ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Ιστορίες Κοσμημάτων από τις Κυκλάδες: Ο Γιάννης Σεργάκης στην έκθεση Vanity!

Με ένα ζευγάρι σκουλαρίκια από κίτρινο χρυσό 18Κ, με lapis lazouli 21.6ct και λευκά brilliant-cut διαμάντια (0.14ct), η Yannis Sergakis Adornments συμμετέχει στην πρώτη μεγάλη περιοδική διακυκλαδική έκθεση, με τίτλο: Vanity. Ιστορίες Κοσμημάτων από τις Κυκλάδες, που εγκαινιάζει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου, σήμερα Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016.
Στην πρότασή του, ο χρυσός συμβολίζει τα χρυσά νησιά του Αιγαίου το καλοκαίρι, τα διαμάντια το αιγαιοπελαγίτικο φως και ο lapis lazouli συμβολίζει τη θάλασσα. Το κόσμημα προαιώνια εμπνέεται από τη γεωμετρία ή τη φύση και εδώ βρίσκουμε το συγκερασμό και των δύο!

Η δημιουργία του Γιάννη Σεργάκη, θα παρουσιαστεί στην έκθεση, δίπλα σε 230 αντιπροσωπευτικά εκθέματα, κοσμήματα από τις Κυκλάδες (Αμοργό, Άνδρο, Δεσποτικό, Δήλο, Θήρα, Ίο, Κέα, Κίμωλο, Κύθνο, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρήνεια, Σάλιαγκο, Σίφνο, Σύρο, Σχοινούσα και Τήνο), που εκτείνονται σε βάθος 7 χιλιετιών (από τα νεολιθικά κοσμήματα της 6ης χιλιετίας π.Χ. έως τη δεκαετία του 1970) και πολλά από αυτά παρουσιάζονται πρώτη φορά στο κοινό. Αλλά και δίπλα σ’ αυτά που σχεδίασαν σύγχρονοι Έλληνες δημιουργοί ειδικά για την έκθεση, καταδεικνύοντας την πολυσημία του κοσμήματος και τη στενή σχέση του με τον άνθρωπο διαχρονικά.

ok 00_VANITY_INVITATION_GR

Τη θεματική της έκθεσης θα υποστηρίξουν και τρία μοναδικά ζωγραφικά έργα που εκτίθενται για πρώτη φορά στις Κυκλάδες: μια εικόνα Παναγίας Βρεφοκρατούσας του 17ου αι. από την Πάρο, η γνωστή υστεροκυκλαδική τοιχογραφία με την «Ιέρεια» από την προϊστορική πόλη του Ακρωτηρίου και μια τοιχογραφία ολόσωμης Παναγίας Βρεφοκρατούσας του 13ου αιώνα από τη Νάξο.

Η ιδέα, ο σχεδιασμός και η πραγμάτευση της Vanity έχει σκοπό να προσελκύσει στο Μουσείο του νησιού το κοινό της Μυκόνου και αφού κλείσει τον ετήσιο κύκλο της στο νησί, θα ταξιδέψει και στα μουσεία των άλλων Κυκλαδίτικων νησιών. Ο μουσειογραφικός σχεδιασμός έγινε από το Kois Associated Architects και ο φωτισμός από την Ελευθερία Ντεκώ, που προσέφεραν τη μελέτη, την επίβλεψη και τις συμβουλές τους αφιλοκερδώς στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

error: Content is protected !!