ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Η Ψυχοθεραπεύτρια & Συγγραφέας Λένα Καραμαλή μας μυεί στην Τέχνη της Ευτυχισμένης Ζωής!

Ευτυχία, ευδαιμονία, ευζωία. Τί όμορφες λέξεις! Πώς θα μπορούσαν όμως να γίνουν πράξη στον σύγχρονο τρόπο ζωής, ο οποίος διαρκώς προβάλλει εμπόδια στο δρόμο μας προς τη χαρά;

Η Λένα Καραμαλή, με σπουδές στην Ψυχολογία και την Κοινωνιολογία και εμπειρία στην Ομαδική και Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία, τη Νευροεπιστήμη και την Ψυχολογεία της Ευζωίας, προσφέρει στην HuffPost τα κλειδιά της ευτυχίας. Πώς θα απαλλαγούμε από τα τοξικά συναισθήματα; Πώς θα καλλιεργήσουμε μέσα μας συναισθήματα που θα ενισχύσουν τις σχέσεις μας με τον εαυτό και τους γύρω μας; Και ακόμη, πώς θα αποδεχθούμε το γεγονός ότι ο χρόνος κυλά, ώστε να τον βοηθήσουμε να μας ευνοήσει πνευματικά και σωματικά;

Λεζάντα: H συγγραφέας του «Θέλω να είμαι καλά», Λένα Καραμαλή.

Μαζί με την ψυχοθεραπεύτρια Λένα Καραμαλή θα διασχίσουμε αυτά, καθώς και πολλά επιπλέον βήματα που θα μας φέρουν πιο κοντά στην ευτυχία.
Αν επιθυμούμε να επιτύχουμε τον στόχο μας ακόμα πιο σύντομα, δεν έχουμε παρά να διαβάσουμε το βιβλίο της Λένας Καραμαλή, «Θέλω να είμαι καλά» και να παρευρεθούμε στο τρίμερο σεμινάριο, με θέμα την ευτυχία και την προσωπική ανάπτυξη που θα λάβει χώρα στο ξενοδοχείο «ΣΠΕΤΣΕΣ», από τις 27 έως και τις 30 Οκτωβρίου.


– Κυρία Καραμαλή, πώς θα βοηθήσουμε τον εαυτό μας να ανταπεξέλθει στο σύγχρονο τρόπο ζωής, που είναι τόσο απαιτητικός και αγχώδης;
Ένας τρόπος να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να ευτυχήσει, παρά τον τόσο απαιτητικό τρόπο ζωής, θα ήταν να αρχίσουμε να καλλιεργούμε την αυτοσυμπόνια. Να αγαπήσουμε περισσότερο τον εαυτό μας και να του συμπεριφερθούμε με πραγματική στοργή. Να τον φροντίζουμε και να τον στηρίζουμε. Να πάψουμε να στεκόμαστε απέναντί του ως κριτές και να σταθούμε πλάι του ως φίλοι.
Είναι σημαντικό να θυμίζουμε στον εαυτό μας ότι δεν είμαστε τέλειοι, αλλά είμαστε αρκετοί, χωρίς να είμαστε σκληροί μαζί του. Όταν περιβάλλουμε τον εαυτό μας με αγάπη, ουσιαστικά κάνουμε μια επένδυση, την οποία θα εξαργυρώσουμε στο μέλλον. Η συμπόνια προς τον εαυτό μας, συμβάλλει στην απελευθέρωσή μας από αυτοκαταστροφικές συνήθειες, Επιπλέον, κάνουμε τον εαυτό μας σύμμαχό στην αναζήτηση της ισορροπίας, με καλή διατροφή, σωματική άσκηση, ποιοτικό ύπνο και ως εκ τούτου πιο θετικές σκέψεις.
Η αυτοσυμπόνια δεν είναι τίποτε άλλο πέρα από υγιής αυτοσυντήρηση, αυτοπροστασία και αυτοσεβασμός. Όταν αγαπάμε τον εαυτό μας αρκετά, τότε έχουμε κατακτήσει την εσωτερική ελευθέρια που μας επιτρέπει γίνουμε επιτέλους χαρούμενοι.

