ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Η Καζαμπλάνκα της Μελίτας Βαγγελάτου στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης!

Η Καζαμπλάνκα, μία πόλη-λιμάνι με ιδιαίτερο και πολυδιάστατο χαρακτήρα, παρουσιάζεται στην ομότιτλη φωτογραφική έκθεση της Μελίτας Βαγγελάτου που εγκαινιάσθηκε χθες στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 1 Μαρτίου 2020.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε δύο βασικές ενότητες. Η πρώτη εστιάζει στις παραδοσιακές γειτονιές της πόλης για τις οποίες ο φακός της φωτογράφου επικεντρώνεται στον τρόπο ζωής των κατοίκων προσφέροντας ένα ψηφιδωτό εικόνων από έθιμα, ασχολίες και καθημερινές δραστηριότητες που παρέμειναν αμετάβλητες στο χρόνο. Οι κάτοικοί τους ερχόμενοι από την επαρχία από τις αρχές του 20ού αιώνα διατήρησαν τις πρακτικές και τα ήθη των χωριών τους. Έτσι, η συνήθεια του λουτρού στο χαμάμ, το φούρνισμα του ψωμιού σε ξυλόφουρνους, οι ασχολίες όπως το άπλωμα των ρούχων και οι φιλικές συναντήσεις στους δρόμους καθώς και η συχνότατη παρουσία πλανόδιων μικροπωλητών αποκαλύπτονται μέσα από τις φωτογραφίες που δονούνται από τη δύναμη ενός λαϊκού πολιτισμού υπαρκτού και κραταιού.

Το άπλωμα των ρούχων στο δρόμο αποτελεί μια χαρακτηριστική σκηνή στην παλιά πόλη της Καζαμπλάνκας.

Μια γυναικά, ισορροπώντας ένα δίσκο με σπιτικό ψωμί στο κεφάλι της, κατευθύνεται προς τον παραδοσιακό φούρνο.

Στη δεύτερη ενότητα φωτογραφιών δημιουργείται ένα αρχιτεκτονικό πορτραίτο της πόλης μέσα από την παρουσίαση των διαφορετικών στοιχείων της Καζαμπλάνκας προβάλλοντας το παλαιό και δαιδαλώδες τμήμα της πόλης, το λιμάνι με το ναυπηγείο, σημαντικά κτήρια από την εποχή του γαλλικού προτεκτοράτου και τέλος αρχιτεκτονήματα με σύγχρονη αισθητική μέσα από τα οποία διαφαίνεται το νεωτερικό πρόσωπο της πόλης.

Κουβεντούλα στους δρόμους της Καζαμπλάνκας

Η Μελίτα Βαγγελάτου συνυφαίνει τον μανδύα της Καζαμπλάνκας δίνοντας έμφαση στον πολύβουο και ζωντανό παραδοσιακό τρόπο ζωής που πλαισιώνεται από την πάντα γοητευτική πόλη.

Η επιστροφή από το χαμάμ με μαλλιά τυλιγμένα σε πετσέτες

It’s good to know: Η Μελίτα Βαγγελάτου, γέννημα-θρέμμα της Αλεξάνδρειας έχει ζήσει και ταξιδέψει σε πολλές χώρες, από τις οποίες αντλεί την έμπνευσή της. Έχει εκθέσει φωτογραφίες της στην Ελλάδα και το Μαρόκο και τα έργα της συχνά παρουσιάζονται σε εκθέσεις του συλλόγου Casamemoire με σκοπό τη διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς της Καζαμπλάνκας. Στις φωτογραφίες της μάλιστα βασίστηκε η πρόταση για την εγγραφή της αρχιτεκτονικής του 20ού αιώνα της Καζαμπλάνκας στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

error: Content is protected !!