ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Ίδρυμα Θεοφανώ: Επίκεντρο της Ευρώπης έγινε η Θεσσαλονίκη, τιμώντας τους επιστήμονες που μετέτρεψαν τον φόβο σε ελπίδα!

Σε μια υποβλητική Τελετή Απονομής έγινε η βράβευση του ζεύγους επιστημόνων που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό, παρουσία κορυφαίων προσωπικοτήτων της Ευρώπης από τον χώρο της πολιτικής, της διπλωματίας, της δικαιοσύνης, των επιστημών και του πολιτισμού.

Εστιάζοντας στην καίρια θέση της επιστήμης στην κοινωνία και τη συνεισφορά της στο Κοινό Καλό, η απονομή του φετινού Ευρωπαϊκού Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» πραγματοποιήθηκε στο εμβληματικό μνημείο της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη, παρουσία της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.


Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και έκφρασης σεβασμού τιμήθηκε το ζευγάρι που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού, ο δρ. Uğur Şahin και η δρ. Özlem Türeci, οι δυο επιστήμονες που με την αδιάλειπτη προσπάθεια τους να επιλύσουν μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση, οδηγήθηκαν σε μια ανακάλυψη που μετέτρεψε τον φόβο σε ελπίδα όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά σε όλη την Ανθρωπότητα.

κος Uğur Şahin, Βραβευμένος – Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της BioNTech & κα. Özlem Türeci, Βραβευμένη – Συνιδρύτρια και Chief Medical Officer της BioNTech, κ. Albert Bourla, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, κ. Σταύρος Ανδρεάδης, Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ, κα. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Herman Van Rompuy, Πρόεδρος Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ.

Η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναφερόμενη στα χαρακτηριστικά εκείνα των βραβευθέντων που συμβάλλουν στην προαγωγή της επιστημονικής γνώσης, μίλησε για «δύο σπουδαίους ανθρώπους, που μετά τη θριαμβευτική τους επιτυχία έσπευσαν να δηλώσουν ότι τα αποτελέσματα των ερευνών τους ήταν μια νίκη της καινοτομίας, της επιστήμης και της παγκόσμιας συνεργατικής προσπάθειας».

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ, κ. Σταύρος Ανδρεάδης, εξέφρασε το δέος με το οποίο αντικρύζει τους βραβευμένους και ανέφερε ότι «Το έργο τους φέρνει μπροστά μας μια σειρά από σημαντικές αλήθειες με πρώτη τον καίριο ρόλο της επιστήμης για την ευημερία του ανθρώπου. Η ασύλληπτη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος μπορεί και πρέπει να υπηρετεί το κοινό καλό».

Ο Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής, κ. Herman Count Van Rompuy, αναφέρθηκε στο επίτευγμα των βραβευμένων λέγοντας πως «Οι δυο τους έκαναν αυτό που πολλοί από εμάς φιλοδοξούμε να κάνουμε στην κοινωνία: μετέτρεψαν τον φόβο σε ελπίδα», και υπογράμμισε μέσα από το παράδειγμά τους την αναγκαιότητα της συνεργασίας «Δεν μπορούμε να είμαστε ασφαλείς στον κόσμο προτού να είναι όλοι ασφαλείς. Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο, αλλά η πολιτική δεν είναι παγκόσμια. Περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε παγκόσμια συνεργασία αντί για παγκόσμια αντιπαράθεση».

Δρ. Ανδρέας Ανδρεάδης, CEO Ομίλου Επιχειρήσεων Sani/Ikos Group, κ. Ντίνος Τορνιβούκας, Πρόεδρος TOR Hotel Group & κα. Λένα Τορνιβούκα, Διευθύντρια TOR Hotel Group, κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Επικεφαλής Group Corporate & Investment Banking της Τράπεζας Eurobank ΑΕ.

κα. Geertrui Windels & κ. Herman Van Rompuy, Πρόεδρος Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ, κ. Σταύρος Ανδρεάδης, Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ, & κα. Νίκη Ανδρεάδη.

κα. Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου & κ. Μάρκος Παπαγεωργίου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΑΒΙΖ ΑΕ.

κ. Φώτης Παπαδόπουλος & κα. Μαίρη Χατζάκου, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο, η δρ. Özlem Türeci τόνισε τη συνεισφορά πολλών γενεών ερευνητών που συνέβαλαν στην κατανόηση της mRNA τεχνολογίας, ευχαρίστησε την ομάδα της BioNTech για αυτόν τον αγώνα δρόμου προς το εμβόλιο που ονόμασαν Project Lightspeed, αλλά και τον άμεσο συνεργάτη τους Άλμπερτ Μπουρλά με τον οποίο έθεσαν ως κοινό άξονα της συνεργασίας τους την ασφάλεια όλων. Καταλήγοντας είπε πως «η Επιστήμη μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά σε παγκόσμιο επίπεδο. Αλλά ας μην περιμένουμε για το επόμενο παγκόσμιο πρόβλημα, την επόμενη μεγάλη κρίση, για να δημιουργήσουμε την αίσθηση του κατεπείγοντος».

