ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

“Είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω για εσάς…” Η Επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 20 χρόνων λειτουργίας της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών

Προχθές βράδυ στην Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίου Κάρολου Παπούλια, πραγματοποιήθηκε η Επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 20 χρόνων λειτουργίας της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών που δημιούργησε ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», το 1993, στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».
karolos papouliasΤο «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν εκατοντάδες φίλοι του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ», άνθρωποι που πίστεψαν στο όραμα του Συλλόγου και στάθηκαν αρωγοί στον αγώνα του για έναν καλύτερο κόσμο, πολλές προσωπικότητες διεθνούς κύρους, επιστήμονες, καλλιτέχνες, Πρέσβεις Καλής Θελήσεως της UNESCO, επικεφαλής διεθνών οργανισμών, κ.ά., που μοιράζονται τα ιδανικά της «ΕΛΠΙΔΑΣ», την αλληλεγγύη, την ειρήνη, τον ανθρωπισμό και τον πολιτισμό και έγιναν αγγελιοφόροι του μηνύματός της πέρα από τα σύνορα της χώρας μας, και βεβαίως τα παιδιά – πρωταθλητές ζωής που νίκησαν τον καρκίνο, διαπρέπουν στον τομέα δράσης τους και αποτελούν φωτεινά παραδείγματα δύναμης και αισιοδοξίας, αλλά και οι γονείς που στάθηκαν με γενναιότητα και πίστη για το μέλλον, πλάι στα άρρωστα παιδιά τους.

Jean Michel Jarre

Jean Michel Jarre

Ήταν μια εκδήλωση για το δώρο της ζωής που δόθηκε σε 670 παιδιά κατά τα διάρκεια της 20χρονης λειτουργίας της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, μια εκδήλωση – φόρος τιμής στα παιδιά και τις οικογένειές τους που έδωσαν με γενναιότητα τη μάχη ενάντια στον καρκίνο αλλά και σε όλους εκείνους, εντός και εκτός των συνόρων της χώρας μας, που συνέβαλαν στην υλοποίηση του έργου του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ»:
Τη δημιουργία της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών
Τη δημιουργία του Ξενώνα «ΕΛΠΙΔΑ»
Τη δημιουργία της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ»
Την αδελφοποίηση της Ογκολογικής Μονάδας με νοσοκομεία διεθνούς επιστημονικού κύρους

Anne Aymone Giscard D' Estaing, Νάνα Μούσχουρη

Anne Aymone Giscard D’ Estaing, Νάνα Μούσχουρη

Την εκδήλωση άνοιξε η Πρόεδρος του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ», κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη λέγοντας: «Αυτή η στιγμή είναι για εμάς πολύ ξεχωριστή. Γιατί απόψε εδώ βρίσκεται όλη η ΕΛΠΙΔΑ. Η πραγματική ΕΛΠΙΔΑ. Όσοι πρόσφεραν και όσοι δούλεψαν για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα. Είναι εδώ η Πολιτεία, με την ανώτατη εκπροσώπησή της, που από την πρώτη στιγμή μας στήριξε το έργο μας. Είναι εδώ τα παιδιά. Τα παιδιά που αυτά μας έμαθαν τι θα πει κουράγιο. Αλλά και οι γονείς, που προσωποποίησαν την ελπίδα, αφού κάθε στιγμή γι’ αυτούς ήταν γεμάτη ελπίδα πως το παιδί τους θα γίνει καλά. Είναι εδώ και όσοι μας έδειξαν τον δρόμο της πραγματικής αγάπης στον άνθρωπο, τι είναι να δίνεις κάτι από τον εαυτό σου για να σωθεί κάποιος άλλος. Είναι εδώ οι επιστήμονες και οι νοσηλευτές που επιτυγχάνουν το θαύμα της δεύτερης ζωής, της δεύτερης ευκαιρίας. Είναι εδώ όσοι μας πίστεψαν, όσοι μας στήριξαν, όσοι έκαναν δυνατότερο το μήνυμά μας και τον αγώνα μας. Είναι εδώ όσοι ήξεραν πώς να ενώσουν έναν ολόκληρο λαό στο πλευρό μας και το έκαναν. Εδώ είναι και οι άνθρωποι που με τις γνώσεις τους έχτισαν κάτι που όλοι το λένε μοναδικό…αλλά και οι πραγματικοί εργάτες αυτού του έργου που το είδαν να μεγαλώνει και να ζωντανεύει μέσα από τα χέρια τους… Όμως εδώ απόψε, είναι και όσοι πέρα από τα σύνορα της χώρας μας μοιράζονται τα οράματά μας, σύμμαχοι πραγματικοί στον αγώνα μας για έναν καλύτερο κόσμο. Έναν κόσμο που θα προστατεύει τα παιδιά και θα στηρίζεται στις αξίες της αλληλεγγύης, της ειρήνης, του ανθρωπισμού και του πολιτισμού. Έναν κόσμο χωρίς σύνορα, όπου τα παιδιά, παντού, θα έχουν τα ίδια δικαιώματα στη μόρφωση και στην υγεία. Σ’ αυτόν τον κόσμο θέλουμε να πορευτούμε και γι’ αυτόν τον κόσμο αγωνιζόμαστε στην ΕΛΠΙΔΑ… Η υπόσχεσή μας για το Μέλλον; Θα είμαστε εδώ! Πάντα στο πλευρό των παιδιών, και όχι μόνον. Θα είμαστε εκεί, όπου το Κράτος δεν μπορεί αλλά τα παιδιά το χρειάζονται. Και εμείς θα παίρνουμε δύναμη από αυτά. Θα παίρνουμε κουράγιο όταν τα ακούμε να μιλούν για την ΕΛΠΙΔΑ σαν το δεύτερο σπίτι τους. Όταν φεύγοντας από το νοσοκομείο θεραπευμένα, επιστρέφουν κοντά μας για να βοηθήσουν άλλα παιδιά με το ίδιο πρόβλημα. Και θα νοιώθουμε καλύτεροι άνθρωποι. Γιατί σας διαβεβαιώ ότι έτσι νοιώθω εγώ. Κάθε φορά που βρίσκομαι κοντά τους, κάθε φορά που φεύγω από το νοσοκομείο αισθάνομαι καλύτερος άνθρωπος. Και γι’ αυτό, τα ευχαριστώ. Ελπίζω και πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε όλοι μαζί, φέρνοντας κοντά μας, και κοντά στα παιδιά, όλο και περισσότερους ανθρώπους, που στην εποχή της άρνησης σκέφτονται θετικά και σε εποχές απελπισίας, πιστεύουν στην ελπίδα. Η υπόσχεση που δίνω απόψε είναι δέσμευση για όλους μας στην ΕΛΠΙΔΑ: πως το όνειρο που λέει, πως ο παιδικός καρκίνος μπορεί να νικηθεί, θα μείνει για μας ζωντανό. Γιατί για μας στην ΕΛΠΙΔΑ, η ζωή και ενός μόνον παιδιού ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ!»

Κάτια Ζυγούλη, Σάκης Ρουβάς, Μαριάννα και Βαρδής Βαρδινογιάννης

Κάτια Ζυγούλη, Σάκης Ρουβάς, Μαριάννα και Βαρδής Βαρδινογιάννης

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Αγγελιοφόρος της «ΕΛΠΙΔΑΣ», Σάκης Ρουβάς, στο ρόλο του αφηγητή «ταξίδεψε» τους παρευρισκόμενους πίσω στο χρόνο, στην αρχή της δεκαετίας του 90, όταν ένα «φωτάκι» ελπίδας άναψε για τα παιδιά που έπασχαν από καρκίνο, με την ίδρυση του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ», και κάλεσε τον Διευθυντή της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, κύριο Στέλιο Γραφάκο να απονείμει το Αριστείο «ΕΛΠΙΔΑΣ» στην κυρία Estelle Sotirhos, σύζυγο του τότε Αμερικανού Πρέσβυ στην Ελλάδα, καθώς υπήρξε ιδρυτικό μέλος της «ΕΛΠΙΔΑΣ», μαζί με την κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και την κυρία Ειρήνη Αθανασιάδου. Αριστείο ΕΛΠΙΔΑΣ επίσης απονεμήθηκε σε εκείνους που μίλησαν πρώτοι για την ίδρυση και τη δράση του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ», στους δημοσιογράφους που μετέφεραν τα μηνύματα της «ΕΛΠΙΔΑΣ» στην κοινωνία και δυνάμωσαν τη φωνή της στα πρώτα της βήματα. Στον Ζάχο Χατζηφωτίου και στην αείμνηστη Νατάσσα Δαφέρμου -το βραβείο παρέλαβε η κόρη της Κατερίνα- καθώς και στον ξένο δημοσιογράφο, τον Λόρδο Michel Anders Cavendish, που μέσα από την αρθρογραφία του στον διεθνή Τύπο, συνέβαλε ώστε να γίνει γνωστό το έργο της «ΕΛΠΙΔΑΣ» στην Ευρώπη.

Νίκος Βαρδινογιάννης, Χριστιάννα και George Γουλανδρής

Νίκος Βαρδινογιάννης, Χριστιάννα και George Γουλανδρής

Χριστιάννα Βαρδινογιάννη-Γουλανδρή

Χριστιάννα Βαρδινογιάννη-Γουλανδρή

 

Νίκος και Αλεξία Βαρδινογιάννη

Νίκος και Αλεξία Βαρδινογιάννη

 

Τζίνα Αλιμόνου-Βαρδινογιάννη, Ζέτα Αντσακλή, Αλεξία Αντσακλή-Βαρδινογιάννη

Τζίνα Αλιμόνου-Βαρδινογιάννη, Ζέτα Αντσακλή, Αλεξία Αντσακλή-Βαρδινογιάννη

 

Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Όλγα Κεφαλογιάννη

Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Όλγα Κεφαλογιάννη

Εν συνεχεία η Πρόεδρος του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ», κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, απένειμε Αριστείο «Αλληλεγγύης» στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο για το αξιοθαύμαστο κοινωνικό έργο που επιτελεί και Αριστεία «Διεθνούς Αλληλεγγύης» σε διεθνείς προσωπικότητες που μοιράζονται τα οράματα και τις αξίες που πρεσβεύει η «ΕΛΠΙΔΑ», είναι σύμμαχοι στον αγώνα της και πιστεύουν σε ένα καλύτερο αύριο. Συγκεκριμένα Αριστεία «Διεθνούς Αλληλεγγύης» απονεμήθηκαν στη Μεγάλη Δούκισσα του Λουξεμβούργου Maria Teresa για την συμβολή της στον διαπολιτισμικό διάλογο, στην κυρία Anne-Aymone Giscard d’ Estaing, ιδρύτρια του Ιδρύματος για την Προστασία της Παιδικής Ηλικίας, στον Federico Mayor, πρώην Γενικό Διευθυντή της UNESCO, για τη διάδοση του Πολιτισμού Ειρήνης, στην Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της UNESCO, Kim Phuc Phan Thi για την εκστρατεία της υπέρ των παιδιών – θυμάτωντου πολέμου, στον καρδιοχειρουργό Sir Magdi Yacoub, στον Γάλλο καθηγητή Ογκολογίας David Khayat, στον Τούρκο Πρέσβυ στην Ελλάδα κύριο Kerim Uras, για τη συμβολή του στο πρόγραμμα αδελφοποίησης της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» με νοσοκομεία του εξωτερικού, στον Υπουργό Υγείας της Τουρκίας, κύριο Mehmet Muezzinoglou, για την υπογραφή της συμφωνίας για συνεργασία μεταξύ της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» με παιδιατρικό νοσοκομείο της Άγκυρας, στον Καναδό Πρέσβυ στην Ελλάδα, κύριο Robert Peck, για τη συμβολή του στο πρόγραμμα αδελφοποίησης της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» με το Sick Kids Hospital του Καναδά, στον διάσημο πιανίστα από την Αργεντινή και Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της UNESCO, Miguel Angel Estrella, για τη διάδοση της μουσικής στα παιδιά, στη δική μας μεγάλη καλλιτέχνη Νάνα Μούσχουρη για την προσφορά της στην «ΕΛΠΙΔΑ» και στον γνωστό συνθέτη Jean Michel Jarre.

Νάνα Μούσχουρη, Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Νάνα Μούσχουρη, Μαριάννα Βαρδινογιάννη

 

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη υποδέχεται δύρο "Πρώτες" Κυρίες. Την Γεωργία Σαμαρά...

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη υποδέχεται δύο “Πρώτες” Κυρίες. Την Γεωργία Σαμαρά…

 

Και την Νατάσα Καραμανλή

Και την Νατάσα Καραμανλή

Οι βραβευόμενοι αφού ευχαρίστησαν την κυρία Βαρδινογιάννη για την τιμή που τους κάνει, εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για το σημαντικό έργο της «ΕΛΠΙΔΑΣ» αλλά και για την προσωπικότητά της, που όπως χαρακτηριστικά είπαν αποτελεί «παράδειγμα και πηγή έμπνευσης για όλους μας». Μάλιστα ο καθηγητής David Khayat ανακοίνωσε ότι η «Επιτροπή της Χάρτας των Παρισίων ενάντια στον καρκίνο», το 2014, στις Βερσαλλίες θα βραβεύσει την κυρία Βαρδινογιάννη για την προσφορά της, ενώ ο Jean Michel Jarre ευχήθηκε όλες οι χώρες να αποκτήσουν τη δική τους Μαριάννα!

Dr. David Khayat, Βαρδής Βαρδινογιάννης

Dr. David Khayat, Βαρδής Βαρδινογιάννης

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν επίσης 5 παιδιά – πρωταθλητές ζωής, που όχι μόνο κατάφεραν να νικήσουν τη μάχη ενάντια στον καρκίνο αλλά και να διαπρέψουν με υψηλές επιδόσεις στους τομείς που δραστηριοποιούνται. Τα «Παράσημα ΕΛΠΙΔΑΣ» στα 5 παιδιά, τον Αντώνη Φωτιάδη, τη Χριστίνα Φυτιλή, την Έφη Βλάμη, τον Στέλιο Παπαρδέλα και τη Μαρία Μπούσια, απένειμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κύριος Κάρολος Παπούλιας. Αριστείο «ΕΛΠΙΔΑΣ» απονεμήθηκε και στον κύριο Ζαφείρη Φωτιάδη, τον πατέρα του Αντώνη, που από τότε που ο γυιός του έγινε καλά, στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις την «ΕΛΠΙΔΑ».
Η κορυφαία και πιο συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης ήταν όταν η Έφη Βλάμη, δυο φορές πρωταθλήτρια Ελλάδας στην ξιφασκία πρόσφερε το μετάλλιό της στην κυρία Βαρδινογιάννη, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης, λέγοντάς της ότι «είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω για σας…»

Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Έφη Βλάμη

Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Έφη Βλάμη

error: Content is protected !!