Η λαμπερή παρουσίαση της συλλεκτικής έκδοσης “ C.Tsoclis | catalogue raisonné, 1953-2022” στο Μουσείο της Ακρόπολης!

06/06/2022 • LIFESTYLE

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της συλλεκτικής έκδοσης “ C.Tsoclis | catalogue raisonné, 1953-2022”, από το Μουσείο Κώστα Τσόκλη και τον Εκδοτικό Οίκο ΜΕΛΙΣΣΑ. Σε μια βραδιά συναισθηματικά φορτισμένη, περιτριγυρισμένος από φίλους, συνοδοιπόρους και θαυμαστές της τέχνης του, ο μεγάλος εικαστικός μας ξενάγησε με τα έργα και τα λόγια του στα μονοπάτια, τα σταυροδρόμια και τις λεωφόρους, της μέχρι σήμερα πορείας του από την Ελλάδα στις πρωτεύουσες της πρωτοπορίας.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΚΛΗΣ

Όσοι παρευρέθηκαν είχαν τη μοναδική ευκαιρία να τον ακούσουν να αυτοβιογραφείται μέσα από τα έργα του που περιλαμβάνονται στην πολυτελή έκδοση.

“ C.Tsoclis | catalogue raisonné, 1953-2022”

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής κ. Δημήτρης Παντερμαλής, δίνοντας τον τόνο για όσα ακολούθησαν. Η επιμελήτρια της έκδοσης και διευθύντρια του Μουσείου Κώστα Τσόκλη, κα Χρυσάνθη Κουτσουράκη, αναφέρθηκε στις δυσκολίες συγκέντρωσης του υλικού που περιλαμβάνεται στο βιβλίο, από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, ώστε το αποτέλεσμα να επιτρέπει σε έναν φιλότεχνο αλλά και σε όποιον αγαπά τη σύγχρονη τέχνη, μελετώντας τον κατάλογο, να κατανοήσει την σπουδαιότητα του καλλιτέχνη για τη σύγχρονη τέχνη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΤΕΡΜΑΛΗΣ

Ο ιστορικός τέχνης, κ. Τάκης Μαυρωτάς, του οποίου κείμενο περιλαμβάνεται στην έκδοση, μίλησε για τη μοναδική οπτική του Τσόκλη. Το έργο ενός από τους σημαντικότερους διεθνώς εκπροσώπους της σύγχρονης τέχνης, με καλλιτεχνική διαδρομή από το 1953 έως σήμερα, αποκαλύπτεται «μέσα από τις σελίδες αυτής της μνημειακής έκδοσης, δίνοντας μας την εντύπωση, ότι βυθίζεται στο μέλλον και η δράση του προχωρά με ταχύ ρυθμό, ιδέα προς την ιδέα», σημείωσε ο κ. Μαυρωτάς.

ΤΑΚΗΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ

Για τη δημιουργία του βιβλίου των 550 σελίδων, που εμπλουτίζεται με 990 έργα του σπουδαίου καλλιτέχνη, μίλησε η εκδότρια Άννη Ραγιά, περιγράφοντας τη βαθιά σχέση που συνδέει τις εκδόσεις ΜΕΛΙΣΣΑ με τον Κώστα Τσόκλη, αλλά και τον συστηματικό και οργανικό τρόπο με τον οποίο συνεργάστηκαν.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΚΛΗΣ, ΑΝΝΗ ΡΑΓΙΑ

Η συλλεκτική έκδοση κυκλοφορεί σε 200 αριθμημένα και υπογεγραμμένα αντίτυπα που φέρουν χειροποίητο εξώφυλλο (διά χειρός Κώστα Τσόκλη), κασετίνα από πλεξιγκλάς και ειδική χάρτινη θήκη με την υπογραφή του καλλιτέχνη.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΑΛΑΣ, ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ

ΕΥΗ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΚΗΣ ΜΑΤΣΑΣ

ΤΑΚΗΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ, ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΚΗ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΡΟΝΗΣ

ΔΑΝΑΗ ΜΙΧΕΛΑΚΟΥ, ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ, ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΚΛΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ, ΝΙΚΗ ΜΠΟΥΤΑΡΗ, ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΥΡΗΣ, ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

ΤΑΚΗΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ, ΔΑΝΑΪΣ ΔΑΝΑΣΗ, ΑΝΝΗ ΡΑΓΙΑ, ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΩΤΣΟΣ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΣΚΙΝΑ, ΕΥΗ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΝΝΗ ΡΑΓΙΑ

ΤΑΝΙΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΜΑΡΙΖΑ ΦΑΣΙΑΝΟΥ

ΚΛΕΑ ΣΟΥΓΙΟΥΛΤΣΟΓΛΟΥ, ΑΜΑΛΙΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΤΟΥΡΑΣ, ΑΓΓΕΛΑ ΤΣΙΤΟΥΡΑ

ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΚΗ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΚΛΗΣ, ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons