ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Η Κοσμομορφία της Ιωάννας Ράλλη στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη

Μεγάλα τετράγωνα και παραλληλόγραμμα γεμάτα χρώματα και επαναλαμβανόμενα μοτίβα ξετυλίγουν μια ολόκληρη περίοδο, μια μορφή του κόσμου της Ιωάννας Ράλλη, στη νέα ατομική της έκθεση με τίτλο «Κοσμομορφία», που παρουσιάζει η Γκαλερί Ζουμπουλάκη. Ξεκίνησαν ως φόντο για τις φωτογραφίες της και σταδιακά αυτονομήθηκαν. Θυμίζουν τις μαντάλες, έργα που εκφράζουν την ολότητα και την αρμονία σε διάφορες πνευματικές παραδόσεις.

Σε μια περίοδο τεράστιας ψυχολογικής πίεσης και αίσθησης εγκλωβισμού για τους περισσότερους ανθρώπους, τα έργα αυτά φωτίζουν την ανθρώπινη ψυχή. Παρότι ξεκίνησαν ως τρόπος ανασυγκρότησης για την Ράλλη σε μια εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη, ως μια μορφή άσκησης, κατέληξαν να αποτελέσουν ενότητα πλήρη με την δική της πορεία. Η Ράλλη ακολούθησε τον δρόμο τους και συνέχισε να εργάζεται.
Πρόκειται άραγε για μια «ανεικονική προσωπογραφία» της, όπως διερωτάται η Ιστορικός Τέχνης Χριστίνα Πετρηνού στο κείμενο που περιλαμβάνεται στο βιβλίο της ενότητας αυτής;
Ο θεατής καλείται να διαβάσει μέσα σε αυτά τα έργα, την εμπειρία και τον κόσμο του καλλιτέχνη αλλά καταλήγει να σκεφτεί και την δική του θέση στον κόσμο που μας περιβάλλει.

Η ίδια η Ράλλη σημειώνει για τη δουλειά της: «Ο Jung, έμαθα αργότερα, είχε παρατηρήσει πως πολλοί ασθενείς του έφτιαχναν μαντάλες -τα τετράγωνα συμμετρικά σχέδια των βουδιστών μοναχών, όταν βρίσκονταν σε κρίση. Μία ασυνείδητη ενέργεια που αποσκοπούσε στην οργάνωση της ψυχής μέσα από το χάος. Περιέγραφε ακριβώς αυτό που ασυνείδητα έκανα κι εγώ. Ο κόσμος μου είχε κλονιστεί και η ψυχή μου προσπαθούσε να ανασυγκροτηθεί μέσα από το χάος. Έτσι ξεκίνησαν αυτά τα έργα, και σιγά σιγά άρχισε να διαμορφώνεται κάποια μορφή του κόσμου μου. Στην αρχή ο τίτλος ήταν Κοσμολογία. Συζητώντας όμως με την Σεσίλ Ιγγλέση Μαργέλλου, πρότεινε τον τίτλο Κοσμομορφία μιας και δεν πρόκειται περί λόγου, αλλά περί μορφής. Αργότερα εγκαταλείφτηκε το τετράγωνο και αφέθηκα σε ότι προέκυπτε».
Η Πετρηνού σημειώνει: «Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν χορό εικόνων και συναισθημάτων. Τα έργα της συγκλίνουν σε μια κριτική της ονειροπόλησης, της νοσταλγίας, της μεταφυσικής».

It’s good to know: Η Ιωάννα Ράλλη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Σπούδασε Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης (Bsc ) και φωτογραφία, ζωγραφική και γραφικές τέχνες στο New England School of Art and Design. Το 1986 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της (MFA) στις γραφικές τέχνες στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Έχει πραγματοποιήσει δέκα ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α.. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, καθώς και σε μουσεία. Η έκθεση «Κοσμομορφία» είναι η τρίτη ατομική της έκθεση στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη.

Διάρκεια έκθεσης: 13 Μαΐου – 5 Ιουνίου 2021
Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Κολωνακίου 20

error: Content is protected !!