ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Η Αθήνα στεγάζει για πρώτη φορά τη δική της Ολυμπιακή κληρονομιά σε ένα Μουσείο!

Νομίζω πως είναι η πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια που μέσα από αυτές εδώ τις σελίδες που μοιραζόμαστε χιλιάδες εικόνες από τα πιο ενδιαφέροντα που έχω την ευκαιρία να επισκεφθώ και από όλα τα ταξίδια μου, που θέλω να μοιραστώ μαζί σου όσο λιγότερες φωτογραφίες γίνεται. Νομίζω πως είναι η πρώτη φορά, που ακόμη και η ομορφότερη φωτογραφία θα αδικήσει όλα όσα ένοιωσα όταν επισκέφθηκα το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας. Είναι η πρώτη φορά που στην πραγματικότητα, το μόνο που θα ήθελα να γράψω είναι: Κλείσε το fayscontrol.gr και πήγαινε να το επισκεφτείς τώρα κιόλας.
Μακάρι να μπορέσω να σου μεταφέρω το δέος και την συγκίνηση που ένοιωσα από την πρώτη στιγμή που διέσχισα την πύλη του επιβλητικού κτηρίου που στεγάζει το Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας, μέσα στην δροσερή και συνάμα ασφαλή αγκαλιά του Golden Hall. Να σου μεταφέρω όλα όσα είδαν τα διψασμένα μάτια μου κατά τη διάρκεια του βιωματικού ταξιδιού στην ιστορία της ολυμπιακής ιδέας, από τους μύθους που τη γέννησαν στην αρχαιότητα μέχρι την αναβίωσή της το 1896, και από εκεί στη μετάβασή της στη σύγχρονη εποχή μέσα από τεκμήρια, πρωτότυπο οπτικοακουστικό υλικό, διαδραστικά εκθέματα, προσωπικά αντικείμενα και ιστορίες αθλητών.
Επιλέγω να επισκεφθώ το Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας την Τετάρτη 23 Ιουνίου, το πρωί της οποίας η ατζέντα μου με ενημερώνει πως σήμερα είναι η Παγκόσμια Ολυμπιακή Ημέρα. Πρόκειται μάλλον για μία σύμπτωση, η οποία παρόλα αυτά με ενθουσιάζει, θεωρώ πως έστω κι αν είναι ένα τυχαία γεγονός, οι τύχη είναι σαφώς με το μέρος μου, μιας που εκτός όλων των άλλων, θα έχω και την ευκαιρία καθώς και την τιμή, να με ξεναγήσει στο Μουσείο που οι Αθηναίοι τόσο καιρό περιμέναμε, η ίδια η διευθύντρια του.
Η Ολυμπιακή Ημέρα είναι αφιερωμένη στον θεσμό των Ολυμπιακών Αγώνων, των οποίων ο πρώτος καταγεγραμμένος εορτασμός έγινε το 776 π.Χ., στην Αρχαία Ολυμπία. Λοιπόν, το 1946, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, με έναυσμα τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από την αναβίωση των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων το 1896, ξεκίνησε να γιορτάζει την επέτειο τους στις 6 Απριλίου. Ωστόσο, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, αποφασίζει να ορίσει ως Ολυμπιακή Ημέρα την 23η Ιουνίου, από την ημέρα ίδρυσης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής από τον Pierrede Coubertin στο Παρίσι το 1894, και ανάθεσης των πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, το 1896.
Η ζεστή 23η ημέρα του Ιουνίου του 2021, είναι η ημέρα που κατευθύνομαι με το αυτοκίνητο μου προς το Golden Hall και το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας, πλημμυρισμένο από τις σημαντικότερες ηθικές αξίες και αρετές του ανθρώπου, από το πνεύμα του ευ αγωνίζεσθαι και της ευγενούς άμιλλας.

Πλημμυρισμένο από κάθε συναίσθημα των Ολυμπιακών Αγώνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Το πνεύμα της ευγενούς άμιλλας ως πανανθρώπινη αξία. Τον καθοριστικό ρόλο της Ελλάδας στην ανάδειξη του Ολυμπισμού και την ανάδειξη της Αθήνας ως Ολυμπιακή Πρωτεύουσα. Την απόδοση φόρου τιμής στους Έλληνες αθλητές και την παρουσίαση των Ελλήνων Ολυμπιονικών και Παραολυμπιονικών που απέσπασαν μετάλλια.

Follow me…


Στην αρχή σε εντυπωσιάζει το μέγεθος του, ο μοντέρνος σχεδιασμός του, η χρήση της Τεχνολογίας για να μεταφερθείς ακριβώς στον χρόνο και στον τόπο που θέλεις. Για την τεκμηρίωση των Εκθεμάτων, η μουσειολογική ομάδα συνεργάστηκε με περισσότερους από 40 Εθνικούς και Διεθνείς Πολιτιστικούς φορείς, ανάμεσά τους με κορυφαία διεθνή μουσεία όπως το Βρετανικό Μουσείο, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, το Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης και η Κρατική Αρχαιολογική Συλλογή του Μονάχου, και ελληνικά μουσεία όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας, το Μουσείο Μπενάκη, καθώς και αρχεία όπως το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο.

Ο Ηρακλής καθαρίζει την κόπρο του Αυγεία.
Ελεύθερη απόδοση μετόπης από τον ναό του Δία στην αρχαία Ολυμπία, 472-456 π.Χ.

Παράλληλα, όπου κι αν κοιτάξεις καθώς το διασχίζεις αντιλαμβάνεσαι την ανεκτίμητη συμβολή των δωρητών, ξεκινώντας από τους Έλληνες Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες που πρόσφεραν τα ενθύμια τους. Εδώ θα δεις όλα όσα σε έκαναν κάποτε να δακρύσεις. Θα δεις τα μετάλλια και τον αθλητικό εξοπλισμό του Πύρρου Δήμα, του Σπύρου Γιαννιώτη, της Σοφίας Μπεκατώρου, της Αιμιλία Τσουλφά, του Λεωνίδα Κόκκα, του Πέτρου Γαλακτόπουλου, του Δημήτρη Μούγιου, του Δημοσθένη Ταμπάκου και πολλών άλλων.


Το ίδιο έκαναν άλλωστε και μέλη της Ολυμπιακής Οικογένειας όπως ο Σπύρος Καπράλος (εδώ θα δεις και το σκουφάκι του water-polo με το νούμερο “2” που φορούσε) και η Άρτεμις Ιγνατίου, ιδιώτες συλλέκτες και δωρητές, όπως ο Παύλος Γερουλάνος και η Οικογένεια Σουγιουτζόγλου.

Πέδιλα σκι με μπατόν (δεκαετίας 1940), δωρεά Λάζαρου Αρχοντόπουλου

Κατασκευαστικά, όλη η αρχιτεκτονική προσέγγιση και η κτηριακή φιλοσοφία του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας αναδεικνύει την κουλτούρα και την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Συνδέεται με το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών «Σπύρος Λούης» (Ο.Α.Κ.Α.) με πεζογέφυρα.

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ζήσουν ένα συναρπαστικό ταξίδι στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, μέσα από μία χρονολογική αφήγηση, κατά την οποία ξεχωρίζουν τρεις μεγάλοι σταθμοί : η Γέννηση (Αρχαία Ολυμπία), η Αναβίωση (Αθήνα 1896) και η Επιστροφή των Αγώνων στην Ελλάδα (Αθήνα 2004).

Το Μουσείο προβάλει τις Αρχές και τις Αξίες, τη δομή του Διεθνούς Ολυμπιακού Κινήματος, το μήνυμα της παγκόσμιας Ειρήνης, τα Αθλήματα και τους Αθλητές, τους Έλληνες Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες, τους Οργανισμούς και τα Ιδρύματα. Αναδεικνύεται ο «Αγώνας» και η διαρκής προσπάθεια του ανθρώπου να ξεπεράσει τον εαυτό του, σε κάθε πτυχή της ζωής του.

Τα πιο δημοφιλή εκθέματα που μπορείς να δεις από κοντά είναι:

Κότινος ονομάζεται το στεφάνι αγριελιάς που παίρνουν ως έπαθλο οι Ολυμπιονίκες. Ο κότινος κόβεται πάντα από την ίδια γέρικη ιερή αγριελιά, την Καλλιστέφανο, που φυτρώνει κοντά στο ναό του Δία στην Ολυμπία. Ένα παιδί, του οποίου και οι δύο γονείς βρίσκονται στη ζωή, κόβει από το δέντρο με χρυσό ψαλίδι τόσα κλαδιά όσα είναι και τα αγωνίσματα.

Ο Κορίνθιος Ολυμπιονίκης Πόπλιος Ασκληπιάδης αφιερώνει ένα χάλκινο δίσκο στο ιερό της Ολυμπίας. Στην επιφάνεια και των δύο πλευρών του υπάρχει από μία εγχάρακτη επιγραφή. Η πρώτη αναφέρει ότι ο αθλητής είναι νικητής στο πένταθλο στην 255η Ολυμπιάδα (241 μ.Χ.). Στη δεύτερη, ο αρμόδιος αξιωματούχος επιβεβαιώνει ότι έχει παραλάβει το ανάθημα.

Το γραφείο του Δημητρίου Βικέλα από την οικία του στην Αθήνα, στη συμβολή των οδών Βαλαωρίτου και Κριεζώτου. Ο Βικέλας εγκαταστάθηκε εκεί μόνιμα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896.

Η Ελλάς κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνας του 1896. Πανελλήνιον και εικονογραφημένον Λεύκωμα, Αθήνα: Καταστήματα «Ακροπόλεως» Β. Γαβριηλίδου, 1896

Ολυμπιακοί Αγώνες, 776 π.Χ. – 1896, Αθήνα: Charles Beck (δίγλωσση έκδοση: ελληνικά & γαλλικά). Το λεύκωμα προσφέρεται ως αναμνηστικό δώρο στον Δημήτριο Βικέλα εκ μέρους του Διαδόχου και φέρει ιδιόχειρη σημείωση του Τιμολέοντα Φιλήμονα στο αρχικό εσώφυλλο.

Αγωνιστικά παπούτσια ελληνορωμαϊκής πάλης Πέτρου Γαλακτόπουλου, Πόλη του Μεξικού 1968 και Μόναχο 1972

Χλαμύδα και ζώνη της Άρτεμης Ιγνατίου, Ιέρειας στην Τελετή Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988

Ασημένιο μετάλλιο στην άρση βαρών Λεωνίδα Κόκα, Ατλάντα 1996

Την εμπειρία της ξενάγησης μου στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας, την ολοκλήρωσα με μια επίσκεψη στο Café – Εστιατόριο «1896», το οποίο λειτουργεί μόνο για take away λόγω των μέτρων κατά του Covid19, όμως αυτό δεν με εμπόδισε να ρίξω μία ματιά και να εντυπωσιαστώ από τόσο από το μέγεθος όσο και από την αισθητική του. Πρόκειται για ένα χώρο υψηλής αισθητικής που προσφέρει χαλάρωση, άπλετη θέα στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Σταδίου και από ότι ενημερώθηκα, γευστικές προτάσεις με ξεκάθαρη ελληνική και μεσογειακή ταυτότητα με την υπογραφή και την καθοδήγηση του chef Γιάννη Μαρκουλή. Ο σχεδιαστικός μινιμαλισμός και η ουσία της απλότητας στο interior design του εστιατορίου μοιάζει να λειτουργεί ως μια φυσική συνέχεια του Μουσείου και να ολοκληρώνει την παραμονή των επισκεπτών στο χώρο.
Τέλος, είμαι απόλυτα βέβαιη πως μετά από αυτό το συναρπαστικό ταξίδι στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας, φεύγοντας δεν θα παραλείψεις να περάσεις από το επίσημο πωλητήριο του, που θα βρεις αντικείμενα εμπνευσμένα από την έκθεση, την ιστορία του Αθλητισμού και των Ολυμπιακών Αγώνων, και που θα γίνουν τα αγαπημένα σύμβολα της καθημερινότητάς σου.


Εδώ, θα ανακαλύψεις πώς το παρελθόν και το μέλλον συνυπάρχουν στο παρόν και πώς ο Αθλητισμός και ο Πολιτισμός προσφέρουν πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτει ο σύγχρονος τρόπος ζωής.

Μασκότ, posters, αναμνηστικά, συλλεκτικά και αυθεντικά προϊόντα χρηστικά προϊόντα, προσεγμένα κομμάτια ένδυσης και υπόδησης για όλη την οικογένεια που θα δώσουν ταυτότητα στο Athleisure style, fashion items και αποκλειστικές συνεργασίες με καταξιωμένους designers και καλλιτέχνες, συγκροτούν μια ολοκληρωμένη πρόταση που δεν περνάει απαρατήρητη.

Πέδιλα σχεδιασμένα από την Ancient Greek Sandals, αποκλειστικά για το Athens Olympic Museum Store!


Μόλις αποφορτίστηκα κάπως από όλα όσα έζησα στα minimal αισθητικής μα γεμάτα χιλιάδες εικόνες, αναμνήσεις και συναισθήματα τετραγωνικά του, αποχωρώντας πλέον από τη νέα πτέρυγα του Golden Hall, όπου φιλοξενεί το νέο αυτό στολίδι της πόλης μας, δύο σκέψεις στριφογύριζαν συνέχεια το μυαλό μου.
Για το πόσο εύκολη είναι η πρόσβαση σε ένα τέτοιο Μουσείο γεμάτο συγκινησιακή φόρτιση όπως αυτό των Ολυμπιακών Αγώνων, (ναι, μπορείς να το επισκεφτείς αμέσως μετά το shopping!) μιας και βρίσκεται στην καρδιά του καλύτερου Εμπορικού Κέντρου της Ευρώπης, και για τις υπέροχες επιλογές του Πωλητηρίου του, τόσο εύστοχες που σου θυμίζουν αντίστοιχα πωλητήρια των καλύτερων Μουσείων του κόσμου.
Είναι η πρώτη φορά που στην πραγματικότητα, το μόνο που ήθελα να γράψω είναι: Κλείσε το fayscontrol.gr και πήγαινε να το επισκεφθείς τώρα κιόλας.
Ελπίζω να το απολαύσεις όσο το απήλαυσα εγώ!

error: Content is protected !!