ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Η Ίρις Ξυλά Ξαναλάτου παρουσιάζει την αναδρομική της έκθεση «Άλλοτε και τώρα», στο Μουσείο Μπενάκη!

Ίρις Ξυλά Ξαναλάτου

Είναι κάποια γεγονότα που τα περιμένεις με λίγη περισσότερη ανυπομονησία από όση το υπόλοιπο ευρύ κοινό. Θέλω να πω, είναι κάποια γεγονότα που ναι μεν από μόνα τους είναι μοναδικά και ανεπανάληπτα, με την δική τους ιδιαίτερη βαρύτητα και σημαντικότητα, αποτελούν talk of the town, και είναι αντικειμενικά ξεχωριστά, όμως παρόλα τα παραπάνω (τα οποία δυστυχώς δεν μπορείς να τα ισχυριστείς σε πολλές περιπτώσεις πλέον) σε εσένα μιλάνε λίγο παραπάνω στην καρδιά. Και σε κάνουν να χαμογελάς και απλά, να ανυπομονείς…
Η αναδρομική έκθεση της Ίρις Ξυλά Ξαναλάτου, που ετοιμάζεται πυρετωδώς για να παρουσιαστεί αυτή τη Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, είναι μία από -τις ελάχιστες- αυτές περιπτώσεις.
Ίσως επειδή γνωρίζω και αγαπώ (πολύ) την οικογένεια της. Ίσως επειδή έχω περάσει πολλά υπέροχα βράδια στην πετρόχτιστη, αριστοκρατική Κηφισιώτικη Οικία της, και μπροστά στη μοναδικής αισθητικής προσωπογραφία της πάνω από το μπλε μαρμάρινο τζάκι σε βραζιλιάνικη macauba και σε 50’s αισθητική, και  έχουμε μοιραστεί στιγμές όμορφες, γλυκές και οπωσδήποτε σημαντικές. Ίσως επειδή έχω την χαρά να έχω φιλοξενηθεί στην πιο αγαπημένη της γωνιά στον κόσμο όλο, στην θερινή της Οικία στην Σύρο -όπου βρίσκεται και το στούντιο της- που μαρτυράει το μεγαλείο της απλότητας και της σεμνότητας της που μόνο τόσο “μεγάλοι” άνθρωποι αντέχουν να διαθέτουν. Ή, ίσως ακόμα απλά, επειδή αγαπάω πολύ την δουλειά της, που μου δόθηκε η ευκαιρία σε μία έκθεση της στις Σπέτσες, να με ξεναγήσει η ίδια στα πολυβραβευμένα έργα της -που οι τεχνοκριτικοί έχουν ξεχωρίσει την “αισθητική ευφορία” και την “λεπτή ισορροπία” τους-και στα “Χαρούμενα Ταξίδια” της.

Τα έργα της εκπέμπουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας, σ’ ένα πνεύμα αφαιρετικό, με καθαρές και εύγλωττες προσεγγίσεις, που τις συνδέει ο εσωτερικός ρυθμός.

Από την άλλη, ίσως επειδή η Ίρις Ξυλά Ξαναλάτου, μία από τις πιο σημαντικές και διεθνώς αναγνωρισμένες εικαστικούς της σύγχρονης Ελλάδας, παρουσιάζει για πρώτη φορά έργα από το σύνολο της πενηντάχρονης και πλέον καλλιτεχνικής της δημιουργίας σε αυτή την αναδρομική της έκθεση με τίτλο «Άλλοτε και τώρα», στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, αυτό το “Έργο Ζωής”, να αυτό από μόνο του, είναι υπέρ-αρκετό ώστε να τοποθετείται πάνω από την λεζάντα “σημαντικό”.

Έργα της εκτίθενται μόνιμα σε Μουσεία, Οργανισμούς, δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές σε όλο τον κόσμο, στην Ελληνική Πρεσβεία του Λονδίνου, στο Δημαρχείο Αθηνών, στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, στο Βρετανικό Συμβούλιο στην Αθήνα, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στην Ανκόνα της Ιταλίας, στο Tama Art University στο Τόκιο και στο Samika Art Museum στην Οκινάουα της Ιαπωνίας.

Η προικισμένη ζωγράφος και χαράκτρια, χρησιμοποιώντας με απαράμιλλη μαεστρία τον παραδοσιακό τρόπο χειροποίητης μεταξοτυπίας έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως μία από τις ελάχιστες καλλιτέχνιδες που έχουν φτάσει με ανάλογη τεχνική στα υψηλά επίπεδα ποιότητας που βλέπουμε σε όλες τις ατομικές της εκθέσεις.

Η Ίρις Ξυλά Ξαναλάτου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1941 αλλά μεγάλωσε και σπούδασε στην Αγγλία, στο Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Froebel του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, όπου και ειδικεύτηκε στη ζωγραφική και τη χειροποίητη μεταξοτυπία.
Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε περίπου 200 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει πραγματοποιήσει και 28 ατομικές στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, στη Ρώμη, στην Οξφόρδη και τη Λευκωσία.  Έχει εκπροσωπήσει τη χώρα σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις και έχει επανειλημμένα τιμηθεί με διεθνείς διακρίσεις, όπως το Αργυρό Μετάλλιο της Πόλης του Παρισιού το 1998, και με άλλα σημαντικά διεθνή βραβεία στη Μαδρίτη, την Αθήνα και το Τόκυο. Οι πιο πρόσφατες συμμετοχές της ήταν στη Διεθνή Μπιενάλε Χαρακτικής του Γκουανλάν το 2011 στην Κίνα, όπου και απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο, στη Διεθνή Μπιενάλε Χαρακτικής στο Τόκυο (2011, 2015), όπου επίσης βραβεύθηκε, σε Διεθνείς Εκθέσεις Χαρακτικής στη Βαρκελώνη (1995–2015) και σε έκθεση στο μουσείο της Μόσχας με τίτλο «Απόψεις της Αθήνας από σύγχρονους Έλληνες Ζωγράφους» (2007).
Το 2014 επιλέχτηκε από την Κομισιόν ως μια από τους 6 καλλιτέχνες που εκπροσώπησαν την Ελλάδα σε έκθεση στο Λουξεμβούργο, με αφορμή την προεδρία της χώρας στην Ε.Ε..
Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, στο οποίο διετέλεσε μέλος του σώματος κριτών, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών, ενώ διετέλεσε επί εικοσαετία Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Γυναικείας Μορφωτικής Ομοσπονδίας.

Η πλούσια εικαστική της παραγωγή, που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη, συγκροτείται από δύο κύριες ομάδες έργων. Στην πρώτη εντάσσονται αφηρημένες ζωγραφικές συνθέσεις από τη διαμονή της στο Λονδίνο κατά τη δεκαετία του 1960, ενώ στη δεύτερη, μετά το 1970 και την οριστική της εγκατάσταση στην Ελλάδα, παρουσιάζονται έργα με παραστατικά θέματα και οι περίφημες χειροποίητες μεταξοτυπίες της. Παράλληλα, ευδιάκριτες είναι και οι θεματικές ενότητες που συνιστούν την αναδρομική έκθεση της δημιουργού: τα αφηρημένα θέματα της εποχής του Λονδίνου, όπου επικρατούν τα πλούσια χρώματα με ανάγλυφη πάστα, οι θαλασσογραφίες και τα ιστιοφόρα σκάφη, οι συνθέσεις με πουλιά, άνθη και πεταλούδες, τα αντιπολεμικά θέματα και τα θέματα για την κλιματική αλλαγή, τα αστικά και βιομηχανικά τοπία.

Χαρακτηριστικό Έργο της βραβευμένης Ζωγράφου και Χαράκτριας

Χαρακτηριστικά των έργων της Ίριδας Ξυλά Ξαναλάτου αποτελούν η αισθητική ευφορία και η λεπτή ισορροπία.
Οι δημιουργίες της εκπέμπουν αισιοδοξία, σε πνεύμα αφαιρετικό, με καθαρές και εύγλωττες προσεγγίσεις, που τις συνδέει εσωτερικός ρυθμός. Στα χαρακτικά της το ένα πλαίσιο διαδέχεται το άλλο δημιουργώντας βάθος και διαφάνεια.  Τα χρώματα στα έργα της είναι εντυπωσιακά, το ύφος λιτό, τα σχήματα καθαρά.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα παρουσιαστεί, επίσης, υλικό από το προσωπικό αρχείο της Ίριδας Ξυλά Ξαναλάτου από τις εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις του έργου της.


Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου στις 20:00 , στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138 και θα διαρκέσει έως 11 Μαρτίου 2018.
Επιμέλεια έκθεσης: Σωκράτης Λούπας, ιστορικός τέχνης

Την έκθεση συνοδεύει εικονογραφημένος κατάλογος στα ελληνικά και αγγλικά, την επιμέλεια του οποίου έχει ο Σωκράτης Λούπας.

Ναι, είναι κάποια γεγονότα που συμβαίνουν στην πόλη, και για τα οποία ανυπομονώ παραπάνω. Αυτή η Αναδρομική Έκθεση, είναι ένα από αυτά… 

error: Content is protected !!