστορικός Τέχνης Ίρις Κρητικού.
Σκοπός της έκθεσης είναι η δημιουργία μιας ευέλικτης, καλαίσθητης και εξελισσόμενης πλατφόρμας που φιλοξενεί σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες & σχεδιαστές κοσμήματος, σε μία χρονική στιγμή που ο ελληνικός πολιτισμός αποτελεί το μέγιστο εφόδιό μας για την εξωστρέφεια και τη σύγχρονη αισθητική παρουσία της χώρας μας. Στην παρουσίαση-αποτύπωση αυτής της «στιγμής» του ελληνικού κοσμήματος, είναι απαραίτητη η αναφορά και στην ιστορία του. Αυτό δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την τιμητική συμμετοχή των Μουσείων μας με αντιπροσωπευτικά κοσμήματα-αντίγραφα. Η έκθεση φιλοξενεί αντιπροσωπευτικά αντίγραφα εκθεμάτων από τα: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, Eπιγραφικό & Νομισματικό Μουσείο, και Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης. Tα πιστά αντίγραφα από το Εθνικό Αρχαιολογικό, Επιγραφικό & Νομισματικό Μουσείο και Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο τα παραχωρεί το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων – ΤΑΠ. Το Επιγραφικό & Νομισματικό Μουσείο συμμετέχει δυναμικά στην Έκθεση και με μία νέα δράση. Το αναμνηστικό μετάλλιο του 2014 δόθηκε σε συμμετέχοντες καλλιτέχνες, προκειμένου να εμπνευστούν από αυτό και να επιδείξουν την υψηλή καλλιτεχνική αισθητική τους στη κοσμηματοτεχνία ενσωματώνοντάς το σε σύγχρονες προσωπικές τους συνθέσεις και δημιουργίες. Παράλληλα, φιλοξενείται ένα αφιέρωμα σε κοσμήματα που δημιουργήθηκαν για μεγάλες θεατρικές και οπερατικές παραστάσεις από τον Ηλία Λαλαούνη και τον Γιάννη Μετζικώφ. Τιμητικά επίσης συμμετέχουν και: το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου με κοσμήματα- έργα του Γλύπτη, το Λύκειον των Ελληνίδων με κοσμήματα από τις συλλογές του, και η Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας της Στεμνίτσας. Συμμετέχουν οι σχεδιαστές: Μυρτώ Αναστασοπούλου, Δάφνη Βαλέντε, Λιάνα Βουράκη, Μάριος Βουτσινάς, Ελένη Δασκαλάκη, Μαριλίνα Δεληγιαννοπούλου, Μάξιμος Ζαχαριάδης, Μάγια Ζούλοβιτς, Κατερίνα Ιωαννίδη, Σταυρούλα Καζιάλε, Σπύρος Κανάκης, Μαρία Καπρίλη, Τίνα Καραγεώργη, Ραλλού Κάτσαρη, Απόστολος Κλειτσιώτης, Βάλλυ Κοντίδη, Μαρία Κοντογιωργάκη, Βούλα Καραμπατζάκη, Φωτεινή Κωστούλη, Ιλεάνα Μακρή, Μέλανι Γεωργακοπούλου, Μαρία Μηλίτση, Σαρίνα Μπέζα, Ντόλυ Μπουκογιάννη, Λιάνα Παττίχη, Michael Pelamidis, Μαρία Πετζετάκη, Μαριάννα Πετρίδη, Μαριλού Προκοπίου, Θεόδωρος Σαββόπουλος, Μαίρη Σαμόλη, Πολίνα Σαπουνά Έλλις, Γιάννης Σεργάκης, Χριστίνα Σούμπλη και η Λίνα Φανουράκη.
Στο πλαίσιο της έκθεσης σχεδιάστηκε και εκδόθηκε λεύκωμα με φωτογραφίες και κείμενα που περιλαμβάνει αναλυτικά την ιστορική αναδρομή καθώς και τις 36 συμμετοχές των καλλιτεχνών. Με αφορμή την έκθεση η Μαίρη Σαμόλη δημιούργησε το δεύτερο συμβολικό στεφάνι από κοσμήματα και των 36 καλλιτεχνών. Η είσοδος της έκθεσης (2 ευρώ) θα διατεθεί για τη στήριξη της Σχολής Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας. Την αρχιτεκτονική μελέτη και τον σχεδιασμό του χώρου της έκθεσης επιμελείται η APK Αrchitects – Αλεξία Αναστασοπούλου και Μαρία Κυριαζή.
Made in Greece λοιπόν!!! Για να υποστηρίξουμε τη δημιουργική Ελληνικότητά μας και την ιστορία της και να κάνουμε το «Made in Greece» Τίτλο Τιμής!
Info: “A Jewel Made in Greece” Έκθεση Σύγχρονου Δημιουργικού Κοσμήματος, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Κτίριο «Νέοι Φούρνοι», 8 έως 15 Φεβρουαρίου 2015. Διοργάνωση Smart 7 Art Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 12.00-20.00
Φωτογραφίες: Studio Panoulis