ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Οι ρόλοι της Σύγχρονης “Superwoman”!

«Μια γυναίκα είναι πολλές φορές σαν μια σακούλα τσάι – δεν μπορείς να πεις πόσο δυνατή είναι μέχρι να την βάλεις στο ζεστό νερό…. άλλες διαλύονται, άλλες μετατρέπονται σε κάτι μοναδικό & υπέροχο…! » Ελέανορ Ρούσβελτ

Τζίνα Θανοπούλου

Τζίνα Θανοπούλου

Την περασμένη εβδομάδα, ξεκλέψαμε μία ώρα με την φίλη μου την Τζίνα Θανοπούλου, για να πιούμε παρέα ένα ποτό. Ένα μόλις ποτό, μία ώρα με το ρολόι, που “κλέφτηκε” από πολλές άλλες υποχρεώσεις, ενώ για να την εξασφαλίσουμε και αυτή, δώσαμε αγώνα δρόμου.
Η Τζίνα, είναι Συμβουλευτική Ψυχολόγος & Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, και πέρα από την high profile προσωπικότητα της που απολαμβάνω με την ψυχή μου, κάθε συνάντηση μας, μου χαρίζει απίστευτο food for thought… Τα θέματα πέφτουν το ένα μετά το άλλο στο τραπέζι, θέματα που αφορούν τις οικογένειες μας, τη συζυγική ή τη μητρική μας σχέση, τις καριέρες μας, τις φιλίες μας, τους χιλιάδες ρόλους που καλούμαστε να αναπεξέλθουμε, κάποιες φορές τα καταφέρνουμε, άλλες όχι…Και τι δεν λέμε κάθε φορά που κατορθώνουμε να συναντηθούμε…Καμιά φορά της λέω να ηχογραφήσω τις συζητήσεις-αναζητήσεις μας, και να τα καταγράψω όλα σε αυτές εδώ τις σελίδες… Και η Τζίνα, ξεσπάει στο γνωστό βροντερό της γέλιο, που μας ακούν και όλα τα διπλανά τραπέζια, που τα παρασύρει και αυτά, που έχουν τις δικές ερωτήσεις που ζητάνε διακαώς απαντήσεις …
Και έτσι, αντί της ηχογράφησης, μου έστειλε ένα από τα απολαυστικά άρθρα της, ναι από αυτά που ρουφιούνται σαν σφηνάκι– και θέμα του έχει -τι άλλο;- τους Ρόλους της Σύγχρονης Superwoman…

Απολαύστε την…

Στην σύγχρονη κοινωνία μας βιώνουμε συχνά την εικόνα της «εγκλωβισμένης» γυναίκας, παγιδευμένης στους πολλαπλούς ρόλους και ευθύνες της ζωής. Η σύγχρονη γυναίκα πρέπει να επιβιώσει και να αντιμετωπίσει προκλήσεις και να ανταπεξέλθει σε πολλούς ρόλους με επιτυχία.

14c045427c4ca667c037d716f057715c

ΟΙ ΡΟΛΟΙ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ «SUPERWOMAN»
Μορφωμένη, αλλά όχι παραπάνω από τον άντρα της, ώστε να τον υποτιμά.
Δυναμική, ανεξάρτητη, επιτυχημένη επαγγελματίας με καριέρα και καλές αποδοχές, αλλά όχι πoλύ «επικίνδυνη».
Κοινωνικά αποδεκτή, ελκυστική, αλλά όχι σε βαθμό που να «προκαλεί ώστε να παρεξηγηθεί».
Γλυκιά, με κατανόηση, υποστηρικτική σύντροφος, αλλά όχι υποτονική.
Αφοσιωμένη μητέρα, αλλά όχι «καταπιεστική» & «θυματοποιημένη» .
Καλή φίλη με κατανόηση, αλλά όχι παρεμβατική.
Υποστηρικτική συνάδελφος, αλλά όχι ανταγωνιστική.
Πάντα υγιής, με γυμνασμένο σώμα, φρέσκο πρόσωπο και κομψό στυλ, αλλά χωρίς υπερβολές.
Καλή, αισιόδοξη διάθεση, ώστε να “ανεβάζει” ψυχολογικά τους άλλους αλλά ταυτόχρονα να κρύβει τις δυσκολίες βάζοντας «μάσκα».
Καλή οικοδέσποινα, μαγείρισσα, περιποιητική αλλά όχι η «καλή νοικοκυρούλα».
Δυναμική, ενημερωμένη πολίτης, με άποψη, αλλά όχι ισχυρογνώμων.

938e6f1f8ad8c072b90778a21be8ce2a
Άρα βλέπουμε ότι από την σύγχρονη γυναίκα απαιτείται να ανταποκρίνεται τέλεια σε πολλαπλούς ρόλους, υποχρεώσεις και να φορά «πολλά καπέλα» («social psychological hats»).
Αυτή η συνεχής προσπάθεια να ανταποκριθεί με επιτυχία σε όλους αυτούς τους ρόλους δημιουργεί τον κίνδυνο να αναπτυχθεί το σύνδρομο της «Τελειομανίας» («Perfectrionistic Syndrome»). Το σύνδρομο της Τέλειας γυναίκας.
Τι θα γίνει όμως αν δεν ανταποκριθεί σε όλους αυτούς τους ρόλους; Τι γνώμη θα έχουν οι άλλοι γι’ αυτήν και ιδιαίτερα η ίδια για τον εαυτό της;
Πολύ συχνά βλέπουμε, ειδικά εμείς που δουλεύουμε στο χώρο της ψυχικής υγείας, γυναίκες ικανές που νιώθουν παγιδευμένες, εγκλωβισμένες στις απαιτήσεις των πολλαπλών τους ρόλων με αποτέλεσμα να αναπτύσσουν συμπτώματα και διαταραχές:
Ψυχοσωματικά συμπτώματα και προβλήματα υγείας (κρίσεις άγχους & πανικού, γυναικολογικά, ορμονολογικά, νευρολογικά προβλήματα, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης κλπ.)
Διατροφικές διαταραχές Βουλιμία ή ανορεξία ή/& συνδυασμό.
Περιόδους έντονης κατάθλιψης που εκδηλώνεται είτε καταπιεσμένη ή με εξάρσεις θυμού και ξέσπασμα νεύρων.
Δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις με την οικογένεια, τους συνεργάτες κλπ. Οι δυσκολίες μπορούν να ξεκινήσουν σαν διαφωνίες και να εξελιχθούν σε ψυχολογική, σωματική βία και εκφοβισμό.
Υιοθέτηση «κοινωνικής μάσκας», ότι όλα είναι υπό έλεγχο. Πίσω από την οποία η γυναίκα μπορεί να υποφέρει σιωπηλά.
Όποιες και να είναι οι αιτίες, το γεγονός είναι ότι σήμερα συναντάμε το φαινόμενο της υπεραπασχολημένης γυναίκας που αγωνίζεται να ανταποκριθεί σε πολλαπλούς ρόλους. Θεωρητικά αυτή η προσπάθεια είναι θετική, θεμιτή και αξιοθαύμαστη αλλά πρακτικά και ουσιαστικά την έχει εγκλωβίσει και οδηγήσει σε αδιέξοδο. Γι’ αυτό και πολλές ικανές, δυναμικές γυναίκες σήμερα βιώνουν εγκλωβισμό, καταπίεση του αληθινού χαρακτήρα τους & αληθινών αναγκών τους.
Μήπως, λοιπόν, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου η γυναίκα να βγει από αυτό τον απαιτητικό ρόλο, που της εγκλωβίζει την ψυχή, την ύπαρξη και τη γυναικεία της φύση και την έχει αποσυντονίσει; Μήπως ήρθε η ώρα να επαναπροσδιορίσει και επανατοποθετήσει ποια είναι και τι θέλει ουσιαστικά;

beacee072500957b3e705b08bc3dc209
Γι’αυτόν τον επαναπροσδιορισμό η γυναίκα μπορεί να βοηθηθεί από σύμβουλο ψυχολόγο που θα σταθεί δίπλα της σαν συνοδοιπόρος, που θα την βοηθήσει να ανακαλύψει την αλήθεια που έχει μέσα της και να επανακαθορίσει τις ανάγκες της.
Η συμβουλευτική με έναν ψυχολόγο που εμπιστεύεται μπορεί να τη βοηθήσει σε πολλούς τομείς:
Να τη βοηθήσει να παρατηρήσει όλους τους ρόλους στους οποίους προσπαθεί να ανταποκριθεί.
Να αποδεχτεί και να επιλέξει ποιοι από αυτούς είναι σημαντικοί και ρεαλιστικοί.
Να τοποθετήσει προτεραιότητες ποιους να κρατήσει σύμφωνα με τις αξίες και ανάγκες της.
Να βάλει τάξη στη ζωή της και να κάνει καλή διαχείριση του χρόνου και της ενέργειας.
Με τη βοήθεια της συμβουλευτικής δουλειάς η γυναίκα θα αρχίσει μία ουσιαστική διαδικασία Αυτογνωσίας, όπου θα ανακαλύψει τον Αληθινό Εαυτό της, τις ικανότητες και ανάγκες της και θα ενδυναμωθεί. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να επαναπροσδιορίσει τους ρόλους, τις αξίες, την ίδια της τη ζωή ώστε να γίνει ένα πιο συνειδητοποιημένο, ισορροπημένο και ευτυχισμένο άτομο.
Thank you Ginaki! Ανυπομονώ για τη συνέχεια…

error: Content is protected !!