Η λαμπερή Τελετή & το dîner de gala των “Χρυσών Σκούφων”!

20/02/2019 • LIFESTYLE

Οι Χρυσοί Σκούφοι στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας απονεμήθηκαν προχθές βράδυ στο Grand BallRoom του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», σε μια λαμπερή τελετή την οποία θα θυμούνται για καιρό οι προσκεκλημένοι όχι μόνο για τα 28 κορυφαία εστιατόρια του 2019 αλλά και για το πρωτόγνωρο dîner de gala στο οποίο δεν πρωταγωνίστησαν μόνο εξαιρετικές υψηλού επιπέδου γεύσεις του αστεράτου Ιταλού σεφ Davide Scabin, αλλά και σφυριά, νυστέρια, ψαλίδια και πιάτα από το… Διάστημα. Το κερκυραϊκό της χρώμα διατήρησε η κορυφή των Χρυσών Σκούφων χάρη στην ανακήρυξη για άλλη μια χρονιά του «Etrusco» ως το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας για το 2019. Τη δεύτερη θέση μοιράστηκαν τρία αθηναϊκά εστιατόρια, η «Σπονδή», το «Varoulko Seaside» και το «Botrini’s». Για τη γευσιγνωστική ομάδα του Αθηνοράματος και του Alpha Guide, η αξιολόγηση των εστιατορίων ήταν και φέτος μια επίπονη διαδικασία. Από την περασμένη άνοιξη οι μετακινήσεις και τα ταξίδια ήταν διαρκείς και οι δοκιμές πιάτων χιλιάδες, μέχρι την τελική ετυμηγορία. 28 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα βραβεύτηκαν με έναν ή δύο Χρυσούς Σκούφους το βράδυ της Δευτέρας, στο κατάμεστο Grand BallRoom του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία, πιστοποιώντας μια συνεχή γαστρονομική άνοδο όχι μόνο στα αστικά κέντρα αλλά και στην περιφέρεια, με έμφαση στους σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς.

Ο ανατρεπτικός σεφ Davide Scabin που ταξίδεψε από το Τορίνο υπογράφοντας το μενού του diner de gala της απονομής και ο executive chef της Μεγάλης Βρετανίας Αστέριος Κουστούδης καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό.

Τέσσερις από τις πέντε νέες εισόδους στους Χρυσούς Σκούφους για το 2019 («Grandma’s» στην Ίο, «Διόνυσος» στην Ελούντα, «La Veranda» στη Μύκονο και «Ovac» στη Σαντορίνη) βρίσκονται σε νησιά του Αιγαίου, ενώ η πέμπτη νέα είσοδος είναι το αθηναϊκό «Aleria». Οι Χρυσοί Σκούφοι απονέμονται εδώ και 26 χρόνια. Η αξιολόγηση και η βαθμολόγηση των εστιατορίων γίνεται βάσει διεθνών κριτηρίων, σηματοδοτώντας με αυτό τον τρόπο και το γενικότερο επίπεδο της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής στον παγκόσμιο χάρτη. Για τη φετινή χρονιά 49 ελληνικά εστιατόρια μπήκαν στη λίστα των nominations, και από αυτά βραβεύτηκαν τα 28. Τα στοιχεία που λαμβάνονται υπ’ όψιν για τη βαθμολόγηση είναι η ποιότητα των πρώτων υλών, η πρωτοτυπία τους, η μαγειρική τεχνική των σεφ, η αρμονία και ισορροπία των γεύσεων, οι ευφάνταστοι συνδυασμοί, η αισθητική εμφάνιση των πιάτων και η γενική αίσθηση που αποπνέει το σύνολο όλων των επιμέρους στοιχείων.

Τα βραβεία για τα εστιατόρια της Αθήνας που συγκέντρωσαν βαθμολογία 16/20 κι έναν Χρυσό Σκούφο παρέλαβαν ο Νίκος Μπίλλης και ο Έκτορας Μποτρίνι, sous chef και σεφ-ιδιοκτήτης αντίστοιχα του «Botrini’s» και ο Λευτέρης Λαζάρου και ο Γιάννης Παρίκος, σεφ-ιδιοκτήτης και σεφ αντίστοιχα του «Varoulko Seaside». Τα βραβεία απένειμε η ιδιοκτήτρια του Αθηνοράματος Άννη Ηλιοπούλου. Μαζί τους η συμπαρουσιάστρια της βραδιάς Κατερίνα Μισιχρόνη.

Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά απένειμε το βραβείο για το κορυφαίο εστιατόριο της Ελλάδας, το «Etrusco» (17/20 και δύο Χρυσοί Σκούφοι), στον Έκτορα Μποτρίνι και τον Νίκο Μπίλλη, σεφ-ιδιοκτήτη και sous chef αντίστοιχα.

Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά απένειμε το βραβείο για το κορυφαίο εστιατόριο της Ελλάδας, το «Etrusco» (17/20 και δύο Χρυσοί Σκούφοι), στον Έκτορα Μποτρίνι και τον Νίκο Μπίλλη, σεφ-ιδιοκτήτη και sous chef αντίστοιχα. Μαζί τους οι συμπαρουσιαστές της βραδιάς Γιώργος Κοτανίδης και Κατερίνα Μισιχρόνη.

Τα βραβεία για τα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής που συγκέντρωσαν βαθμολογία 15/20 κι έναν Χρυσό Σκούφο παρέλαβαν ο σεφ Απόστολος Αλτάνης και ο Παναγιώτης Χριστοφόρου, Food & Beverage Director του Regency Casino Thessaloniki, για το «Alfredo’s Grand Dining», η Γεωργία Δώδου, διευθύντρια επικοινωνίας του «Sani Resort» για το «Ντομάτα», και ο διευθυντής του «Sani Asterias» Kevin Kainz και ο σεφ Ντέμης Κοκκινίδης για το «Water Restaurant». Τα βραβεία απένειμε ο Regional Marketing Manager – Froneri Hellas Ice Cream (εκπροσωπώντας τα Mövenpick) Μάριος Κούρτογλου. Μαζί τους η συμπαρουσιάστρια της βραδιάς Κατερίνα Λέχου.

Την τελετή παρουσίασαν με πρωτότυπο τρόπο οι ηθοποιοί Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Γιώργος Κοτανίδης, Κατερίνα Λέχου, Στέλιος Μάινας και Κατερίνα Μισιχρόνη μεταφέροντας στους προσκεκλημένους την αύρα της παράστασης «Το Δείπνο» στο οποίο πρωταγωνιστούν κάθε βράδυ στο Σύγχρονο Θέατρο. Όπως και στη θεατρική σκηνή, υποδύθηκαν δυο ζευγάρια που δειπνούν υπό το βλέμμα και τα σχόλια του μετρ, εισάγοντας ουσιαστικά με τις εύστοχες ατάκες τους το κοινό στο γαστρονομικό κόσμο του σεφ Davide Scabin και του μενού που δημιούργησε για το dîner de gala της τελετής. Ο προσκεκλημένος Ιταλός σεφ Davide Scabin, βραβευμένος με αστέρι Michelin και πολλές φορές μέσα στην λίστα με τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου για το εστιατόριο του «Combal.Zero» στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο κάστρο Ρίβολι, έξω από το Τορίνο, συμπλήρωσε με την παρουσία του την παρέλαση των μεγάλων τριάστερων και διάστερων σεφ που έχουν υπογράψει τα δείπνα των Χρυσών Σκούφων όλα αυτά τα χρόνια. Ο Scabin θεωρείται από τους πλέον ρηξικέλευθους Ευρωπαίους σεφ, ένας καλλιτέχνης με τρομερό χιούμορ και έντονη προσωπικότητα που αντανακλάται στο πραγματικά ιδιαίτερο μαγειρικό του στυλ.

Ο σεφ Davide Scabin έκλεψε την παράσταση όχι μόνο τις δημιουργίες του αλλά και με το μοναδικό ταμπεραμέντο του.

