“Η ‘εσωτερική εμπειρία’* του αντικειμένου”

09/09/2015 • ART

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη εγκαινιάζει τη νέα ατομική έκθεση του Βασίλη Βασιλακάκη «Η ‘εσωτερική εμπειρία’ του αντικειμένου» στις 22 Σεπτεμβρίου 2015. Θα παρουσιαστούν δύο έργα μεγάλων και περισσότερα μικρών διαστάσεων έργα, λάδια σε χαρτί και σε καμβά.

"Κρέας"

“Κρέας”

Ο Βασίλης Βασιλακάκης, κάνοντας μια απέλπιδα προσπάθεια με ζητούμενο τη ζωγραφική γλώσσα, αποπειράται να δώσει στα πράγματα και -κατ’επέκταση στις έννοιες– νέο όνομα· σαν να βλέπει κανείς για πρώτη φορά ένα αντικείμενο. Το ελάχιστο αντικείμενο αποκτά πια νόημα και περιεχόμενο. Αποστερημένα τα από τον αρχικό τους προορισμό, τα αντικείμενα-σπαράγματα του καθημερινού, αποκομμένα από τον φυσικό τους χώρο, εμπλέκουν τον θεατή στην ανίχνευση του οικείου και ανοίκειου, του πραγματικού-μη πραγματικού, του υλικού-πνευματικού.

Η ζωγραφική για τον Βασιλακάκη μπορεί να ιδωθεί με την έννοια που ο Ζώρζ Μπατάιγ [George Bataille] ορίζει την «εσωτερική εμπειρία», ως την αναμέτρηση με τον ίδιο μας τον εαυτό, ως τη μόνη ουσιαστική επιλογή για την επίτευξη της «ατομικής κυριαρχίας».

"Κορδέλα"

“Κορδέλα”

*George Bataille [Ζωρζ Μπατάιγ], Η εσωτερική εμπειρία, μτφ. Ξενοφών Κομνηνός, επιμ. Πέτρος Γιαρμενίτης Εκδόσεις Ίνδικτος, 2013.

It’s good to know:
O Βασίλης Βασιλακάκης γεννήθηκε στην Aγγίστα Σερρών το 1968. Σπούδασε στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1988-1994) και στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης (1995-1997). Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, όπου διδάσκει στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. «Η ‘εσωτερική εμπειρία’ του αντικειμένου» είναι η πέμπτη ατομική του έκθεση.

Διάρκεια έκθεσης: 22 Σεπτεμβρίου – 10 Οκτωβρίου 2015
Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Κολωνακίου 20

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons