«In Medias Res»: Η Μεταφυσική του Ορατού στη νέα έκθεση του Χρήστου Παλλαντζά, στη Γκαλερί Ευριπίδη!
Με μεγάλη επιτυχία εγκαινιάστηκε η έκθεση «InMediasRes» στην Evripides Art Gallery. Δεξιοτέχνης της παραστατικής ζωγραφικής ο Χρήστος Παλλαντζάς επιστρέφει στη γκαλερί Ευριπίδη με μια νέα σειρά μυσταγωγικών και παράλληλα αποκαλυπτικών τοπιογραφιών που κέρδισαν αποθεωτικέςκριτικές από όσους είδαν την έκθεση από την έναρξη της έως σήμερα. Στα εγκαίνια της έκθεσης έδωσε το παρών πλήθος κόσμου από το χώρο της τέχνης, της πολιτικής, των επιχειρήσεων και της διανόησης.
Ανάμεσα τους ο Α’ αντιπρόεδρος της βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, η Υφυπουργός Υγείας , Ζωή Ράπτη, ο βουλευτής , Βασίλης Υψηλάντης, ο Πρόεδρος της Εθνικής Πινακοθήκης, Απόστολος Μπότσος, ο Δρ. ιστορίας της τέχνης, Θοδωρής Κουτσογιάννης, η Βικτωρία Κέπετζη, Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας, η συγγραφέας και Πρεσβευτής Ε.Τ. , Φωτεινή Τομαή, ο σκηνογράφος -εικαστικός, Θεοδόσης Δαυλός , η ηθοποιός Μαρίνα Ψάλτη, η ηθοποιός Κατερίνα Μαραγκού, ο σχεδιαστής Δημήτρης Ντάσιος οι γλύπτες Γιώργος Χουλιαράς και Κωστής Γεωργίου, οι ζωγράφοι Μιχάλης Μαδένης, Δάφνη Αγγελίδου, Στέφανος Δασκαλάκης, Εριέττα Βορδώνη, Μαρία Φιλοπούλου, Ειρήνη Κανά, Στάθης Βατανίδης, Έλενα Κυρκιλή, Μίλτος Γκολέμας, Παναγιώτης Τούντας, ο τενόρος Νίκος Τσαούσης, η δημοσιογράφος Δέσποινα Σαββοπούλου, ο Τάσος Πράσινος, η Φαίη Αποστολίδου, και πολλοί ακόμα.
Στην πιο δυνατή στιγμή της καριέρας του μέχρι σήμερα, αναδεικνύεται σε δεινό αφηγητή μιας μοναχικής, πολυσήμαντης διαδρομής με πολλά σημεία αναφοράς. Το περιπετειώδες και συναρπαστικό ταξίδι που παρουσιάζεται στην έκθεση ξεκινάει από ένα “Χρέος”, περνάει από δύσβατα ή όχι μονοπάτια (“Passaggio” ) , τον φέρνει μπροστά σε μια μεγάλη “Απόφαση”, αναρωτιέται και μας απευθύνει το ερώτημα “Όλα ή τίποτα” (Nothing , Everything). Περνώντας από πολλά σημεία αναφοράς, (CHECK POINT), ο ζωγράφος μπαίνει στον “Πειρασμό της επανάληψης” για “αμέτρητες επιστροφές” και φτάνει στην “Εξιλέωση”.
Ο θεατής των έργων γίνεται μύστης αυτού του ταξιδιού. Περιδιαβαίνει σε γνώριμους τόπους, σε αγαπημένα αστικά τοπία της Αθήνας , αλλά και σε τόπους μακρινούς, ιερούς , που τον συνδέουν με το μεταφυσικό . Όπως η λίμνη “Τιβεριάδα” και η “Ιεριχώς”.
Τα μυστηριακά τοπία του Παλλαντζά , που κέρδισαν διθυραμβικές κριτικές από το φιλότεχνο κοινό της Αθήνας αλλά και από ειδήμονες της τέχνης , δεν είναι απλή περιγραφή των τοπίων στα οποία περιηγήθηκε. Είναι ένας διαλογισμός γύρω από την ύπαρξη, δοσμένος σε έργα με ποιητική , που κινούνται ανάμεσα στο ορατό και το μεταφυσικό. Ανάμεσα σε αυτό που ζήσαμε , που είδαμε έκθαμβοι με μάτια ορθάνοιχτα και σε αυτό που ποθήσαμε σε αυτό που ονειρευτήκαμε να ζήσουμε, με μάτια ερμητικά κλειστά.
Στους καμβάδες του Χρήστου Παλλαντζά, που τους διαπερνάει ένας ιδιόμορφος ρομαντισμός και ερωτισμός, συναντάμε την ποίηση του Καβάφη , του Εμπειρίκου, του Αναγνωστάκη. Περιγράφει “χρόνο παλιό χωρίς υπόσταση” “μια ήρεμη σιωπή” καλύπτει την ιερή για τον ζωγράφο ώρα της δημιουργίας, και μας φέρνει στο νου τους στίχους του Αναγνωστάκη στο “τοπίο” . Η αναζήτηση της ομορφιάς είναι μια κινητήριος δύναμη, που νοηματοδοτεί τη ζωή, είναι η κινητήριος δύναμη που δίνει λόγο ύπαρξης στην τέχνη.
Αυτή την ομορφιά, αυτή τη μαγεία , είδαν όσοι επισκέφτηκαν την έκθεση «In Medias Res». Μια ομορφιά που δεν είναι εφήμερη ‘έχει διάρκεια και υπάρχει μπροστά στα μάτια μας, μες το μυαλό μας, σαν μια γλυκιά ανάμνηση, σα μια μεγάλη συγκίνηση.
Ο Παλλαντζάς έχει μια μοναδική ικανότητα να χαρτογραφεί την ανθρώπινη ψυχή και να κατανοεί και να μεταφέρει στο έργο του όλο το φως και το σκοτάδι της. Γίνεται έτσι αισθησιακός ποιητής και ζωγράφος μιας ερωτικής και οικουμενικής ουτοπίας.
Πιστός στο στόχο να εξελίσσει την τέχνη του , πάει την παραστατική ζωγραφική σε άλλο επίπεδο και επαναπροσδιορίζει τη σχέση μας μαζί της. Δεν περιορίζεται στην αναπαράσταση των τοπίων. Λειτουργεί ως «σκηνοθέτης» στους πίνακές του και οργανώνει ο ίδιος το θέμα που πραγματεύεται σε έργα με φιλοσοφική υπόσταση. Είναι πραγματικά αποκαλυπτική η ζωγραφική του γιατί σε κάθε έργο υπερβαίνει τον εαυτό του και ταυτόχρονα πετυχαίνει να απεικονίζει το ηρωικό και το δραματικό της ανθρώπινης φύσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την έκθεση In Medias Res επισκέφτηκε ο καθηγητής ιστορίας της τέχνης , στο τμήμα αρχαιολογίας, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δρ. Δημήτρης Παυλόπουλος, ο οποίος ζήτησε να ξεναγηθούν οι φοιτητές του, στα έργα της έκθεσης. Ο Χρήστος Παλλαντζάς ξενάγησε τον Δρ. Παυλόπουλο και τους φοιτητές στα έργα της έκθεσης και απέσπασε πολύ θετικές κριτικές για τη νέα του δουλειά.
Φωτογραφίες: Studio Panoulis