Η creme de la creme της κοσμικής Αθήνας υποκλίθηκε στη Τέχνη των “Παραισθήσεων” της Έμιλυς Βαφειά!
Οδηγώ προς την οδό Ρόδων στην Εκάλη, όπου σήμερα πραγματοποιείται η έκθεση Illusions της Έμιλυς Βαφειά, και το μυαλό μου ταξιδεύει στην έκθεση της που προηγήθηκε πριν δύο χρόνια στο Μονακό, πάει πιο πίσω, στην πρώτη της ατομική έκθεση, την Άνοιξη του ’18, στην Image Gallery, όταν η Έμιλυ παρουσίασε στην αφρόκρεμα της κοινωνικής ζωής της Αθήνας τα πρώτα της έργα με θέμα τα emojis, τα εικονίδια που χρησιμοποιούμε μέσω των κινητών και των υπολογιστών μας για να εκφράσουμε συναισθήματα και να περιγράψουμε καταστάσεις. Η καλλιτέχνης δημιούργησε illustrations μέσα σε φωτιζόμενα plexiglass εμπνεόμενη από τα emojis, καθώς όπως μας ξεναγούσε στα 17 έργα της «τα emojis πια αποτελούν το πιο διαδεδομένο τρόπο έκφρασης στη σύγχρονη εποχή». Όλα τα έσοδα εκείνης της έκθεσης θυμάμαι, διατέθηκαν για τους σκοπούς του «ΕΛΠΙΔΑ Youth», – η Έμιλυ είναι από τα πιο δραστήρια μέλη της Νεολαίας της «ΕΛΠΙΔΑΣ» – και στόχος ήταν η ανακαίνιση του «Ξενώνα» της «ΕΛΠΙΔΑΣ», αλλά και η δημιουργία της πρώτης θεραπευτικής κατασκήνωσης για παιδιά που πάσχουν από νεοπλασματικές ασθένειες.
Από την πρώτη ατομική έκθεση της συζύγου του γνωστού εφοπλιστή Χάρη Βαφειά, εκείνη την άνοιξη πριν τρία χρόνια, ήταν κάτι παραπάνω από εμφανές, πως η Έμιλυ, απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Μηχανικών και Σχεδιασμού Εσωτερικών Χώρων της Σχολής St. Martins του Λονδίνου, θα έφερνε με την Τέχνη της την άνοιξη και στα εικαστικά δρώμενα της Αθήνας.
Follow me…
“Τα illusions είναι εμπνευσμένα από την αρχιτεκτονική που ήταν ο αρχικός μου τομέας γιατί είναι όλα τα έργα με σχήματα, και υπολογισμούς, ώστε να έχει το αποτέλεσμα της ψευδαίσθησης ότι κουνιέται το έργο όταν το κοιτάς” μου λέει τώρα καθώς με υποδέχεται στον ηλιόλουστο παράδεισο μέσα στο πράσινο, όπου κάθε ένα από τα πολύχρωμα, γεμάτα ένταση έργα της φαίνεται πως βρίσκουν τον δικό τους χώρο. Η έκθεση γίνεται στον κήπο της προσωπικής Γκαλερί της μητέρας του Χάρη Βαφειά, Νινέττας Βαφειά, εδώ όπου βρίσκεται η συλλογή της από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, και ήταν σαν να έχει φτιαχτεί ο χώρος γι αυτήν την συλλογή!
Το βλέμμα μου μαγνητίζεται όπου κι αν κοιτάξω, μαγνητίζεται από τα έργα της, από την ψευδαίσθηση ό,τι κινούνται καθώς τα κοιτάω. Έχουν ένα vibe από 70s, είναι πολύχρωμα, είναι χαρούμενα και δίνουν έναν υπέροχο τόνο σε όποιο σπίτι κι αν τα βάλεις.
Μα πάνω από όλα, ερωτεύομαι τα πορσελάνινα πιάτα της. Η αγάπη μου για τα πορσελάνινα πιάτα είναι γνωστή, τώρα τα αγγίζω και μου έρχονται στο μυαλό άπειροι συνδυασμοί ευφάνταστων art de la table πάνω στην τραπεζαρία μου από πράσινο μάρμαρο, με τα συγκλονιστικά αυτά πιάτα που εμπνεύστηκε και δημιούργησε η Έμιλυ.
Με παρατηρεί. “Τα πορσελάνινα πιάτα με τις ίριδες σε διάφορα χρώματα, ήταν μια ιδέα pop γιατί έχω «κουραστεί» με τα κλασικά βαρετά σερβίτσια της γιαγιάς. Η γενιά μου δεν βρίσκει ωραία, καλή ποιότητα πιάτα και fun!” διαβάζει τη σκέψη μου και δεν μπορώ να συμφωνήσω περισσότερο μαζί της.
“Όπως και τα βάζα με τη σειρά τους, ως πιο οικονομικά και εύκολα για δώρο, αλλά την ίδια στιγμή καλόγουστα και χρήσιμα! Πάντα έχω τα βάζα μου με λουλούδια στην είσοδο του σπιτιού μας και μου φτιάχνει τη διάθεση και την μέρα μου!!” ολοκληρώνει.
Φωτογραφίες: Studio Panoulis