ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Η Κηδεία του Πρίγκηπος

Από τον Μηνά Γκούμα

Εχθές, ολόκληρος ο πλανήτης παρακολούθησε την κηδεία του πρίγκηπος Φιλίππου.
Η τελετή ήταν απίστευτα οργανωμένη έως την τελευταία λεπτομέρεια. Η Μονάρχης και η Οικογένειά Της έδωσαν, όπως κάνουν πάντα, το παράδειγμα στους υπηκόους τους ως προς το ότι οι νόμοι της Κυβέρνησης πρέπει να είναι σεβαστοί, να ισχύουν και να εφαρμόζονται στην πράξη από όλους.
Μεγάλη η συγκίνηση από τις σφυρίχτρες των σηματωρών του Βασιλικού Ναυτικού, οι κανονιοβολισμοί, οι καμπάνες απανταχού, οι μεσίστιες σημαίες, η ενός λεπτού σιγή, η γκάιντα, οι αγαπημένοι του εκκλησιαστικοί ψαλμοί, οι μπάντες των σωμάτων ασφαλείας (παρέπεμπαν σε ορχήστρες λυρικής σκηνής) που έπαιξαν μοναδικά. Εντύπωση μου έκανε ο χαιρετισμός και η υπόκλιση των φρουρών στο αμαξίδιο του πρίγκηπος με τα δύο πουλάρια. Εξήγησέ το σε Έλληνα.
Όλη η Οικογένεια ήταν άψογη. Όλοι τους ευπρεπείς, αν και εξαιρετικά θλιμμένοι, απίστευτα καλοντυμένοι όλοι, ακόμη ακόμη και η πριγκίπισσα Άννα, που δεν την λες και καλόγουστη.

Ήταν μία κηδεία που θα θυμούνται οι Άγγλοι για χρόνια.
‘We will miss him immensely”, λένε οι Άγγλοι. Μία κουβέντα που σίγουρα ψελλίζει αυτές τις ημέρες στο κρεββάτι της βουρκωμένη η Βασίλισσα.

Ο πρίγκηψ Φίλιππος ήταν μία σπουδαία φυσιογνωμία, έζησε πολύ καλά την ζωή του, αλλά το αυστηρό σχολείο και το Βασιλικό Ναυτικό τον μετέτρεψαν από ένα πανέμορφο έφηβο σε ένα αληθινό άνδρα με την πραγματική σημασία της λέξης. Έδωσε αξία στον τίτλο του πρίγκηπα ως τζέντλεμαν (ήταν υψηλόβαθμο μέλος σε όλα τα ιστορικά και ηρωικά τάγματα ιπποτών), ακούραστα εργατικός, φιλάνθρωπος, αγαπούσε τον αθλητισμό, καλός οικογενειάρχης, σπουδαίος σύζυγος μα και γιος και μοναδικό και σωστό στήριγμα της Βασίλισσας σε όλα τα ζητήματα, που εκ του αποτελέσματος φάνηκε η πραγματική αξία του.


Γνώρισε τις σπουδαιότερες προσωπικότητες του προπερασμένου και περασμένου αιώνα, έφαγε, γλέντησε, αλλά και κουβέντιασε μαζί τους για χίλια δυο σημαντικά πράγματα. Τι τυχερός!
Ήταν παράδειγμα στην χώρα του διότι ενέπνευσε χιλιάδες ανθρώπους να εργαστούν κοντά του. Τα περίπου οκτακόσια ιδρύματα που φρόντιζε θα περάσουν τώρα σε άλλα, προφανώς πριγκηπικά, χέρια, όμως το καταπίστευμα που δημιούργησε θα τα χρηματοδοτεί εσαεί χωρίς την ανάγκη του δυσκίνητου κράτους. Μία συμφωνία ιστορική για εκατοντάδες συλλόγους, ιδρύματα, περιβαλλοντικές εταιρείες, ενίσχυση του Βασιλικού Ναυτικού και Αεροπορίας, βιολογικά προϊόντα (που καλλιεργούνται από απεξαρτοποιημένους νέους), WWF, προώθηση παραδοσιακών επαγγελμάτων, τεχνολογία και μηχανική που λάτρευε και τόσα άλλα ων ουκ έστιν αριθμός. Εκτός των άλλων, ετησίως, χιλιάδες νέοι απολαμβάνουν τις υποτροφίες του και τα βραβεία αριστείας σε πολλούς κλάδους όπως αθλητισμό, φιλοσοφία, ιατρική, αρχιτεκτονική και τέχνη κλπ.

