ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

High Level Meeting: Διεθνές Μήνυμα για την Προστασία των Μνημείων από την Κλιματική Αλλαγή!

Ένα δυνατό διεθνές μήνυμα για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής και την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μεσογείου στέλνουν σημαντικές προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό στο πλαίσιο του τριήμερου 20ου High Level Meeting του Διεθνούς Οργανισμού Nizami Ganjavi International Center, που πραγματοποιείται στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη».

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Προκόπιος Παυλόπουλος, καθ. Δημήτρης Παντερμαλής

Η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Πρόεδρος του ομώνυμου Ιδρύματος και ιδρυτικό μέλος του Nizami Ganjavi International Center μαζί με τους Co Chair του Οργανισμού Δρ. Vaira Vike Freiberga, πρώην Πρόεδρο της Λετονίας, και Δρ. Ismail Serageldin, πρώην Αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, υποδέχονται αρχηγούς κρατών, κορυφαίους επιστήμονες, εκπροσώπους του πολιτικού, διπλωματικού και δημοσιογραφικού κόσμου σε μια σειρά εκδηλώσεων που έχουν ως στόχο να αναλυθούν σε βάθος οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη ζωή και την πολιτιστική κληρονομιά της Μεσογείου.

Τα μέλη του NIZAMI GANJAVI INTERNATIONAL CENTER με τους Λίνα Μενδώνη, Προκόπιο Παυλόπουλο, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Κωστή Χατζηδάκη και Δημήτρη Παντερμαλή

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, με ομιλία του στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης. Σε ένδειξη αναγνώρισης των σημαντικών πρωτοβουλιών του για την προστασία των μνημείων από την κλιματική αλλαγή και τη συμβολή του στα θέματα κλιματικής αλλαγής απονεμήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Βραβείο του Nizami Ganjavi International Center από την Co Chair του Οργανισμού κυρία Vaira Vike Freiberga.
Από την πλευρά της η κυρία Βαρδινογιάννη στην εισαγωγική της ομιλία είπε ανάμεσα σε άλλα: «Η πολιτιστική κληρονομιά της ιστορικής περιοχής της Μεσογείου, με την τεράστια παγκόσμια αξία, βρίσκεται υπό τον άμεσο κίνδυνο να επηρεαστεί αρνητικά από τις αλλαγές που επιφέρει η κλιματική αλλαγή. Η κοινωνικο-οικονομική σταθερότητα στην περιοχή της Μεσογείου έχει επίσης μεγάλη πιθανότητα να επηρεαστεί αρνητικά από την έλλειψη νερού, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τη δραστική αλλαγή των περιβαλλοντικών παραγόντων που οφείλονται στην αλλαγή του κλίματος. Για αυτό το λόγο, η διαρκής αφοσίωση και δέσμευση των Προέδρων της Ελλάδας, του Αζερμπαϊτζάν και της Ιταλίας, για τη βιωσιμότητα, την κλιματική δράση και την προστασία της κοινής ιστορίας μας, είναι πολύ σημαντικές και μέσα από αυτές γεφυρώσαμε το πρόσφατο High Level Meeting που με τόση επιτυχία πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο στη Ρώμη, το φετινό High Level Meeting την Αθήνα και το Φόρουμ του Μπακού που ακολουθεί τον Μάρτιο, προκειμένου να στείλουμε ένα μακροχρόνιο μήνυμα για το πόσο σημαντικές είναι οι κρίσεις με τις οποίες ο κόσμος μας βρίσκεται αντιμέτωπος».

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Mrs. Paola Leoncini Bartoli

Χαιρετισμό στην τελετή έναρξης απηύθυναν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κύριος Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση, η Υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, η Διευθύντρια για τις Πολιτιστικές Πολιτικές και την Ανάπτυξη του Τομέα Πολιτισμού της UNESCO κυρία Paola Leoncini-Bartoli, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν κύριος Anar Huseynov, o Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, η Νathalie de Gaulle, Ιδρύτρια Societer και NB-INOV.

Mrs. Natalie De Gaulle, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Αμέσως μετά ακολούθησαν δύο πάνελ με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων. Το ίδιο απόγευμα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην Ακαδημία Αθηνών με θέμα «Οι συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής στη Μεσόγειο». Την εισαγωγή στην εκδήλωση έκανε η Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών καθηγήτρια Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, ο Υπουργός Εσωτερικών κύριος Τάκης Θεοδωρικάκος, η Co Chair του Οργανισμού Δρ. Vaira Vike Freiberga, πρώην Πρόεδρος της Λετονίας, και ο Δρ. Ismail Serageldin, πρώην Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Τις ομιλίες στην εκδήλωση πραγματοποίησαν ο Ακαδημαικός Καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, o Δρ. Ismail Serageldin, Co Chair του NGIC πρώην Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Nathalie de Gaulle, δισέγγονη του Charles de Gaulle και Ιδρύτρια Societer και NB-INOV και ο Καθηγητής Ekmeleddin Ihsanoghlu, 9ος Γενικός Γραμματέας του Organisation of Islamic Cooperation. Το 20ο High Level Meeting του Διεθνούς Οργανισμού Nizami Ganjavi International Center συνεχίζεται με συζητήσεις και κλειστά πάνελ.

