ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Ίχνη της θάλασσας για τον Οίκο Hermes, από την Αλεξάνδρα Κεχαγιόγλου

«Εύχομαι να ’ναι μακρύς ο δρόμος…» Ιθάκη, Κ.Π. Καβάφης

Η συνεργασία της Αλεξάνδρας Κεχαγιόγλου με τον οίκο Hermès της Αθήνας προμηνύει την Άνοιξη του 2016 και σίγουρα δεν είναι τυχαία. Απόγονος Ελλήνων μεταναστών, η καλλιτέχνις ανακαλεί λόγια του σπουδαίου Αλεξανδρινού ποιητή Καβάφη, αφήνεται να εμπνευστεί και αρχίζει τον νόστο, το ποθητό ταξίδι της για την Ελλάδα, τη δική της Ιθάκη, με την ευχή «ο δρόμος να ’ναι μακρύς».

ΠΟΛΥΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ

ΠΟΛΥΣ ΙΩΑΝΝΟΥ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ

Από τις 17 Μαΐου η ιδέα μέσα από την οποία η Κεχαγιόγλου τοποθετείται καλλιτεχνικά μεταμορφώνει, κοσμεί και βρίσκει καταφύγιο στην, ανοιξιάτικη πια, βιτρίνα του οίκου Hermès.

hr1b

hr1c

Γεννημένη από οικογένεια δημιουργών χαλιών, που μετέφεραν την παραδοσιακή υφαντική τέχνη στην Αργεντινή, η καλλιτέχνις διατηρούσε ανέκαθεν μια βαθιά και εξαιρετικά δυνατή σχέση με τη φύση. Αυτή η σχέση την όπλισε με αποφασιστικότητα να υφάνει όσο περισσότερα τοπία μπορεί, με στόχο να αποτρέψει με αυτόν τον τρόπο τον αφανισμό του φυσικού κόσμου. Η Αλεξάνδρα Κεχαγιόγλου υφαίνει τις ύλες της δημιουργώντας, με ένα ειδικό πιστόλι, υφαντές φούντες πάνω σε μεγάλες υφασμένες επιφάνειες, προσφέροντας τελικά αυτό το απόλυτο έργο τέχνης. Εναρμονισμένη με το καθάριο μπλε της Ελλάδας, μεταφέρει της δική της Ιθάκη στη βιτρίνα του Hermès. Έναν παράδεισο ελληνικού νησιού. Χωρίς αμφιβολία, ένας ονειρικός προορισμός…

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΠΑΝΑΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΛΕΝΑ ΣΥΡΑΚΑ , ΜΑΡΙΝΑ ΒΕΡΝΙΚΟΥ

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΠΑΝΑΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΛΕΝΑ ΣΥΡΑΚΑ , ΜΑΡΙΝΑ ΒΕΡΝΙΚΟΥ

 ΜΑΡΙΝΑ ΒΕΡΝΙΚΟΥ

ΜΑΡΙΝΑ ΒΕΡΝΙΚΟΥ

Στην αρχή, ο απάνεμος, προστατευμένος κόλπος, γεμάτος ροζ και μπεζ βότσαλα, ένας τόπος μαγικός. Παρθένα ομορφιά, η επιτομή της γαλήνης. Τα λιγοστά Hermès αντικείμενα που διακριτικά παραμένουν στη βιτρίνα αποτυπώνουν με σαφήνεια τα απολύτως απαραίτητα πράγματα που χρειάζεται ένας απαιτητικός ταξιδιώτης που αναζητά τη μοναξιά και την ηρεμία του μυαλού: μια πετσέτα, μια τσάντα, ένα ζευγάρι παπούτσια

ΣΟΦΙΑ ΧΑΤΖΙΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ANNA VON TYPINKSI FRANCESCA DI GARROBIO BLANDINE BUSTORF DORIA

ΣΟΦΗ ΧΑΤΖΙΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ANNA VON TYPINKSI, FRANCESCA DI GARROBIO, BLANDINE BUSTORF DORIA

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΦΗ ΕΛΛΗΝΑ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΦΗ ΕΛΛΗΝΑ