– Η απαλλαγή από τα τοξικά συναισθήματα εξαρτάται κυρίως από εμάς ή από τις εξωτερικές συνθήκες; Κι αν εξαρτάται από εμάς ποιοι είναι οι κυρίαρχοι τρόποι για να το πετύχουμε;
Η ευτυχία είναι επιλογή. Είναι εσωτερική υπόθεση και δεν εξαρτάται από εξωτερικούς παράγοντες. Όλους τους ανθρώπους τους απασχολούν προβλήματα και αρνητικά συναισθήματα. Η διαφορά βρίσκεται στο πώς αντιλαμβανόμαστε τις καταστάσεις, δηλαδή στις διαστάσεις που δίνει ο καθένας μας στο πρόβλημα, αλλά και στον τρόπο που το διαχειρίζεται.
Ο νους μας έχει την προδιάθεση να στρέφει την προσοχή του σε κάθε τι το αρνητικό. Διαρκώς ψάχνει τα προβλήματα και τις ελλείψεις. Πίσω από όλα αυτά κρύβεται ο φόβος μήπως μας προκύψει κάτι. Ο εγκέφαλός μας δεν λειτουργεί με αυτό τον τρόπο απλώς επειδή έχει κάποια διαστροφή, αλλά γιατί επιδιώκει πάντα να μας σώζει και να μας προειδοποιεί. Mε άλλα λόγια, το μυαλό μας εκτελεί χρέη σωματοφύλακα.
Κι όμως, όλα τα συναισθήματα, ακόμα και τα αρνητικά, έχουν την χρησιμότητα τους. Προσπαθούν δηλαδή να μας πουν κάτι, να μας μεταδώσουν κάποιο σημαντικό μήνυμα. Ενδεχομένως το μήνυμα είναι ότι χρειάζεται να αλλάξουμε ορισμένα πράγματα.
Ωστόσο, όταν η σκέψη μας είναι διαρκώς αρνητική, χωρίς στο ενδιάμεσο να μεσολαβούν διαστήματα καλής διάθεσης, και όταν όλα μας τα συναισθήματα περιστρέφονται γύρω από τη δυσφορία, τότε σταδιακά γίνονται τοξικά. Σε αυτή τη φάση ελλοχεύει ο κίνδυνος να χάσουμε την ισορροπία μας, καθώς δεν προσφέρουμε στον οργανισμό μας το περιθώριο να συνέλθει. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να μην λειτουργούμε με έναν υγιή τρόπο και συχνά να αρρωσταίνουμε.
Μπορούμε να το φανταστούμε σαν να φοράμε συνεχώς μαύρα γυαλιά. Δεν είναι γεγονός ότι θα χάναμε την ομορφιά της ζωής, των ανθρώπων και των πράγματων γενικότερα;

Το κλειδί προκειμένου να να απαλλαγούμε από τα τοξικά συναισθήματα είναι η ευγνωμοσύνη. Ό,τι και να μας συμβεί, ευχάριστο ή δυσάρεστο, μετά από λίγο καιρό το συνηθίζουμε και πλέον δεν μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση. Το θεωρούμε δεδομένο. Ό,τι και αν κατορθώσουμε να αποκτήσουμε, πάντα θα ψάχνουμε για το επόμενο, το καινούργιο.
Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Ωστόσο, με αυτό τον τρόπο η ευτυχία και η χαρά μας διαρκεί τόσο λίγο, ενώ στερούμαστε και το ουσιώδες, το πιο πολύτιμο λάφυρο για όλα όσα έχουμε καταφέρει.
Γιατί πρέπει οπωσδήποτε να μας συμβεί πρώτα κάτι κακό ή να στερηθούμε πράγματα για να συνειδητοποιήσουμε ότι χάσαμε κάτι πολύτιμο; Σημασία έχει να αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα που είναι πολύτιμα στη ζωή μας και να τα φροντίζουμε, αφιερώνοντάς τους την σημασία και το νόημα που τους αξίζει.

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε;
Ας εκπαιδεύσουμε την προσοχή μας να εστιάζει στην φωτεινή πλευρά. Αντί να προσπαθούμε να απαντήσουμε τί δεν μας αρέσει, ας αναρωτηθούμε τί μας αρέσει, τί είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε.
Αντί για τα προβλήματα, μετράμε τις ευλογίες μας, και εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας. Η ευγνωμοσύνη είναι ένα συναίσθημα που μας πλημμυρίζει, παραμερίζοντας τα αρνητικά και τοξικά συναισθήματα. Αρχίζουμε να εντοπίζουμε τα καλά στη ζωή μας, ή μάλλον να τα ανακαλύπτουμε και πάλι από την αρχή, να βλέπουμε και να εκτιμάμε με μια διαφορετική οπτική όλα αυτά που έχουμε γύρω μας και που σε μεγάλο βαθμό τα θεωρούμε δεδομένα.

Έτσι, σιγά-σιγά μυούμαστε στην περίφημη θετική σκέψη, και παρατηρούμε τη διάθεση μας να αλλάζει, καθώς πλέον αναγνωρίζουμε το καλό, την ομορφιά, τις δυνατότητες, τις αξίες, το νόημα.