Το σημαντικό όφελος με ένα τέτοιο πολίτευμα είναι η μέγιστη αυτή κοινωνική υποχρέωση αναβάθμισης της ποιότητας ζωής του πολίτη, όπου αναλαμβάνει ισοβίως κάθε μέλος μιας τέτοιας οικογένειας ένα σημαντικό αριθμό κοινωφελών ιδρυμάτων, τα οποία κρατούν, όχι μόνον σε μία απλή βιωσιμότητα, αλλά τα αναβαθμίζουν συνεχώς για την ποιοτική, επαναλαμβάνω, ζωή του συνανθρώπου. Είναι ένα έργο που αναλαμβάνει από την ενηλικίωση του έως τον θάνατό του. Σημαντικότατο!


Στην χθεσινή τελετή θα ήταν καλό για την Ελλάδα, ως διαφήμιση αν μη τι άλλο, να είχαμε στείλει ένα άγημα ευζώνων. Θα έκανε την διαφορά, όπως και να το δει κάνεις…


Από ελληνικής πλευράς, για άλλη μία φορά είδαμε πόσο ανεγκέφαλοι είναι κάποιοι δημοσιογράφοι, που τους ζητήθηκε να καλύψουν την κηδεία, γελώντας και απαξιώνοντας ένα παγκόσμιο γεγονός.
Το CNN και το BBC κάλυψαν υποδειγματικά το γεγονός όλη την εβδομάδα και την τελετή, κατά την διάρκεια της οποίας δεν ακούστηκε κουβέντα από κανένα δημοσιογράφο. Η Christiane Amanpour και ο πανέμορφος και εξαίρετος Anderson Cooper πήραν συνεντεύξεις από πολύ κόσμο και από τον δικόν μας πρίγκηπα Παύλο.
Ευτυχώς, ειλικρινά λέω ευτυχώς, ο Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος και ο Δήμος Κερκυραίων, ως νονός του Πρίγκηπα, τέλεσαν δοξολογία στον Άγιο Σπυρίδωνα.
Εν τω μεταξύ, το Μον Ρεπό βρίσκεται σε αθλία κατάσταση. Ένα εισόδημα λιγότερο στον Δήμο Κερκυραίων λόγω έλλειψης παιδείας και ιδεολογικής στενομυαλιάς.

Δυστυχώς, η Μοναρχία έχει σβήσει στην Ελλάδα μας και το πολίτευμα μα και κανείς πολίτης δεν κινδυνεύει από ρομαντικούς βασιλόφρονες σαν και εμένα. Είναι, όμως, αξιοπερίεργο πώς δεν μπορεί να αξιολογήσει ένα τέτοιο σημαντικό γεγονός και να αναρωτηθεί γιατί ένας ολόκληρος πλανήτης το παρακολούθησε με θλίψη και τι σημαίνει, από όποια πλευρά και να το δεις, σε μία τόσο εξαιρετικά πολιτισμένη χώρα, όπως την Αγγλία και άλλες σαράντα πέντε που ανήκουν στην Κοινοπολιτεία, να χάνεις τον Μονάρχη σου. Πολλοί εδώ δεν αντιλήφθηκαν την σημασία της ελληνικής σημαίας στο φέρετρό του.

Ίσως ο θάνατός του βοηθήσει αρκετούς δικούς μας να ενημερωθούν καλύτερα, ώστε να έχουν μία πιο δίκαιη άποψη για το τι εστί Βασιλευομένη Δημοκρατία και να μη μένουν στον Εθνικό Διχασμό και την Φρειδερίκη.

Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή αυτού του δοξασμένου, ευλογημένου και τιμημένου Πρίγκηπα.

error: Content is protected !!