ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Η πλατεία Θησείου μετονομάστηκε σε πλατεία Ζακλίν ντε Ρομιγί!

Η πλατεία Θησείου μετονομάστηκε σε πλατεία Ζακλίν ντε Ρομιγί, και τα εγκαίνια της πραγματοποιήθηκαν στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας, με ομιλίες για την Γαλλίδα συγγραφέα που αγάπησε την Ελλάδα.

Βαλερί Ζισκάρ Ντ Εστέν, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Loup Kuhn-Dilforge

Βαλερί Ζισκάρ Ντ Εστέν, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Loup Kuhn-Dilforge

«Η Ζακλίν ντε Ρομιγί αγαπούσε την Ελλάδα. Δεν είναι πια κοντά μας για να το πει η ίδια, γι’ αυτό το αναφέρουμε στη θέση της. Παρότι έμενε στο Παρίσι, παρότι παρίστατο κάθε Πέμπτη στη Γαλλική Ακαδημία, γνωρίζαμε ότι το πνεύμα της και η καρδιά της ήταν συνεχώς στραμμένα προς την Ελλάδα και κυρίως προς την Αθήνα. Γι’ αυτό και ευχαριστώ τον δήμο Αθηναίων που, με την ευγενική του χειρονομία έδωσε το όνομά της σε μια πλατεία και την επέλεξε μάλιστα με τρόπο ώστε, η Ζακλίν ντε Ρομιγί να μην έχει παρά μερικά βήματα να κάνει για τη συνάντηση με την Αρχαία Ελλάδα, την Ελλάδα του 5ου αιώνα που αγαπούσε ιδιαίτερα” είπε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, στα εγκαίνια της πλατείας Ζακλίν ντε Ρομιγί, και συμπλήρωσε: «οι φίλοι της Ελλάδας, στους οποίους ανήκω και εγώ, αρχίζουν ήδη να βλέπουν το τέλος των δυσκολιών, ας ακούσουμε την πρόταση της Ζακλίν: Ας πάρουν τον λόγο εκείνοι που θέλουν, εκείνοι που μπορούν, να προτείνουν κάτι καλό για την πατρίδα».

Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν, Γιώργος Καμίνης, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Ρόδη Κράτσα

Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, Γιώργος Καμίνης, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Ρόδη Κράτσα

Την έναρξη της εκδήλωσης για την μετονομασία της πλατείας Θησείου σε πλατεία Ζακλίν ντε Ρομιγί έκανε η πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στο Παρίσι, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, στην οποία ανήκει η ιδέα της ονοματοδοσίας που υλοποίησε ο δήμος Αθηναίων και η οποία μεταξύ άλλων είπε: «στο πρόσωπο της Ζακλίν ντε Ρομιγί τιμώνται όλοι όσοι έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη μελέτη της ελληνικής γλώσσας. Μιας γλώσσας που κάποιοι θα ήθελαν να περιγράψουν ως νεκρή και για την οποία ο Γιώργος Σεφέρης το έλεγε τόσο καλά: €œαρχαία ελληνική ή νέα ελληνική, δεν έχει σημασία, είναι πάντοτε ελληνική€».

Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη

Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης στην ομιλία του αναφέρθηκε στην διαρκή και διεισδυτική μελέτη της Ζακλίν ντε Ρομιγί, των προβλημάτων της ελληνικής δημοκρατίας και τόνισε: «Η Ζακλίν ντε Ρομιγί, επεδίωξε σταθερά και δυναμικά, αφενός να ενισχύσει σε ένα ευρύτερο κοινό τις γνώσεις γύρω από τον ελληνικό πολιτισμό, στον οποίο πίστευε βαθιά ότι η Ευρώπη όφειλε πολλά, και αφετέρου να αναδείξει τη διαρκή επικαιρότητα των κλασικών κειμένων -όχι όμως με την έννοια της μίμησης, ή της άκριτης μεταφοράς της κληρονομιάς του παρελθόντος στον σύγχρονο κόσμο. Πίστευε, ότι η μελέτη των κειμένων μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά και ουσιαστικά στην κατανόηση και αντιμετώπιση των σύγχρονων, συχνά δυσεπίλυτων, ευρωπαϊκών ζητημάτων, λειτουργώντας ως €œπροειδοποίησ瀝, όπως έλεγε χαρακτηριστικά. Η ονοματοδοσία μιας πλατείας, σε πλατεία Ζακλίν ντε Ρομιγί, σε απόσταση αναπνοής από την Πνύκα, εκεί όπου γεννήθηκε και χτυπούσε η καρδιά της Δημοκρατίας, είναι το ελάχιστο που, από την πλευρά της σημερινής δημοτικής αρχής, μπορούμε να κάνουμε για αυτήν την εξέχουσα ελληνίστρια».

Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Σπύρος Μερκούρης

Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Σπύρος Μερκούρης

Για το συγγραφικό της έργο της Ζακλίν ντε Ρομιγί μίλησαν επίσης ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος και η ομότιμη καθηγήτρια στην Ecole Normale Superieure, Μονίκ Τρέντ-Μπουλμέρ, μαθήτρια της Ζακλίν ντε Ρομιγί.

error: Content is protected !!