– Το νέο βιβλίο σας «Θέλω να είμαι καλά» επιδιώκει να καλλιεργήσει μέσα μας συναισθήματα όπως η ενσυναίσθηση, η συμπόνια, η καλοσύνη, η ευγνωμοσύνη, η αγάπη. Σε ποιο θα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα και γιατί;
Είναι χρήσιμο να αρχίσουμε συνειδητά να επιχορηγούμε περισσότερο τα θετικά μας συναισθήματα. Γιατί; Επειδή είναι θεραπευτικά, αναζωογονούν τον οργανισμό μας, ευνοούν την καλή υγεία, γεμίζουν τις μπαταρίες μας με ενέργεια, και διαμορφώνουν καλύτερες σχέσεις με τους γύρω μας.
Όλα τα συναισθήματα που έχουν μέσα τους αγάπη, είναι το αντίδοτο για τον φόβο και το στρες που γεννιέται μέσα απ′ αυτόν. Όσες στιγμές αγάπης και πραγματικής σύνδεσης απολαμβάνουμε με τους γύρω μας μέσα στην καθημερινότητα μας, είναι βάλσαμο. Όσο περισσότερο χώρο καταλαμβάνει στην ζωή μας η αγάπη τόσο λιγότερο χώρο βρίσκει ο φόβος για να φωλιάσει. Όσο εξαλείφεται ο φόβος, τόσο πιο απλόχερα μας προσφέρεται η δυνατότητα να τολμάμε, να παίρνουμε ρίσκα, να χτίζουμε μια καλύτερη σχέση με τους γύρω μας, να είμαστε πιο διαλλακτικοί και δημιουργικοί.
Κάθε φορά που βιώνουμε όλα αυτά τα ευχάριστα συναισθήματα, οι ορμόνες στο σώμα μας μεταβάλλονται, το στρες περιορίζεται, αποκλείοντας τις πιθανότητες του άγχους να εξελιχθεί σε κάτι χρόνιο. Με αυτό τον τρόπο ο οργανισμός μας παίρνει τον χρόνο του, προκειμένου να επανακτήσει την ισορροπία του, το ανοσοποιητικό μας λειτουργεί καλύτερα και γινόμαστε ολοένα πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένοι.

Η Ψυχοθεραπεύτρια & Συγγραφέας Λένα Καραμαλή μας μυεί στην Τέχνη της Ευτυχισμένης Ζωής!

– Η διαδικασία της γήρανσης έχει να κάνει μόνο με το πέρασμα του χρόνου; Τί είναι αυτό που μας κάνει να γερνάμε με διαφορετικούς ρυθμούς; Δηλαδή, τί μας καθιστά επιρρεπείς στη γήρανση και τις ασθένειες;
Η γήρανση δεν έχει να κάνει μόνο με το πέρασμα του χρόνου αλλά και με τον τρόπο ζωής και σκέψης μας. Εκτός από τη χρονολογική μας ηλικία, που είναι η ηλικία από το έτος γέννησής μας, υπάρχει και η βιολογική ηλικία, που αξιολογεί αν το σώμα μας δείχνει νεότερο ή γηραιότερο.
Η φύση δεν αποτελεί τον μόνο παράγοντα που ορίζει τη γήρανση. Η διαδικασία της γήρανσης μπορεί να επιταχυνθεί ή να επιβραδυνθεί ανάλογα με τον τρόπο ζωής μας. Η ποιότητα της υγείας μας επηρεάζεται εξίσου από όλα όσα πράττουμε και από όλα όσα πιστεύουμε.
Επιπλέον, το σώμα μας έχει τον τρόπο να παρεμβαίνει, να διορθώνει ή και να αποκαθιστά τις «φθορές». Τα γονίδιά μας μπορούν να ενεργοποιηθούν ή να εκφραστούν διαφορετικά, ανάλογα με τις συνήθειές μας. Η τακτική άσκηση, η μεσογειακή διατροφή, το σταθερό πρόγραμμα ύπνου, ο διαλογισμός, ο τρόπος που σκεφτόμαστε, οι πεποιθήσεις μας καθώς και η διαχείριση του στρες, συγκαταλέγονται στους καταλυτικούς παράγοντες που επηρεάζουν δραστικά το σώμα μας.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι διάφορα αρνητικά μοτίβα σκέψης, όπως ο τρόπος που αντιδρούμε όταν μας διέπει το έντονο άγχος, η κυνική εχθρότητα, ο συνεχής ανταγωνισμός, η απαισιοδοξία, ο διαρκής μηρυκασμός των προβλημάτων με αρνητικά σενάρια, τα οποία έρχονται στο μυαλό μας ξανά και ξανά, ευνοούν διάφορες αρρώστιες, όπως για παράδειγμα τις καρδιακές παθήσεις. Έρευνες αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που φοβούνται τα γεράματα, μεγαλώνοντας επηρεάζουν πολύ άσχημα τη σωματική τους υγεία και τις γνωστικές τους λειτουργίες, ενώ γίνονται και πιο επιρρεπείς στο Αλτσχάιμερ.
Όσοι αισθάνονται μεγαλύτεροι από την ηλικία τους έχουν την τάση να αρρωσταίνουν νωρίτερα από τους συνομήλικούς τους που αισθάνονται πιο νέοι. Αυτό συμβαίνει και σε όσους επιθυμούν να επιστρέψουν σε νεαρότερη ηλικία, γιατί αρνούνται να μεγαλώσουν. Αν δεν αποδεχόμαστε το γεγονός ότι μεγαλώνουμε, δεν δύναται να το αποδεχθεί ούτε το σώμα μας. Ας αποφασίσουμε λοιπόν αν μεγαλώνοντας επιθυμούμε να γίνουμε σαν το παλιό καλό κρασί ή αν σκοπεύουμε να γίνουμε ξύδι.