κα. Özlem Türeci, Βραβευμένη – Συνιδρύτρια και Chief Medical Officer της BioNTech.

Ο δρ. Uğur Şahin αναφερόμενος στην τεχνολογία mRNA ως τη νέα επανάσταση στην ιατρική, σημείωσε: «να είμαστε γενναίοι και αισιόδοξοι – τα όρια της εφαρμογής της τεχνολογίας mRNA, είναι τα όρια της βιολογίας. Ο κόσμος βρίσκεται τώρα σε ένα στάδιο όπου η γνώση της βιολογίας και της ασθένειας εξελίσσεται δραματικά. […] Ας κατανοήσουμε την ιστορική μας ευθύνη και ας σκεφτούμε σε παγκόσμιο επίπεδο. […] Είμαστε ευγνώμονες που είμαστε σήμερα εδώ, και ανυπομονούμε να συμβάλουμε σε ένα καλύτερο αύριο – μαζί με έμπιστους συνεργάτες από τους τομείς της επιστήμης, της οικονομία και της πολιτικής».

κ. Νίκος Ευθυμιάδης, Μέλος Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ – Πρόεδρος του Ομίλου Αγροτεχνολογίας Ευθυμιάδη, κα. Λένα Τορνιβούκα, Διευθύντρια TOR Hotel Group, κα. Σόνια Γεροβασιλείου & κ. Ευάγγελος Γεροβασιλείου, Μέλος Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ – Κτήμα Γεροβασιλείου.

κα. Μαρία Βασδέκη & κ. Βασίλειος Καφάτος, Partner (Εταίρος) της Deloitte.

κ. Δημήτρης Καλλιτσάντσης & κα. Μάγδα Καλλιτσάντση.

κ. Ευάγγελος Γεροβασιλείου, Μέλος Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ – Κτήμα Γεροβασιλείου & κα. Σόνια Γεροβασιλείου, κ. Γιάννης Μπουτάρης, Πρόεδρος της ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ ΑΕ & κα. Ida Angel.

κ. Γιώργος Πρεβελάκης, Μέλος Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ – Επίτιμος Καθηγητής του Paris-Sorbonne University & κα. Μαρία Πρεβελάκη, κ. Σταύρος Ανδρεάδης, Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ & κα. Νίκη Ανδρεάδη.

. κα. Άρτεμις Κωνσταντινίδη & κ. Βάσος Κωνσταντινίδης, Μέλος του Ιδρύματος Θεοφανώ – Διευθύνων Σύμβουλος της INART.

κ. Γιώργος Ντάβλας, κα Νίκη Ανδρεάδη & κ. Σταύρος Ανδρεάδης, Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με έναν ιδιαίτερα συμβολικό τρόπο από την πρώτη παρουσίαση του διεθνούς καινοτόμου Εκπαιδευτικού Προγράμματος MakeMusiCovit!, σε μια πρωτότυπη υβριδική συναυλία πανευρωπαϊκής μουσικής συνεργασίας, που σχεδιάστηκε εν μέσω πανδημίας υπό τη διεύθυνση του Γιώργου-Εμμανουήλ Λαζαρίδη (συνθέτη) και της Safira Antzus Ramos (μαέστρου). Παράλληλα με το μουσικό έργο και μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας και της τεχνικής του projection mapping, παρουσιάστηκαν σε τρεις μεγάλες κόγχες του μνημείου εικόνες από τα μοναδικά ψηφιδωτά της Ροτόντας.

Τη βράβευση τίμησαν με την παρουσία τους κορυφαίες προσωπικότητες από την Ευρώπη, όπως η Mary McAleese, π. Πρόεδρος της Ιρλανδίας, η Tarja Halonen, π. Πρόεδρος της Φινλανδίας, η Rita Süssmuth, π. Πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής, σε αυτήν παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, ενώ την παρουσίαση της τελετής απονομής έκανε ο δημοσιογράφος και Διευθυντής της εφημερίδας Καθημερινή, Αλέξης Παπαχελάς.

It’s good to know: Το Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» θα απονέμεται κάθε χρόνο από το ομώνυμο Ίδρυμα Θεοφανώ-Theophano Foundation, ως διάκριση και χωρίς χρηματικό αντίτιμο, μέσα από μια διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων από τα δυο βασικά όργανα του Ιδρύματος: τη Συμβουλευτική και τη Διοικούσα Επιτροπή.

error: Content is protected !!