ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

“Η Θάλασσα παντού”-Ο Παύλος Σάμιος στο Μουσείο της Ύδρας…

Να σ’ αγναντεύω, θάλασσα, να μη χορταίνω,
απ’ το βουνό ψηλά
στρωτήν και καταγάλανη και μέσα να πλουταίνω
απ’ τα μαλάματά* σου τα πολλά.
Κώστας Βάρναλης

Αν και στο έργο του η θάλασσα έχει περίοπτη και σταθερή θέση, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που ο Παύλος Σάμιος την κάνει πρωταγωνίστρια στη νέα του έκθεση που, κάτω από τον εύγλωττο τίτλο «Η θάλασσα παντού», που εγκαινιάζεται στο Ιστορικό Αρχείο και Μουσείο Ύδρας στις 13 Ιουνίου

pa4

Πράγματι η θάλασσα είναι πανταχού παρούσα στο έργο του διακεκριμένου Έλληνα ζωγράφου, ο οποίος και λόγω της νησιωτικής καταγωγής του, αλλά και λόγω των πολλαπλών θαλασσινών προορισμών που έχει διασχίσει την έχει στην καρδιά του.

pa1
«Η θάλασσα εμπεριέχεται στη ζωή όλων μας», σημειώνει ο Παύλος Σάμιος και επισημαίνει ότι το υγρό στοιχείο έκανε αισθητή την παρουσία του στη δουλειά του από την πρώτη περίοδο δημιουργίας του ως σήμερα. Τα κομμάτια της θάλασσας είναι πολύ συχνά στο έργο του Παύλου Σάμιου, ο οποίος συνηθίζει να βάζει θαλασσινό φόντο, ή περίγραμμα στα έργα του.

pa2

Δεν είναι ότι ζωγραφίζει τη θάλασσα, αλλά ότι δεν μπορεί να μην την ζωγραφίζει δίνοντας της χώρο στην έμπνευση του. Το θαλασσινό στοιχείο, περασμένο στο βλέμμα του, στις εμπειρίες, μα πιο πολύ στην ψυχή του, λειτουργεί ως η απαραίτητη ανάσα στο κύριο θέμα της δουλειάς του. Έτσι ακόμα και όταν επιδίδεται στα αγαπημένα του θέματα, όταν ζωγραφίζει γυναίκες, νεκρές φύσεις, καφενεία, ζευγάρια, νυχτερινά τοπία, εσωτερικά σπιτιών, υπάρχει πάντα ένα ανοικτό παράθυρο σ’ ένα κομμάτι θάλασσας…

pa3

pa5
Ακόμα και στις Αφροδίτες του, τέσσερις από τις οποίες συμπεριλαμβάνονται στα έργα της παρούσας έκθεσης στο Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας, η θάλασσα είναι παρούσα, ακόμα και όταν δεν είναι.

pa6

 

Κατά τα άλλα η έκθεση περιλαμβάνει αφαιρετικές περιηγήσεις σε νησιά, μνήμες διακοπών, τις υπέροχες γυναίκες και τους δράκους του Παύλου Σάμιου, αλλά και τα νωχελικά καφενεία του και τις νεκρές φύσεις του, εκεί όπου μια φέτα καρπούζι γίνεται τόσο θελκτική μαζί με τα προκλητικά να τα δοκιμάσεις σταφύλια και άλλα φρούτα του.
Σε όλα τα έργα η θάλασσα είναι ήρεμη, γαλήνια, σαν αγκαλιά ανοιχτή που κλείνει μέσα της το έργο του Παύλου Σάμιου. Μια γοητευτική κατάδυση στη «θαλασσινή» πλευρά της ψυχής μας, που μας οδηγεί σε μια ανάδυση στο φως.

pa7
Να σημειώσουμε ότι πολλά από τα έργα της έκθεσης ανήκουν στην ιδιωτική συλλογή του ίδιου του καλλιτέχνη και εκτίθενται για πρώτη φορά.
Διάρκεια έκθεσης 13 Ιουνίου ως 31 Ιουλίου 2015.

error: Content is protected !!