– Στις 27 Οκτωβρίου μαζί με μια ομάδα περίφημων θεραπευτών μας προσκαλείτε στο ξενοδοχείο «ΣΠΕΤΣΕΣ» σε ένα τριήμερο σεμινάριο με θέμα την ευτυχία και την προσωπική ανάπτυξη. Γιατί αξίζει να παρακολουθήσει κανείς το συγκεκριμένο σεμινάριο;
Στόχος του σεμιναρίου «Θέλω να Είμαι Καλά» είναι να μάθουμε να διαχειριζόμαστε όλα εκείνα που μας αρρωσταίνουν ψυχικά και σωματικά.

Το Ξενοδοχείο Spetses Hotel

Το Σεμινάριο:
👉Ο Δρ Στάθης Γκόνος, Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, θα μας αφυπνίσει με την διάλεξή του «Γεννιόμαστε ή Γινόμαστε».
👉Ο Τρύφων Ζαχαριάδης, Ψυχαναλυτικός Θεραπευτής και Συγγραφέας, θα μας εξηγήσει πώς πορευόμαστε «Συντροφιά με το Τραύμα» και πώς αυτό επηρεάζει την ζωή μας.
👉Ο Κωνσταντίνος Ζερβός, Διατροφολόγος με ειδίκευση στην Ψυχολογία της Διατροφής και την Ενσυνείδητη Διατροφή, θα μας αποκαλύψει τα πάντα γύρω από την «Ψυχολογία της Διατροφής» και θα μας εξηγήσει πώς αυτή μπορεί να αλλάξει τη σχέση μας με το φαγητό, ώστε να γευματίζουμε με συνείδηση.
👉Η Ειρήνη Ζερβού, Ψυχολόγος, Θεραπεύτρια Γιόγκα, θα μας μυήσει στον διαλογισμό, μέσα από ασκήσεις αναπνοής και γιόγκα.
👉 Η Λένα Καραμαλή, Ψυχοθεραπεύτρια και Συγγραφέας θα μας βοηθήσει να διαχειριστούμε το άγχος μας και να περάσουμε από τον «Φόβο στην Αγάπη».


Μέσα από διαλέξεις και βιωματικά εργαστήρια, οι ομιλητές θα μας εξοπλίσουν με τα κατάλληλα εργαλεία. Με τη βοήθειά τους, θα μάθουμε να αποσυμπιέζουμε την ένταση του στρες, θα αποκτήσουμε ψυχική ανθεκτικότητα, θα κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο είναι φτιαγμένος ο ανθρώπινος οργανισμός, θα καταλάβουμε τη σοφία του, ώστε στο τέλος να επικοινωνούμε καλύτερα με τον εαυτό και το σώμα μας.
Θα αποκτήσουμε νέες, εποικοδομητικές συνήθειες, οι οποίες όμως μέσα στην απλότητά τους θα καλυτερεύσουν αισθητά την ποιότητα ζωής μας και τις σχέσεις μας, ενώ θα μας βοηθήσουν να απολαμβάνουμε την ζωή με καλή διάθεση, πληρότητα και χαρά, βγάζοντας προς τα έξω τον καλύτερο μας εαυτό.

Συνέντευξη στην Μπαρμπιλένα Τριανταφύλλου για την huffingtonpost.

error: Content is protected !!