Χρήστος Ζερεφός, Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Λουκάς Παπαδήμος

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Αλεξία Βαρδινογιάννη

Χριστίνα Τσατσάκη, Ελένη Σαμαρά

Μαρίζα Φασιανού

Shanna Ingram Παπαδήμου, Μάιρα Τσαβλίρη

Συμβαίνει τώρα:

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο συναντήθηκε το ΔΣ του Διεθνούς Οργανισμού Nizami Ganjavi Interantional Center, νωρίτερα σήμερα.

«Οφείλω να σας ευχαριστήσω θερμώς για την σημερινή παρουσία σας στην Προεδρία της Δημοκρατίας και θέλω να σας συγχαρώ για το όλο έργο του Διεθνούς Κέντρου Nizami. Οφείλω επίσης να τονίσω ότι σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς το Διεθνές Κέντρο Nizami επιτελεί μια πολύ δύσκολη αποστολή, πολύπλευρη, πολυσήμαντη. Επιπλέον δε οφείλω να εξάρω το θέμα το οποίο απασχόλησε την Ημερίδα που διοργανώσατε εδώ, στην Αθήνα: Το ζήτημα της Κλιματικής Αλλαγής, σε συνδυασμό με την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Μεσόγειο. Η προσφορά σας είναι τόσο μεγαλύτερη, όσο η προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Μεσόγειο ξεπερνά την Μεσόγειο, είναι μια Παγκόσμια αποστολή, δοθέντος ότι η Πολιτιστική Κληρονομιά της Μεσογείου αφορά τον Παγκόσμιο Πολιτισμό. Η Μεσόγειος είναι σταυροδρόμι Πολιτισμών και ως σταυροδρόμι Πολιτισμών έχει Μνημεία τα οποία αφορούν τον Κόσμο ολόκληρο. Είναι και ένα παράδειγμα, νομίζω – γιατί είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο – για το τι πρέπει να κάνουμε στο μέλλον ώστε, μαζί με την βελτίωση της ποιότητας ζωής, να περισώσουμε ό,τι είναι πολύτιμο από την Ιστορία μας και τον Πολιτισμό μας. Εύχομαι οι προσπάθειες οι δικές σας να βρουν και άλλους μιμητές. Μιμητές για το μέλλον και, κυρίως, να αφυπνίσουν όλους εκείνους οι οποίοι θεωρούν πως το ζήτημα της Κλιματικής Αλλαγής είναι δευτερεύουσας σημασίας ή δεν υπάρχει. Η δική σας φωνή είναι μια κραυγή αγωνίας. Και το τονίζω: Ας αφυπνίσει όλους εκείνους οι οποίοι, με πολύ μεγάλη ευκολία – θα έλεγα με μεγάλη επιπολαιότητα και ανευθυνότητα – αγνοούν τις τεράστιες επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής και για την ζωή μας και για τον Πολιτισμό μας. Καλωσορίσατε και σας ευχαριστώ θερμώς για μιαν ακόμη φορά» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στο ΔΣ του Οργανισμού.
Το στιγμιότυπο είναι από τη συνάντηση των μελών του ΔΣ του Nizami Ganjavi International Center με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, μέλος του ΔΣ του Nizami Ganjavi International Center, προσέφερε στον κύριο Παυλόπουλο ένα συμβολικό στεφάνι ελιάς λέγοντας:  «Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω εκ μέρους όλων από το Nizami Ganjavi International Center που είμαστε σήμερα εδώ κοντά σας. Και να μου επιτρέψετε να σας προσφέρω ένα συμβολικό δώρο σαν την ελάχιστη έκφραση ευγνωμοσύνης στο πρόσωπό σας για την αμέριστη συμπαράστασή σας στο έργο μας, αφενός του Ιδρύματος, αλλά και στο Nizami Ganjavi και να σας ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου για την μεγάλη σας προσφορά. Καθώς επίσης, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το μεγάλο έργο που έχετε προσφέρει σε διεθνές επίπεδο. Εμείς εύχομαι να ενώσουμε ξανά τις δυνάμεις μας και να συνεργαστούμε για εθνικά θέματα που αφορούν την Πολιτιστική μας Κληρονομιά, καθώς επίσης να προφυλάξουμε όλο αυτό το πολιτιστικό έργο που έχει γίνει ανά τους αιώνες από τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής. Σας ευχαριστώ εκ μέρους όλων από το Nizami Ganjavi που βρισκόμαστε σήμερα εδώ».
Στο στιγμιότυπο: Τα μέλη του ΔΣ του Nizami Ganjavi International Center με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

error: Content is protected !!