Το δείπνο που ετοίμασε και παρουσίασε την περασμένη Δευτέρα ήταν ίσως το πιο ιδιαίτερο και ανατρεπτικό στην ιστορία του θεσμού. Από την πρώτη κιόλας στιγμή οι 300 περίπου προσκεκλημένοι αντίκρισαν με έκπληξη ένα νυστέρι και ένα σφυρί να βρίσκονται στη θέση των μαχαιροπίρουνων. Η έκπληξη τους πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις όταν πληροφορήθηκαν από τους παρουσιαστές πως το δείπνο θα ακολουθήσει την Up & Down σειρά-σήμα κατατεθέν της φιλοσοφίας του Scabin, που θέλει τα κυρίως πιάτα να σερβίρονται πρώτα και τα ορεκτικά στο τέλος. Μεταξύ άλλων, οι προσκεκλημένοι δοκίμασαν το εμβληματικό Cyber Eggs (κρόκος αβγού με χαβιάρι και βότκα), απόλαυσαν με το χέρι (!) φιλέτο από την ιδιαίτερη ράτσα Fassona, έσπασαν με σφυρί το θαλασσινό απολίθωμα για να γευτούν αστακό και χτένια και απογειώθηκαν στο Διάστημα με space lasagna, ένα πιάτο το οποίο ο Scabin είχε μαγειρέψει σε συμφωνία με τη ΝΑSA για τον Ιταλό αστροναύτη Λούκα Παρμιτάνο κατά την παραμονή του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το επιδόρπιο, «Καραμελωμένο μήλο με παγωτό ρούμι και σταφίδες» συνοδεύτηκε από το Macallan Double Cask 12 Years Old, ένα κορυφαίο malt ουίσκι που ωριμάζει σε βαρέλια αμερικανικής δρυός.

Ο Δημήτρης Αντωνόπουλος και η Τζένη Μπαλατσινού

Ο Νίκος Ευαγγελάτος και η Τατιάνα Στεφανίδου δηλώνουν φαν του θεσμού των Χρυσών Σκούφων.

Ο Αντώνης Ηλιόπουλος ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Vedema Resort Santorini με την σύζυγό του

H Όλγα Κεφαλογιάννη με τον σύζυγό της Μάνο Πενθερουδάκη

Η Κατερίνα Μισιχρόνη και η Κατερίνα Λέχου έδωσαν τον δικό τους ιδιαίτερο τόνο στη βραδιά.

Κατά τη διάρκεια της απονομής οι καλεσμένοι απόλαυσαν τα amuse bouche, τέσσερις ιδιαίτερες γεύσεις που εμπνεύστηκε ο executive chef της «Μεγάλης Βρεταννίας» Αστέριος Κουστούδης δουλεύοντας με τα ξεχωριστά ζυμαρικά της Barilla. Το δείπνο έκλεισε με φαντασμαγορικό τρόπο όταν εκατοντάδες μπαλόνια εμφανίστηκαν στα τραπέζια των προσκεκλημένων έχοντας στην άκρη τους τις mignardises με τρεις εξαιρετικές γεύσεις παγωτών.

Η Χριστίνα Παπαθανασίου, Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», η Αννέτα Σβορώνου, Complex Hotel Manager των ξενοδοχείων «Μεγάλη Βρεταννία» και «King George», η Ναταλία Δραγούμη, ο Μάξιμος Μουμούρης και ο θεατρικός επιχειρηματίας Γιώργος Λυκιαρδόπουλος.

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουβαράς, η ιδιοκτήτρια του «αθηνοράματος» Άννη Ηλιοπούλου και ο Παύλος Τσίμας με την κόρη του.

Ο Eddie Sgubin Residential Manager Elounda Beach, ο Δημήτρης Αντωνόπουλος και ο σεφ Albert Hazma

Η Σούλα Λιάκου και ο σεφ Χρόνης Δαμαλάς, του «Ovac» Σαντορίνης

Η Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Μάξιμος Μουμούρης και η Ευγενία Δημητροπούλου

Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά με την ιδιοκτήτρια του Αθηνοράματος Άννη Ηλιοπούλου και τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο

Η ιδιοκτήτρια του Αθηνοράματος Άννη Ηλιοπούλου με τους βουλευτές Όλγα Κεφαλογιάννη και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη

Ο Άκης Σακελλάριου, η Βασιλική Τρουφάκου, ο Λευτέρης Λαζάρου, η Χάρις Μαρκάκη, Marketing Manager της Cardlink, και ο Σταύρος Λουμάκος, Product Owner της Cardlink.

Η Κατερίνα Μισιχρόνη και η Κατερίνα Λέχου δοκιμάζουν την τύχη τους με το νυστέρι!

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουβαράς με τους βουλευτές Όλγα Κεφαλογιάννη και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη

Ο Παύλος Τσίμας, η Βασιλική Τρουφάκου, η Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Μάξιμος Μουμούρης

Ο Αντώνης Λουδάρος με τον Φώτη Σεργουλόπουλο

Ο γλύπτης Νίκος-Γιώργος Παπουτσίδης με τον σχεδιαστή μόδας Παύλο Κυριακίδη και τη Μαίρη Καμπουράκη του «Rodos Palace».

Credits: Studio Panoulis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons