ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Ίρις Γιαννακοπούλου: Όλη η μαγεία του Ελληνικού καλοκαιριού στο‘Ανεμολόγιο’- ‘WindRose’ της, στην Μύκονο

H Ίρις Γιαννακοπούλου σχεδιάζει αντί να γράφει: η προσωπική γραφή της μια χαρακτηριστική μαύρη γραμμή που, αποτυπώνοντας με ταχύτητα φευγαλέες στιγμές, δίνει έκταση και διάρκεια στο βιωματικό τόπο και χρόνο.

Στο Ανεμολόγιο – WindRose – η Ίρις αφήνει και πάλι τη στεριά για να ταξιδέψει με ανοιχτά πανιά σε κάθε κατεύθυνση του ανέμου, ανακαλύπτοντας την αγάπη και την ελευθερία. Μέσα από τα σχέδιά της κατανοεί το σχήμα του κόσμου, ταυτίζεται με αυτό σε μία κίνηση διαλογισμού, και ιχνογραφεί με γλαφυρά περιγράμματα και ηλιόλουστα χρώματα τον ορίζοντά του: ρότες στο Αιγαίο, βιτζιρέλα με τα χρωματιστά σχοινιά τους, την αλμύρα στη γεύση του καλοκαιριού, ξάστερες βραδιές με βιολί και λαούτο. Η αγάπη της για τη ζωή και τα ταξίδια συμπυκνώνεται στα τετράδια που γεμίζει με μικρά σκίτσα, συστήνοντας σειρές αναμνηστικών εικόνων από μελάνι και ακουαρέλα. Μέσα από την αισιόδοξη ματιά της, τα έργα της Ίριδας εκπέμπουν τη μαγεία του ελληνικού καλοκαιριού στην ομορφιά της απλότητας, στους ελάχιστους όγκους και στις διαθέσεις που περιγράφει. Στην έκθεση τα σκίτσα αποσπώνται από την κλίμακα και την αφηγηματική συνέχεια των τετραδίων, αναδιατάσσονται και μεγεθύνονται ∙ προσκαλώντας μας να βυθιστούμε στις πυκνές γραμμές και στη διαύγεια του χρώματός τους, μας καλούν να φανταστούμε ή να ξαναθυμηθούμε δικά μας ταξίδια μέσα τους.

To Ανεμολόγιο – WindRose – θα εκτεθεί από τις 21 έως τις 31 Ιουλίου, στη Δημοτική Πινακοθήκης της Μυκόνου, ενώ τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, 22 Ιουλίου στις 21.00.

error: Content is protected !!