ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Η νέα ατομική έκθεση του Μαρκ Χατζηπατέρα

Οι καινούργιοι πίνακες και τα νέα γλυπτά που αποτελούν αυτή την έκθεση περιέχουν πολλά από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της πρακτικής του Μαρκ Χατζηπατέρα: βιοσυνθετικά πλάσματα, αινιγματικά αντικείμενα και σύμβολα, απροσδιόριστες τοπογραφίες και, φυσικά, η γνωστή του παιχνιδιάρικη διάθεση.
Εδώ όμως είναι σαν να έχει ανασηκωθεί μια ομίχλη από το τοπίο, αποκαλύπτοντας μια πιο φωτεινή, πιο φρέσκια παλέτα από καθαρούς τόνους του μπλε και του γκρι που αντισταθμίζονται από όξινες κίτρινες, πράσινες και γήινες αποχρώσεις, τονισμένα κάπου-κάπου με μια κόκκινη λάμψη. Ο Χατζηπατέρας τώρα παρουσιάζει έναν απλούστερο κόσμο με μορφές εκτελεσμένες με περισσότερη ακρίβεια, οι οποίες στη συνέχεια μεταναστεύουν από τις δισδιάστατες κοινότητες τους σε διακριτές τρισδιάστατες φιγούρες.
Στα έργα ζωγραφικής, ξεκάθαρες ζώνες διαβαθμισμένων ή επίπεδων πεδίων χρωμάτων επικαλούνται περιέργως επιπλωμένα δωμάτια ή γραμμές ορίζοντος οι οποίες χωρίζουν τον ουρανό από τις αχαρτογράφητες θάλασσες και τα εδάφη που υποστηρίζουν αδιευκρίνιστες μορφές ζωής. Σε αντίθεση με τα πολυπληθέστερες εκτάσεις των παλαιότερων Habitats του, οι τόποι αυτοί είναι αραιοκατοικημένοι. Κάθε στοιχείο διαδραματίζει ένα ξεχωριστό ρόλο, αν και μυστήριο, στο περιβάλλον. Όταν οι χρωματικές ζώνες είναι κατακόρυφες, δημιουργούνται φιλικές αν και άσχετες συνομιλίες μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών, ανάμεσα σε αραβουργήματα, στροβιλισμούς και στατικά τοτέμ που μπορεί να είναι του φυσικού κόσμου ή της ανθρώπινης παραγωγής για οικιακή χρήση ή κάποιο υβρίδιο των δύο. Ο Χατζηπατέρας μπορεί να έχει αφαιρέσει την ψευδαίσθηση της προοπτικής, ωστόσο διατηρεί σαφείς αναφορές στη φύση.


Τα γλυπτά από χυτό αλουμίνιο παίρνουν τις μορφές τους από τα έργα ζωγραφικής – σε ορισμένες περιπτώσεις πιο άμεσα και άλλοτε λιγότερο. Με ύψος 50 εκατοστά, έχουν το οικείο, ευγενικό ανάστημα των κατοικίδιων της οικογένειας. Όπως τα σχήματα και τα πλάσματα στους πίνακες, επικαλούνται φυτά, δέντρα, φωτιστικά, έπιπλα, τη θαλάσσια ζωή, πουλιά, μικρά αρπακτικά, ιερογλυφικά καθώς και σκοτεινά ιερά αντικείμενα. Ως αυτόνομα και επιδαπέδια, σε αντίθεση με τους δισδιάστατους ομολόγους τους, η παρουσία και η προέλευσή τους είναι ακόμα πιο διφορούμενη. Από τα γλυπτά, μερικά έχουν ένα αστραφτερό μεταλλικό φινίρισμα, και άλλα είναι βαμμένα μαύρα και άλλα λευκά.
Τα μεταλλικά γλυπτά παίρνουν ως επί το πλείστον καμπυλόγραμμες και σπειροειδείς μορφές, ενώ οι μαύροι και οι λευκοί σύντροφοί τους είναι γενικά πιο στατικοί. Αν και το μοντερνιστικό στοιχείο υπήρξε πάντοτε στην πρακτική του Χατζηπατέρα, αυτά τα γεμάτα χάρη οργανικά σχήματα είναι ιδιαίτερα εμπνευσμένα από την αισθητική του 20ου αιώνα, την οποία μοιράζεται με καλλιτέχνες όπως οι Arthur Dove, Joan Miró, Hans Arp, Henri Matisse και άλλοι/ες.
Andrea Gilbert, 2018

Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 24 Ιανουαρίου, 7:00 – 10:00 μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: 25 Ιανουαρίου – 2 Μαρτίου 2019

a.antonopoulou.art
Αριστοφάνους 20, 105 54 Ψυρρή-Αθήνα

error: Content is protected !!