ΣΟΦΗ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΘΟΔΩΡΗΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ

ΣΟΦΗ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΘΟΔΩΡΗΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ

Ίχνη που έμειναν πίσω αποτελούν τη μόνη απόδειξη της εισβολής των ανθρώπων. Λίγο μετά, ως απόρροια της εικόνας, γεννιέται η σκέψη στον επισκέπτη για το πώς ο άνθρωπος βιώνει πια τη φύση, πώς τοποθετείται μέσα της, ακατάστατα, χωρίς σεβασμό, γεμίζοντάς τη με το περιττό, αλλοιώνοντας την παρθένα και ολοκάθαρη υπόστασή της.

ΜΙΜΙΚΑ ΚΟΛΟΤΟΥΡΑ

ΜΙΜΙΚΑ ΚΟΛΟΤΟΥΡΑ

ΜΑΙΡΗ ΦΙΞ, ΕΙΡΗΝΗ ΝΤΑΪΦΑ

ΜΑΙΡΗ ΦΙΞ, ΕΙΡΗΝΗ ΝΤΑΪΦΑ

«Φτιάχνω χαλιά για να απαθανατίσω κομμάτια γης» δηλώνει με ενθουσιασμό η Κεχαγιόγλου. «Υφαίνω με αυτή την τεχνοτροπία τοπία γιατί απλά είμαι ερωτευμένη μαζί τους. Και αυτή την αγάπη θέλω να μεταδώσω».

QUIETERIA FURNARI, RAFA KLIEN

QUIETERIA FURNARI, RAFA KLIEN

 ΕΦΗ ΦΑΛΙΔΑ ΧΡΗΣΤΟΣ ΙΕΡΕΙΔΗΣ ΜΑΡΙΖΑ ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡΗ

ΕΦΗ ΦΑΛΙΔΑ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΙΕΡΕΙΔΗΣ, ΜΑΡΙΖΑ ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡΗ

ANNA VON TYPINSKI JOSE GARCIA HUIDOBRO ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ ΛΑΚΗΣ ΓΑΒΑΛΑΣ

ANNA VON TYPINSKI, JOSE GARCIA HUIDOBRO, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ, ΛΑΚΗΣ ΓΑΒΑΛΑΣ

FRANCESCA DI GARROBIO ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΠΑΝΑΣ ΕΛΕΝΑ ΣΥΡΑΚΑ

FRANCESCA DI GARROBIO, ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΠΑΝΑΣ, ΕΛΕΝΑ ΣΥΡΑΚΑ

ΚΙΜΩΝ ΦΡΑΓΚΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΝΤΟΣ

ΚΙΜΩΝ ΦΡΑΓΚΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΝΤΟΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΞΩΝΗΣ ΕΛΕΝΗ ΚΟΛΛΙΑ ΜΑΡΚΟΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ ΦΑΝΗΣ ΣΠΗΛΙΟΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΞΩΝΗΣ, ΕΛΕΝΗ ΚΟΛΛΙΑ, ΜΑΡΚΟΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ, ΦΑΝΗΣ ΣΠΗΛΙΟΤΟΠΟΥΛΟΣ

Στο τέλος, η καλλιτέχνις σε προσκαλεί να σταθείς για λίγο, να πάρεις μιαν ανάσα και να βυθιστείς στη σιωπή. Ακριβώς τη στιγμή εκείνη σου φανερώνεται η Ιθάκη. Σε μια βόλτα στους πολύβουους δρόμους Βουκουρεστίου και Σταδίου περαστικοί παρασύρονται να… καταγράψουν τη δική τους Ιθάκη. Όπως λέει η Κεχαγιόγλου, «Με γοητεύει η σκέψη ότι τα χαλιά μου είναι μια καταγραφή της ζωής στο πέρασμά της». Η διαρκής αναζήτηση του οίκου Hermès, να αφηγείται τους μύθους του μέσα από ανεξάντλητες δημιουργικές προσεγγίσεις, αποτυπώνεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, κυριαρχώντας εδώ, στη μικρογραφία αυτής της βιτρίνας.

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

error: Content is protected !!